Kayseri´nin İncesu ilçesinde hayatını sürdüren 61 yaşındaki Ahmet Tuz, eskiye duyduğu özlem nedeniyle başladığı antika biriktirme merakı sayesinde yaklaşık 2 bin eski eşya topladı.
İncesu Eski Sanayi Bölgesi´nde demir doğrama atölyesi bulunan Tuz, ailesinin maddi durumunun yetersiz olması nedeniyle çocukluğunda yaşadığı sıkıntıların da etkisiyle antika ve eski eşyalara ilgi duymaya başladı.
Tarım ve el aletleri, mutfak ve giyim eşyaları, çeşitli araç ve gereçlerden oluşan koleksiyonunu atölyesinin bir bölümünde sergileyen Tuz, bunlara gözü gibi bakıyor.
Ahmet Tuz, geçmişte yaşadığı acıların atölyesindeki eşyaları biriktirmesinde etkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ekonomik durumu iyi olmayan ailem, tandır hedirgeci temin etmek istemiş. Bu aleti varlıklı bir aileden almışlar. Hedirgeci kullanma karşılığında bir süre çalışmak zorunda kalmışlar. Babam vefat edince annem bu durumu bana anlattı ve bu olay beni çok etkiledi. Bunun dışında çocukken giydiğim bir ayakkabım vardı. O dönem ayakkabı çok zor bulunurdu. Giydiğim ayakkabıya komşular ´yamyam´ adını vermişti. Üstü deri kaplı, altı araba tekerinden olan bu ayakkabıyı 6 ay boyunca giydim ve ayağımda yaralar meydana geldi. Kış gelince bir vatandaş bana ayakkabı aldı. Ben de o dönemden yola çıkarak çocukken giydiğim ayakkabının benzerini bulmak için iki sene uğraştım. Ailemin temin edemediği tandırda kullanılan aleti de yaptım. Çocuklarım bundan ders çıkartsın istedim. Şimdi antika eşyalarla atölyem doldu. Mesleğime de devam edeceğim."
"İZ BIRAKMAK İSTİYORUM"
Komşuları ve çevresindeki arkadaşlarının da eski eşya getirdiğini vurgulayan Tuz, bu eşyaları ömrünün sonuna kadar koruyacağını belirtti.
Üniversite, lise ve ilkokul öğrencilerinin zaman zaman atölyesine gelerek eski eşyaları incelediğini aktaran Tuz, "Topluma faydalı olmaya uğraşıyorum. Yaşım 61 olmuş ama arkamda iz bırakmak istiyorum. Buradaki eserlerin bugün için değeri olmayabilir ama gelecek için önemi var." diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yardım isteyen Tuz, oğluyla topladığı ve atölyesinde bulunan yaklaşık 2 bin eser için müze oluşturulmasını talep etti.
Ahmet Tuz´un oğlu Mehmet Tuz da eski eşyalar için atölyede daha geniş alan ayıracaklarını belirterek, geçmişin izlerini görmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu söyledi.
Kayseri’de Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, YouTube üzerinden yatırım vaadiyle dolandırıcılık yaptığı tespit edilen 28 şüpheliyi yakaladı. Elde edilen haksız kazanç 14 milyon TL’yi aşıyor, operasyonlar kararlılıkla sürüyor.
Kayseri Sanayi Odası’nda 23 Ocak’ta düzenlenecek panelde, MASAK sorguları, denetim süreçleri ve uygulamadaki sorunlara çözüm önerileri ele alınacak. İş dünyası ve mali müşavirler için rehber niteliğinde olacak.
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM’de yaptığı konuşmada yerel basının önemine dikkat çekti. Basın İlan Kurumu’nun oranlarının makul seviyelere çekilmesinin yerel basın için hayati olduğunu vurguladı. Detaylar haberimizde...
Kayseri Şehir Hastanesi’nde ISS firmaları için yapılacak toplu iş görüşmesinde temizlik, taşıma ve garson kadroları için 50 kişilik alım yapılacak. Görüşmenin detayları ve başvuru koşulları merak konusu oldu. Detaylar Haberimizde
Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde İlçe Müftüsü Mustafa Nafi Çiftçi, resmi görevine başladı. İlçe Müftülüğü, Çiftçi’nin ilçeye gelişini memnuniyetle karşıladı ve yeni görevinde başarılar diledi.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, uyuşturucu ticareti suçundan yargılanan A.U.’ya daha önce de aynı suçu işlemesi nedeniyle cezasını artırarak 22 yıl 15 ay hapis ve 192 bin 500 lira adli para cezası verdi.
Kayseri Devlet Hastanesi’nde acil serviste görev yapan sağlık personeline yönelik oryantasyon ve motivasyon eğitimi düzenlendi. Eğitimde hizmet kalitesinin artırılması ve personel uyumu ele alındı.
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada emeklilerin yaşam koşullarına dikkat çekti. En düşük emekli maaşıyla geçinen vatandaşların sosyal adalet çerçevesinde korunması gerektiğini vurguladı.
Kayseri İyilik Abisi Derneği, Nusaybin’de Türk bayrağına yönelik gerçekleştirilen saldırıya tepki göstermek amacıyla Kayseri kent meydanında bin adet Türk bayrağı dağıtarak toplumsal farkındalık oluşturdu.
Kahramanmaraş’ta etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 61 yol ulaşıma kapandı. Kayseri-Kahramanmaraş karayolu ise büyük araçlar ve kış lastiği olmayan araçlara geçici olarak kapatıldı. Detaylar Haberimizde...
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Sarız’ın tarımsal kalkınması, istihdamın artırılması ve iletişim altyapısının güçlendirilmesine yönelik projelerin tamamlandığını açıkladı. Detaylar Haberimizde..
U16 Milli Takımın, 26-30 Ocak tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek Dostluk Turnuvası aday kadrosu açıklandı. Aday kadroya Kayserispor'dan 2 futbolcu davet edildi.
Aşkın Genç, TBMM Genel Kurulu’nda İncesu’da meraların ve tarım arazilerinin imara açılmasına tepki göstererek, tarım alanlarının korunması çağrısında bulundu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Erciyes Kayak Merkezi’nde bu sezon yerli ve yabancı turist yoğunluğunun sürdüğünü belirterek, misafir sayısında geçen yılın rekorunun aşılmasının beklendiğini söyledi.