AŞI YAPTIRMAYAN HAMİLE KADIN TEDAVİ GÖRÜYOR

AŞI YAPTIRMAYAN HAMİLE KADIN TEDAVİ GÖRÜYOR

AŞI YAPTIRMAYAN HAMİLE KADIN TEDAVİ GÖRÜYOR
Sağlık 21.09.2021 18:09:00

EDİTÖR

ihlas Haber Ajansı

Haberi Sesli Oku

Kayseri Şehir Hastanesi Gebe Pandemi Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Hüseyin Aksoy: “Yeni varyantlarında etkisi ile gebelerimizin yatış oranları çok arttı ve çok ciddi seyrediyor”

Kayseri’de 34 yaşında 5. kez hamile kalan ve korona virüse yakalanan kadın, pandemi kliniğinde hem kendi sağlığı hem de karnındaki çocuğunun sağlığının düzelmesi için tedavi görüyor. Hastalığının ağır geçtiğini kaydeden Özgül Öztoprak, aşı çağrısında bulunurken, Kayseri Şehir Hastanesi Gebe Pandemi Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Hüseyin Aksoy da yeni varyantların da etkisi ile gebelerde yatış oranlarının çok arttığını söyleyerek, “Anne ölümleri korona virüse bağlı olarak çok fazla arttı” dedi.

Kayseri’de yaşayan 34 yaşındaki Özgül Öztoprak, 5. çocuğuna hamileyken korona virüse yakalandı. Evdeki tedavisinin ardından hastaneye yatırılan Öztoprak, zorlu geçen tedavi sürecinde aşı çağrısında bulunarak, “İlk başta eklem ağrılarım vardı ama normal hastayım zannettim. Bir hafta hastalığı çektikten sonra eşimle beraber teste gitmeye karar verdim. Bir gün sonra korona virüs olduğumuzu öğrendik. 4 gün evde kaldıktan sonra hastaneye geldim. Aşı da olmadım. Çevrem beni çok etkiledi. Keşke aşı vurulsaydım. Hastalık sürecim de çok kötü geçti. Çok süründüm. Nefes alamadım ve sırtım ağrıdı. Öksürük beni uyutmadı. Öksürük de karnımı çok ağrıttı. Bebeğe bir şey olacak diye de çok korktum. Çok şükür şimdi iyiyim. Aşılarınızı lütfen yaptırın ve benim gibi olmayın” ifadelerini kullandı.

“Anne ölümleri korona virüse bağlı olarak çok fazla arttı”

Kayseri Şehir Hastanesi Gebe Pandemi Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Hüseyin Aksoy da yeni varyantların etkisiyle gebelerin yatış oranlarının arttığını söyleyerek, “2020 yılından çok daha farklı bir salgınla karşı karşıyayız özellikle gebeler açısından. Çünkü biz salgın ilk başladığında pikleri yaşadık fakat gebe hasta sayımız çok azdı ve gebelerimizin genel durumları da çok iyiydi. Ancak ne yazık ki şu anda muhtemelen yeni varyantların da etkisi ile gebelerimizin yatış oranları çok arttı ve çok ciddi seyrediyorlar. Bunun sebebini araştırdığımızda şunu gördük; covid-19 salgınına gebeler ne yazık ki çok daha duyarlı ve özellikle yeni varyantlar ile birlikte gebeler diğer insanlara göre hastalığı çok daha ciddi geçirme eğilimindeler. Örneğin gebe hastaların yoğun bakıma yatma oranları normal hastalara göre 3 kat daha fazla, entübe olma yani solunum cihazına bağlanma oranları ne yazık ki 3 kat daha fazla ve en üzücü olanı ölüm oranları ne yazık ki 2 kat daha fazla. Bundaki en önemli faktörü gebelerdeki aşı oranlarımız inanılmaz düşük. Çok fazla yol kat etmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki bu hastalık için gebelik risk faktörü biz bu risk faktöründeki hastalarımızı aşılayamıyoruz, aşıya ikna edemiyoruz. Bu açıdan çok yol kat etmemiz gerekiyor. Bu nedenle gebelerimizin oranları artmış durumdadır. Aşılanma oranları çok çok az. Bu konuda da çalışmaların yapılması gerekiyor. Bütün kurumlar gebelerin aşı olması konusunda hem fikirler. Burada bir zaman kısıtlaması yok. Bir gebe istediği zaman aşı olabilir. Çünkü anne ölümlerini, annelerin yoğun bakıma yatma oranlarını başka türlü düşürmemiz ne yazık ki mümkün değil. Burada bize büyük bir iş düşüyor. Gebeleri çocuğu ve kendileri için ikna etmemiz gerekiyor. Burada bir pandemi servisindeyiz. Burada 30’a yakın hastamız yatıyor. Hepsi gebe. Yoğun bakımda hastalarımız var. Anne ölümleri korona virüse bağlı olarak çok fazla arttı. Çok dramatik seyrediyor. Bir herkesi aşı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.