Meteor yağmuru Erciyes'te görsel şölen oluşturdu

Meteor yağmuru Erciyes

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ ve Bilim Merkezi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen meteor gözlem şöleni, binlerce kişinin katılımı ile 2 bin 650 metrede gerçekleştirildi. ‘Erciyes’te Perseid Meteor Yağmuru Unutulmaz Bir Görsel Şölen’ etkinliğine katılan vatandaşlar, ışık kirliliğinden uzak bir ortamda eşsiz şölen izleme imkanı buld.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezi ve Erciyes AŞ iş birliğinde Kayseri'nin en yüksek noktası Erciyes Kayak Merkezi - Hacılar Kapı’da 2 bin 650 metre yükseklikte ve ışık kirliliğinden uzak bir ortamda gerçekleştirilen ‘Erciyes’te Perseid Meteor Yağmuru Unutulmaz Bir Görsel Şölen’ etkinliği, binlerce gökyüzü tutkununu ağırladı. Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen gök taşı veya meteor yağmurlarının en dikkat çekicisinin 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece en yoğun döneme ulaşacağı andan saatler öncesinde etkinlik alanına gelmeye başlayan katılımcılar Erciyes’in muhteşem atmosferinde eşsiz bir görsel şölen sunan Perseid Meteor Yağmuru'nu gözlemlemenin heyecanı ve keyfini yaşadı. Bilim insanlarınca saatte 100 kadar gök taşı görülmesi beklenen ve meteorların dünyaya giriş hızlarının saniyede 66 kilometreye ulaşacağı tahmin edilen büyüleyici gece de Erciyes, gökyüzü tutkunlarına sunduğu görsel şölen ile eşsiz bir deneyim yaşattı. Etkinlikle alakalı değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman, Büyükşehir Belediyesi olarak Kayserililere muhteşem bir gece oluşturduklarını belirterek; “Sağ olsunlar bize güvendiler, akın ettiler. Şuanda sahada binlerce kişi var, Hacılar Kapıdayız. Serin bir hava var. Büyükşehir Belediyemizin önderliğinde Erciyes AŞ’miz ve Bilim Merkezi’mizle beraber Perseid yağmurunu izlemeye geldik” dedi.

"Yalnızca Perseid yağmurunu izlemiyoruz aynı zamanda astronomi ile ilgili çeşitli bilgiler veriyoruz"
Elcuman, etkinlik alanında meteor yağmuru izlemenin yanı sıra eğitimler ve çocuklara yönelik etkinlikler de düzenlediklerini kaydederek şunları söyledi:
“Perseid Meteor Yağmuru her sene Temmuz ayında başlayıp Ağustos ayında pik yapıyor. Pik yaptığı günlerde saatte 60 ila 100 adet Perseid kuyruklu yıldızından çıkan o meteorları görebiliyoruz. Bilim Merkezi’nden uzman arkadaşlarımız var. Dev bir ekran kurdular. Yalnızca Perseid yağmurunu izlemiyoruz aynı zamanda astronomi ile ilgili çeşitli bilgiler veriyoruz. Arkadaşlarımız bir yandan keyifli dakikalar geçirirken insanlara bir yandan da eğitim veriyor. Yarışmalar yapıyoruz, çocuklarımız çok ilgililer sağ olsunlar. Onlara hediyeler veriyoruz. Bu fırsatı verdiği için başta Memduh Büyükkılıç Başkanımız olmak üzere tüm Kayserili hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum.”
Erciyes’teki etkinliğe katılan, 50 yıllık geçmişi ile Amerika’da yayın yapan ve astronomi camiasının takip ettiği dünyanın en popüler dergisi Astronomy Magazine Yazarı Daniela Mata da meteor gözlem şölenini ilgiyle takip etti. Yazar Daniela Mata, geceye dair izlenimlerini ve duygularını, “Astronomer olmama rağmen meteor yağmuru izleme şansım oldu. Kayserililerin yanında, lokal insanların da buraya gelip meteor yağmurunda gösterdikleri heyecan beni de çok heyecanlandırdı” sözleri ile aktardı. Türkiye’de olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Mata, “Türkiye’ye geldiğimden beri insanlar bana çok cömert davrandılar. Aynı zamanda Erciyes AŞ bu konuda bize çok cömert davrandı. Tüm gün bizimle ilgilendiler. Erciyes’in tüm kapılarını, tüm kayak pistlerini tanıttılar. Türkiye’de olduğum için mutluyum. Özellikle Türk yemeklerini çok sevdim” diye konuştu. Yazar Daniela Mata Astronomy Magazine’de deneyimlerini ve gözlemlerini okuyucularıyla paylaşacak.
Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ ve Bilim Merkezi tarafından düzenlenen ‘Erciyes’te Perseid Meteor Yağmuru Unutulmaz Bir Görsel Şölen’ etkinliğine katılan vatandaşlar da etkinlikten dolayı teşekkür etti. Etkinliğe katılan vatandaşlardan Nusret Baykal vatandaşların akın akın etkinliğe geldiğini belirterek, “Çocuklar için çok güzel bir şey, farklı bir şey. İlgisini çeken insanlar için çok güzel bir organizasyon. Bütün millet akın akın geldi. Güzel bir etkinlik” şeklinde konuştu. Etkinliğin genç misafirlerinden Ceren Aslı etkinlikte olmaktan çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Sürekli yıldız kayıyor. Çok eğlenceliydi, birazcık üşüdük ama güzeldi” ifadelerini kullandı. Fatma Sude Karakoyunlu isimli genç vatandaş ise ilk defa böyle bir görüntüyle karşılaştığını söyleyerek etkinliği düzenleyen herkese çok teşekkür ettiğini belirtti.
Öte yandan uzman astronomlar tarafından gökyüzü meraklılarına gezegen, takımyıldızı konusunda bilgilendirmeler yapılarak teleskoplar ile daha yakından gözlem yapma imkânı sunulan etkinlikte Türkiye’nin dört bir tarafından fotografçılar Erciyes’te bu muhteşem gökyüzü hadisesini astro-foto teknikleriyle ölümsüzleştirdi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”