TÜRKİYE´DE ORGAN BAĞIŞI YETERSİZ

TÜRKİYE´DE ORGAN BAĞIŞI YETERSİZ

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Türkiye´de yeterince organ bağışının yapılmadığını kaydetti.

ERÜ Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulunda ?Organ Bağışı´ konulu konferans veren Prof. Dr. Zeki Yılmaz, şu anda ülkemizde çok sayıda hastanın nakil için sıra beklediğini, birçok hastanın ise nakil için sıra beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz, ?İnsan olmanın erdemi başkalarının acısını hissetmekten ve bu acılara çare bulabilmekten geçmekte. Şu anda ülkemizde çok sayıda organ nakli bekleyen hasta var. Çok sayıda da yeterli organ bağışı olmadığı için daha bekleme listesindeyken hayatını kaybeden hastalar bulunmakta. Oysa Türkiye´miz organ nakli merkezi ve buralarda yetişmiş sağlık personeli bakımından iyi konumda. Tek eksik organ bağışı yapılmaması. Türkiye ortalamalarına göre 5 beyin ölümlü hastadan ancak 1´inin organları bağışlanmaktadır. Bu bağışlarda genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde gerçekleşmektedir. Şu anda nakil bekleyen hastaların yüzde 17´sine nakil yapılabilmektedir. Geriye kalan hastalar ise hayatını kaybetmektedir? dedi.
Prof. Dr. Zeki Yılmaz, organın eczaneden ye de tıbbi malzemeciden satın alınabilen bir ilaç olmadığının altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, ?Her türlü nakilde organ gereklidir. Ve organ eczaneden ve ya tıbbi malzemeciden satın alınabilen bir ilaç değildir. Kaynağı insandır. Bu nedenle insanlar, başka insanların hastalıklarına karşı duyarlı olmalıdır? diye konuştu.
Organ bağışının dini açıdan bir sakıncasının bulunmadığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, ?İnsanları organ nakli konusunda ikna etmeye kalktığımızda çok iyi bir uygulama olduğunu söylüyorlar. Fakat dini sakıncası bulunduğunu söyleyerek organlarını bağışlamak istemiyorlar. Oysaki biz din adamlarımızla görüşüyoruz. Onlar organ bağışının dini yönden bir sakıncasının olmadığını söylüyorlar? şeklinde konuştu.
Konuşmasında sözü bitkisel gıda takviyesi adı altında reklamı yapılıp satılan ürünlere de getiren Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Günümüzde yalanın adı reklam oldu. Basında bitkisel ürün adı altında doğal ürün, kilo aldırıcı, kilo verdirici, takviye ilacı, her derde deva gibi söylemlerle çok sayıda zararlı ürünün reklamı yapılmaktadır. Biz hekim olarak bu zararlı ürünlerin tehlike boyutunu biliyoruz fakat insanlar bunu bilmiyorlar. Bu nedenle bu ürünlerden uzak durulması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum?
Konuşmaların ardından Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin tiyatro gösterisi sergilendi.
Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Değirmendereli, Prof. Dr. Zeki Yılmaz´a plaket takdim etti.


Haber Kaynak : İHA

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor