Psikiyatri Uzmanı Dr. Kara: “Sınava odaklanmak için anı yaşayın”

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kara: “Sınava odaklanmak için anı yaşayın”

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuğba Kara, pazar günü yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na  girecek adaylara tavsiyelerde bulunarak, “Sınava odaklanmak için anı yaşayın” ifadesini kullandı.

Üniversiteli olabilmenin ülkemizdeki tek yolu olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı bu pazar yapılacak. 3 milyon 500 binin üzerinde adayın katılacağı sınav için nefesler tutulurken, Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuğba Kara, sınav anında yaşanan kaygı problemi ile ilgili adaylara tavsiyelerde bulundu. Sınav anında kaygı duygusunu yaşamanın problem olmadığını ve asıl önemli olanın sınav anında duyguların kontrolünü sağlamak olduğunu vurguladı.                             

YKS sınavının adayların hayallerine ulaşması için önemli basamaklardan biri olduğunu dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Kara şu bilgileri paylaştı  ”Uzun bir üniversite sınavı maratonunun sonuna geldik. Hem öğrenciler, hem veliler hem de öğretmenler oldukça yoruldular. YKS sınavı olacak. Herkesin elinden geleni yaptığına eminim. Üniversite sınavı hayallerimize ulaşmak için en önemli basamaklardan bir tanesi. Geleceğe emin adımlarla ilerlemek, kendi ayaklarının üzerinde durmak, yapmak istediği işi keyifle yapmak için çıkmamız gereken bir basamak. Tabi ki sınavla ilgili endişe, kaygı ve korku hissetmemiz oldukça doğal. Bu şekilde hissediyor olmanızda aslında hiç problem değil. Sınava çok az bir süre kaldı. Endişeleriniz, korkularını arttı. Aynı zamanda zihninizde sınavla ilgili olumsuz şeyler söylemeye bile başladı. Sınav önemli ve bizde bizim için önemli olan durumlarda kuvvetli olumsuz duygular hissederiz. Problem olan aslında bu duygular değil, duygularımızı kontrol etme çabasıdır”                                 

Sözlerinin devamında sınav esnasında kaygı, korku, heyecan ve endişe gibi duyguları yaşamanın normal olduğunu ancak bu duyguları bastırmakla uğraşmanın sınava odaklanmayı zorlaştıracağını belirten Kara şunları kaydetti  “Olumsuz duygu ve düşüncelerinizden kurtulma çabalarını ben suyun altına deniz topunu bastırmaya benzetiyorum. Denize gidiyorsunuz ve deniz topunun orada olması sizi çok rahatsız ediyor. Deniz topunun yanına gidiyorsunuz ve onu suyun altına sokmaya çalışıyorsunuz. Bunu başarıyorsunuz ama bıraktığınız anda tahmin edebileceğiniz gibi deniz topu suyun üzerine çıkıyor. Bir zaman sonra bakıyorsunuz arkadaşlarınız çok güzel vakit geçiriyor siz tamamen deniz topunu suyun altına sokmakla uğraşıyorsunuz. Aslında sınavda böyledir. Sınav anında ortaya çıkan kaygı, korku ve heyecanımız ile uğraşmak, onları bastırmaya çalışmak, sınavdan odağımızın kaymasına ve aslında sınavı yapmak yerine bu tür duygu ve düşüncelerle uğraşmamıza sebep olur”             

 “Sınava odaklanmanın ilk yolu ana odaklanmaktır” diyen Kara sözlerini şöyle noktaladı “Zihninizin size söylediği olumsuz düşüncelere kapılmak ve yoğun duygularınızdan, bedensel belirtilerinizden kurtulmaya çalışma yerine öncelikle ayaklarınızı yere basıp, kendi bedenimizin kontrolünün elimizde olduğunun farkında olmak için anda kalmak egzersizleri yapmak iyi olabilir. Bu çapa atma egzersizi ya da nefes egzersizi ile olabilir. Sınava girecek bütün öğrencilere başarılar diliyor. Umarım bu sınavda istediğiniz bölüm ve yerlere yerleşirsiniz”           

 

 


Haber Kaynak : İHA

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”