Ekonomi
04 Ağustos 2019 - 17:31
Güncelleme: 04 Ağustos 2019 - 17:31

ALTINI BIRAKTI ELMA İLE GÜLDÜ

Herkesin korktuğu bir dönemde devletin verdiği teşvik ile 1.5 milyonluk yatırım yaptı

ALTINI BIRAKTI ELMA İLE GÜLDÜ

EDİTÖR

ihlas Haber Ajansı

Haberi Sesli Oku

Kayseri´nin Yahyalı ilçesindeki girişimci Abdulkadir Göksun, babadan kalma kuyumculuk mesleğini bırakarak, Kırsal Kalkınma Destekleri Programı çerçevesinde hibe desteği başvurusunda bulunarak soğuk hava deposu ile seçme-paketleme tesisi kurup 5 ülkeye elma ihracatı yapmaya başladı.

Yahyalı ilçesinde asıl mesleklerinin kuyumculuk olduğunu söyleyen Abdulkadir Göksun, 70 dönüm kadar elma bahçelerinin bulunduğunu belirterek, "Elma işinde soğuk hava deposu ihtiyacı oldu. Ufak çaplı bir soğuk hava deposu yapmayı düşündük. İki arkadaşım ile birlikte önce 3 bin tonluk bir soğuk hava deposu kurmayı kararlaştırdık. Kırsal Kalkınma Destekleri Programı olduğunu duyduk ve Yahyalı İlçe Tarım Müdürlüğündeki seminerlere katıldık" dedi.

İlk yıl teşvik için başvurduklarını ancak teşvik çıkmadığını anlatan Abdulkadir Göksun, "İkinci yıl ise 5 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu ve seçme-paketleme tesisi olduğu takdirde 1 milyon 500 bin TL´lik teşvik verileceğini öğrendik. Biz de 2015 yılında 5 bin tonluk depo ve seçme-paketleme tesisi ile işe başladık. 2017 yılında ise kapasitemizi 10 bin tona çıkardık. Şu anda 3. yılımızda sezonu kapattık ve yeni sezona hazırlanıyoruz" diye konuştu.

Yahyalı ilçesinde soğuk hava deposu konusunda büyük bir eksiklik olduğunu ve bu nedenle yatırım yaptıklarını ifade eden Göksun, "Çiftçilerimize ve tüccarımıza teşekkür ediyoruz. Talep çok fazlaydı ve işlerimiz de iyiydi. Devletimizin de desteği ile insanların yatırım yapmaktan korktuğu bir dönemde biz bu yatırımı yaptık ve birçok kişi, ´Ne yapıyorsunuz? Bu dönemde yatırım yapılır mı´ diye soruyorlardı. Yaptığımız yatırımla şu anda Yahyalı ilçesinde ağaçtan inen her 4 elmadan biri yani, ilçedeki elmaların yüzde 25´ini biz depoluyoruz" dedi.

Hibe başvurusunda Tarım ve Orman Müdürlüğünün danışmanlarının büyük yardımını gördüklerini söyleyen Göksun, Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin ödeneklerin doğru şekilde ödenmesi, işlerin düzgün yapılabilmesi ile ilgili kendilerine yol gösterdiğinin altını çizerek, "Müteahhide verdik bu tesisin yapılma işini. Anahtar teslimi yapımında her aşamasında tek tek geldiler, beton dökülürken, direkler yapılırken, firma ile aramızda oluşacak bir kaçak konusunda Tarım il Müdürlüğü sağ olsun tek tek kendi yeri gibi takibini yaptı. Hibeyi de en son iş bitiminde bir kalemde ödediler. Hibe programı beklentimizi karşıladı. O dönem 1 milyon 500 bin TL aldık. Bugün avro hesabından yapsak 3,5 milyon TL falan ederdi. Büyük paraydı işimizi gördü devletimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Soğuk hava deposu işinde en büyük giderin elektrik ve yakıt olduğunu belirten Göksun, "Bizim en büyük giderimiz elektrik. Son 3 yılda elektriğe de zam geldi. Eğer imkanımız olursa Kırsal Kalkınma Destek Programı´na yeni dönemde Güneş Enerji Sistemi konusunda başvuru yapacağız. Yatırım yapmak ve teşvik için başvuruda bulunacak olanlar da fizibiliteyi iyi yapsınlar. Bölgede ihtiyaç olan bir tesis için yatırım yapsınlar ve ekonomik olarak çok fazla boyutu aşmasınlar. Devletten alacakları teşvik ile cesur olsunlar" tavsiyesinde bulundu.

Ürünlerin yüzde 50´lik kısmını iç piyasada değerlendirdiklerini, geriye kalan yüzde 50´lik kısmını ise ihraç ettiklerini anlatan Göksun, "İç piyasada doğuya en yakın olan elma pazarı Kayseri. O nedenle doğu piyasasına gönderiyoruz. Geri kalanları Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Hindistan gibi ülkelere gönderiyoruz. İlk başladığımızda ihracat yoktu yeni yeni ihracatçılarla görüştük ve devam ediyoruz. Yahyalı´da tam kapasite paketleme tesisi yapan yoktu. Yahyalı için bir ufkumuz açıldı" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: ALTINI BIRAKTI ELMA GÜLDÜ

Baki Ersoy’dan taraftara çağrı: “TFF’yi etiketleyin!”

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayserispor maçındaki hakem kararlarına tepki göstererek taraftarlara çağrıda bulundu.

Erling Moe'den hakem isyanı

Kayserispor Teknik Direktörü Erling Moe, Trabzonspor mağlubiyeti sonrası, "Hakem kararları noktasında şanslı olan taraf değildik" dedi.

Açıkalın'dan ilk açıklama geldi: "Aziz mübarek günü hak yiye yiye doymadınız"

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın, 3-1 yenildikleri Trabzonspor maçı sonrası açıklama yaparak Merkez Hakem Kurulu Başkanını istifaya davet etti.

Kayserispor’dan Trabzonspor maçı sonrası sert tepki! “Artık tesadüf değil”

Kayserispor, Trabzonspor karşılaşmasının ardından hakem kararlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Kulüp, VAR ve hakem yönetiminin takımın emeğini hiçe saydığını belirterek federasyonu göreve çağırdı.

Baki Ersoy ateş püskürdü: Allah belalarını versin!

Trendyol Süper Lig’in 25. haftasında Kayserispor’un sahasında Trabzonspor’a 3-1 mağlup olduğu karşılaşma sonrası MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’dan hakemlere sert tepki geldi.

Kayserispor ilk yarıyı 2-0 geride kapattı: 1 kırmızı kart

Trendyol Süper Lig'in 25. haftasında Kayserispor, evinde Trabzonspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı Trabzonspor'un 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı.

Gastro Kayseri Derneği’nden Kadınlar Günü etkinliği

Gastro Kayseri Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik düzenledi.

Kayseri’de 6 yıl 3 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı

Kayseri’de, terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan K.S. (57), polis ekiplerince yakalandı.

Yahyalı'da koltuk kavgası kanlı bitti

Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Hasan Hüseyin Arıkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenci A.B.A., tartıştığı M.R.A.'yı bıçakla yaraladı.

Firari hükümlünün saklandığı yer yok artık dedirtti

Kayseri'de cinsel istismar suçundan 24 yıl kesinleşmiş hapsi bulunan şahıs saklandığı yerden yakalandı.

Vekil Özsoy memleketi Yahyalı'da bakın hangi pankartla karşılandı?

AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy ve Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk vatandaşlarla iftar sofrasında buluştu. Açılan pankart dikkat çekti.

Kayseri’de kaçak tütün operasyonu! İş yerinden kilolarca ürün çıktı

Develi’de jandarmanın düzenlediği operasyonda bir iş yerinde binlerce makaron ve yüzlerce kilo kaçak tütün ele geçirildi. Şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi

Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Kayseri’de kazıdan tarih çıktı! Meclis o yapı için harekete geçti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki mecliste, Camikebir Suriçi’nde ortaya çıkan ve Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi medrese kalıntıları için önemli bir karar alındı.

Kayseri’de 39 taşınmaz satışa çıkıyor! Bünyan Belediyesi ihaleye gidiyor

Bünyan’da belediyeye ait 39 taşınmaz açık teklif usulüyle satışa çıkarılıyor. İhale 25 Mart 2026’da gerçekleştirilecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri’nin o ilçesinde örnek davranış! Bakkallar veresiye defterlerini kapattı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde Ramazan ayında anlamlı bir dayanışma yaşandı. 6 bakkal, ihtiyaç sahibi vatandaşların veresiye borçlarını kapatarak mahallede büyük takdir topladı.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14