Tarih: 15.09.2025 12:00
Bugün ne pişirsem?
Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Velibah İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı ılık su
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant kuru maya (10 gr)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 5 su bardağı un
İçi için:
- 5 adet haşlanmış patates
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
Velibah Nasıl Yapılır?
- Hamuru için ilk etapta 3 su bardağı un derin bir kaba alınır. Ortası çukurlaştırılır.
- Üzerine maya, şeker ve tuz serpilir.
- Çukur kısmına süt, sıvı yağ ve su dökülür karıştırmaya başlanır.
- Yavaş yavaş un ilavesi edilerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Ben toplamda 5 su bardağına yakın un kullandım.
- Hamurdan mandalinadan biraz daha büyük parçalar alınarak yuvarlanır.
- Un serpilen tepsiye dizilir.
- Üzeri temiz bir bezle örtülür 30-35 dk mayalanmaya bırakılır.
- İçi için haşlanmış patatesler ezilir. Üzerine tuz ve toz biber eklenerek güzelce karıştırılır. Yuvarlanarak hazır edilir.
- Bezeler avuç içi kadar açılıp içerisine hazırlanan patatesli harç yayılır.
- Kapatılarak ters çevrilir.
- Bu şekilde tüm bezeler hazırlanır.
- Merdane yardımıyla patatesli bazlamalar pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
- Kısık ateşteki tavaya bırakılıp arkalı önlü güzelce pişirilir.
- Bir tarafına tereyağı sürülür servis tabağına alınır.
- Ben 9 adet bazlama elde ettim. Sizlerin de şimdiden ellerinize sağlık
Yayla Çorbası İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu veya kemik suyu)
- Tuz
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?
- Yayla çorbası için ilk olarak pirinçler yıkanarak suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Yayla çorbamızın terbiyesi için diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
- Pişen pirinçlere varsa et ya da kemik suyu yoksa 3 su bardağı sıcak su ilave edilir.
- Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alınarak yavaş yavaş alınıp terbiyeye ilave edilir.
- Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.
- En son tuzu ilave edilir, bir kaç dakika daha kaynatılarak ocak kapatılır.
- Üzerine sos için kuru nane eritilmiş tereyağında kızdırılarak gezdirilir. Yayla çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
Şekerpare İçin Malzemeler
Hamuru İçin;
- 250 gram tereyağı
- 2 çay bardağı irmik
- 2 adet yumurta
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 3,5 su bardağı un
Şerbeti İçin;
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su (800 ml)
- Birkaç damla limon suyu
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Şekerparenin şerbeti için uygun bir tencereye toz şekeri alalım. Üzerine suyu ilave ederek şöyle bir karıştıralım.
- Kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alarak 6-7 dakika boyunca kaynatalım.
- Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyip bu şekilde de 2 dakika kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alalım.
- Hamur için oda sıcaklığında tereyağı, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
- Hamur ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar un eklemeye devam edelim.
- Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce elimizle yuvarlayalım.
- Ardından üzerine hafifçe bastırdıktan sonra uç kısımlarını sivrileştirelim.
- Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
- Ardından üzerlerine hamuru hazırlarken ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim.
- Fırına vermeden önce çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verelim.
- Şekerparelerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
- Sürenin sonunda fırından aldığımız sıcak şekerpareleri bir borcama aktaralım.
- Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde birkaç saat dinlenmeye bırakalım.
- Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edebilirsiniz.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —