Romatizmaya dikkat: Tedavi edilmezse kalıcı sakatlığa neden olabilir

Romatizmaya dikkat: Tedavi edilmezse kalıcı sakatlığa neden olabilir

Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, romatolojide kişiye özel tedavilerin başarılı olduğunu belirterek, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir. 3-6 haftadan uzun süren şişlik, ağrı, ısı artışı gibi bir şikayette mutlaka hekime başvurmak gerekir” dedi.
Artritin eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu olduğunu söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, “Artrit, bir eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu. Aslında artrit genel bir tanım. Yani tek bir hastalığın ismi değil. Pek çok romatizmal hastalıkta ya da enfeksiyonda artrit görüyoruz. Tedavisi genelde nedene yönelik. Biz 1996 yılından beri 12 Ekim’i Dünya Artrit Günü olarak kutluyoruz. Bunun sebebi romatizmal hastalıklarla ilgili farkındalığımızı artırmak. Ne kadar erken tanı koyar ve bu hastalıkla ilgili halkımızı bilgilendirirsek, o kadar başarılı sonuçlar elde edebiliriz” diye konuştu.

“Her yaşta görülebilir”
Hastaların daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için erken teşhisin faydalarının altını çizen Dr. Ertaş, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir” dedi.
Artrit ya da romatizmanın sadece yaşlı hastada değil, genç yaştaki kadın ve erkeklerde, hatta çocuklarda görüldüğünü ve romatizmal hastalıkların farklı çeşitleri olduğunu söyleyen Dr. Ertaş, toplumdaki farkındalığı arttırmaya çalıştıklarını, 3-6 haftadan uzun süren bir şikayette şişlikte, ısı artışında mutlaka hekime başvurmak gerektiğini, hastaların sağlığında kalıcı bir bozulmayı önlemek için bir an önce tedaviye başlamak gerektiğini ifade etti.

“Hastaya göre tedavi uyguluyoruz”
Tedavinin tamamen kişisel ve sebebe yönelik olduğunu dile getiren Dr. Ertaş, enfeksiyona bağlı artrit durumunda öncelikle enfeksiyonu kontrol altına almaya çalıştıklarını, genetik yatkınlığı olan romatizmal bir hastalık ise ona göre tedavi yöntemi seçtiklerini söyledi. Yaşlılarda gut gibi diyete ve beslenmeye bağlı bir hastalıkta ise bu hastaya bir diyet önererek tedaviyi buna göre yaptıklarını belirten Dr. Ertaş, “Kalıtsal ya da kalıtsal olmayan romatizmal hastalıklarda tamamen sebebe yönelik ve hastaya özel tedavi veriyoruz. Yani genç bir kadında ya da çocuk beklentisi olan bir kadındaki tedavi ile erkek hasta ya da kronik hastalıkları olan birinde verdiğimiz tedavi birbirinden farklı. Romatizmal hastalıklar tedavisiz değil. Artık elimizde çok çeşitli tedavi seçenekleri var. Bizler özellikle erken tanı koyduğumuzda tedavi şansı sağlayabildiğimiz hastalıklar ya da uykuya geçirdiğimiz hastalıklar mevcut. Bu nedenle şikayetiniz olduğunda hekime başvurun ve bir an önce tedaviye başlayın” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı