Teknoloji
30 Ocak 2020 - 16:34
Güncelleme: 30 Ocak 2020 - 16:34

ASPİLSAN, HAVELSAN TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN BULUT BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNE GEÇTİ

MİLLİ SİSTEM GÖZDOLDURDU

ASPİLSAN, HAVELSAN TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN BULUT BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNE GEÇTİ

EDİTÖR

ihlas Haber Ajansı

Haberi Sesli Oku

ASPİLSAN Enerji, HAVELSAN tarafından geliştirilen ve ilk kez Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın (TSKGV) hizmetine sunulan Bulut Bilişim Teknolojisine geçiş yaptı.

Bulut Bilişim Sistemi İmza Töreni ve yeni depo ve idari bina açılışı, ASPİLSAN Enerji’nin Kayseri OSB’deki merkezinde düzenlendi. Törenin açılışında konuşan ASPİLSAN Genel Müdürü Emekli Tuğgeneral Ferhat Özsoy, hayallerindeki terminal sistemine geçişlerinin altyapısını hazırlamış bulunduklarını ifade ederek, “Bugün burada ASPİLSAN dijital dönüşümünde önemli bir yer tutan bir safhayı daha geride bırakıyoruz. Günümüzün getirdiği teknolojik imkanlardan en önemlilerinden biri olan dijital dönüşümde artık ASPİLSAN da önemli bir safhaya gelmiş durumdadır. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı desteği ve teşvikiyle çıktığımız bu yolda kısa sürede HAVELSAN personelinin neredeyse 24 saati bulan kesintisiz çalışmalarıyla altyapımız tamamlanarak HAVELSAN Bulut’tan yararlanacak bir duruma geldik. Bu sürecin inşaat kısmını tamamladık, artık istifade safhasında bulunuyoruz. Artık biz de HAVELSAN’ın Siber güvenlik şemsiyesi altında kendi faaliyetlerimizi yürüteceğiz. Faaliyete bugün itibariyle geçen HAVELSAN Bulut sistemiyle artık mekandan bağımsız olarak dilediğimiz yerden, dilediğimiz zaman dosya ve yazılım uygulamalarına erişim imkanına kavuştuk. Diğer yandan ölçeklenebilir güvenli ve düşük maliyette bir hizmet almış olacağız. HAVELSAN Bulut ile tek veritabanını 3 şehir birleşmiş ve tek bir yerden yönetilir duruma gelmiştir. Artık aldığımız yazılımları tüm personellerimiz Ankara, İstanbul olduğuna bakmaksızın kullanabilecek. Özellikle kalite sistemimizin altyapısını oluşturan yine üretim yönetimimizin altyapısını oluşturan bir takım programlar Bulut’a yüklenmek suretiyle herkesin istifadesine açılmış olacaktır. Yakın bir gelecekte hedefimiz budur, terminal sistemine geçişimizin de altyapısını hazırlamış bulunuyoruz. Artık verilerimiz müşterek harddisktte depolanacak, bizler bu bilgilere cihaz başında değil şirket olarak sahip olacağız" dedi.

“Altyapılarımızın dijital dönüşüme uyumlu hale gelmesi lazım”

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ise konuşmasında dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, "Hem verimlilik hem rekabette güçlü olmak açısından bütün işletmeler kendilerini buna hazır etmek zorundalar. Bu dönüşümün bir altyapı boyutu var, bir sistem ya da süreç boyutu var bir diğer boyutu da insan boyutu var. Bugün burada belki altyapı boyutunu konuşuyoruz ama önemli boyut bu. Altyapılarımızın dijital dönüşüme uyumlu hale gelmesi lazım. İstiyoruz ki bu altyapıyı HAVELSAN Bulut’tan almayıp da kendiniz yapmak isterseniz bilgi ve iletişim teknolojileri uzmanları istihdam etmeniz gerekiyor. Yine bu alanın dışında olan bilgi güvenliği, siber güvenlik uzmanları istihdam etmeniz gerekiyor. Halbuki bu modelde bunlara ihtiyaç kalmıyor. Siz kendi işinize odaklanıyorsunuz, bu konuda alan uzmanlığı olan firmalardan yararlanıyorsunuz. Dünyanın gittiği model bu, rekabetçilikte firmaların çıkarına yönelik bir şeydir bu. Biz bunu diğer kardeş vakıf şirketlerimize de önermek istiyoruz. Nasıl ki ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi oturup da santral kurmuyorsanız bilgi ve iletişim ihtiyacınızı karşılamak için de oturup herkesin kendi veri merkezini kurayım, bir sürü istihdam edeyim yapılmaması gerekiyor. Bu anlamda yapılan kamuda da belki şirketlerin çoğunda da en büyük yanlış bu. Dijital dönüşümle bir bakıma artık ortadan kalkacak. Bu teknoloji artık fiber hatlarla kullanılıyor. Işık hızında haberleşiyorsunuz. Dolayısıyla sistemlerinizin bulunduğu yerin fiziken olduğu hiç önemi yok. Bu kadar hızlı iletişim altyapısına sahibiz. Dolayısıyla fiziki, mekânsal kısıtlar ortadan kalmış vaziyette. Mekandan bağımsız bu hizmeti her yerden alabilir oluyorsunuz" şeklinde konuştu.

ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Tümgeneral İlhan Bölük de milli teknoloji adına yapılan bu iş birliğinin başta diğer vakıf şirketleri olmak üzere tüm yerli ve milli çalışmalara örnek teşkil edeceğine inandığını söyledi. Bölük; "Böyle bir dijital dönüşüm de bizim için bir ihtiyaçtı. 3 sene gibi kısa bir sürede ArGe merkezlerimiz İstanbul, Ankara ve Kayseri’de olunca ihtiyaçlarımız artıyor. İnşallah 2022 yılında da yeni fabrikamızla bu sistemi oraya da taşıyacağız. İnşallah bu sistemle daha güçlü, daha başarılı olacağız. Bizi daha çok ileri noktalara götürecek. İnşallah diğer vakıf şirketleri, diğer sektörün bütün sistemde olan kuruluşlarına örnek olur. Herkes bu milli sistemi alır ve kullanır" ifadelerini kullandı.

HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanvekili Emekli Tuğgeneral Mustafa Şenol da yaptığı konuşmada dijital dönüşüme ayak uydurmanın önemine değinerek, “HAVELSAN’ın geliştirdiği ve kardeş kuruluşumuz ASPİLSAN’ın hizmetine sunduğu hizmete başlamasını belgelemek ve kutlamak için bizleri bir araya getiren HAVELSAN Bulut Bilişim sistemi, vakfımızın bağlısı savunma sanayi firmalarıyla güçlendiği önemli görevlerinin ve geleceğe bakışının bir sonucudur. Hepinizin bildiği üzere bilgisayarların icadı sonrası teknolojinin gelişmesi de hızlandı. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak internetin de yaygınlaşmasıyla bilişim sistemi de gelişerek neredeyse ışık hızında gelişti. Bu gelişimle birlikte yenileşim ve sayısal dönüşüm de aynı hızda devam etmekte. Bu dönüşüme uyum sağlayamayan her türlü oluşumun sonu maalesef yok oluşla bitmekte. Teknolojiyi takip etmenin sayısal dönüşümün elbette maliyeti yüksek olmakta. Bu maliyetlere bir de güvenlik boyutu eklendi. HAVELSAN Bulut Bilişim Sistemi’nin en temel özellikleri; azami yerli ve milli olanaklar ile son teknoloji, düşük maliyet, her zaman ve her yerde kesintisiz erişim kolaylığı, esnek, verimli ve güvenli olmasıdır" diye konuştu.

"Hayal ediyoruz; biz neden Türkiye’de üretilecek milli aracın bataryasını üretmeyelim"

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Emekli Tümgeneral Sadık Piyade vakıf çalışmaları hakkında bilgiler vererek, “Bizim vakfımız hakikaten çok büyük bir aile. Şuanda çalışanlarımız 20 bini buldu. Bağışçımız 100 bini geçti, şirket sayımız 61 oldu. Biz doğrudan ve dolaylı olarak şirketlerimizin sayesinde ekonomiye de ciddi katkılar sağlıyoruz" dedi.

Piyade, Kayseri'de açılacak olan ve lityum pil üretilecek olan fabrikada milli otomobilin bataryasının üretilebileceğinin altını çizerek, "Yakında fabrikamızın temelini atacağız. Burada lityum pil üreteceğiz burada biz. Lityum pil üretmek demek; pillerin hücresini dahi biz üreteceğiz. Bu büyük bir başarıdır, rüyada dahi görsen inanılamayacak bir olaydır. Biz bunu başaracağız. Ayrıca hayal ediyoruz; biz neden Türkiye’de üretilecek milli aracın bataryasını üretmeyelim? Bu fabrikayı kurarken neden yanında ayrı bir bölüm yapmayalım? İnanıyorum bunu da yaparsınız. Bunu da sizden bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Programda TSKGV Genel Müdür Vekili Sadık Piyade ile ASPİLSAN ve HAVELSAN üst yönetimlerinin katıldığı törende; ASPİLSAN’ın Ankara ve İstanbul ofislerine yapılan canlı bağlantılarla HAVELSAN Bulut Bilişim teknolojisi test edildi. ASPİLSAN, HAVELSAN tarafından geliştirilen ve ilk kez Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın hizmetine sunulan bulut bilişim teknolojisi ile sunucu odaları ve network alt yapısının yenilenmesi, network cihazlarının kurulum ve idamesinin sağlanması, sunucularının HAVELSAN’a taşınıp fiber hat üzerinden hizmet verilmesi ve tek bir noktadan bütün yerleşkelerinin yönetilmesi imkânına kavuşmuş oldu.

Haber Kaynak : İHA

Kayseri’de kazıdan tarih çıktı! Meclis o yapı için harekete geçti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki mecliste, Camikebir Suriçi’nde ortaya çıkan ve Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi medrese kalıntıları için önemli bir karar alındı.

Kayseri’de 39 taşınmaz satışa çıkıyor! Bünyan Belediyesi ihaleye gidiyor

Bünyan’da belediyeye ait 39 taşınmaz açık teklif usulüyle satışa çıkarılıyor. İhale 25 Mart 2026’da gerçekleştirilecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri’nin o ilçesinde örnek davranış! Bakkallar veresiye defterlerini kapattı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde Ramazan ayında anlamlı bir dayanışma yaşandı. 6 bakkal, ihtiyaç sahibi vatandaşların veresiye borçlarını kapatarak mahallede büyük takdir topladı.

Bakanlık talimat verdi! Bakın şehit mezarlıklarına ne yapılacak?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ramazan Bayramı öncesi talimat verdi, Türkiye’de ki bütün şehit mezarlıklarına bakın ne yapılacak?

Misafir ağırlayacaklar bunu denesin! Şehrazat tatlısı tarifi

Hem pratik hem de lezzetiyle dikkat çeken Şehrazat tatlısı, özellikle misafir sofralarının yeni favorisi oluyor. Şerbeti, kreması ve yumuşacık tabanıyla bu tatlıyı deneyen vazgeçemiyor. Detaylar Haberimiz'de...

Arıkan’dan APP plaka tepkisi: Dünyada radarlar füzelere, bizde plakalara çalışıyor!

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, iftar programında araç plakaları ve trafik cezalarıyla ilgili son düzenlemeleri eleştirdi. Arıkan, “Savunma sanayinin yanına bir de ceza sanayi kuruldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye yönelen füze son anda vuruldu! Parçaları Gaziantep’e düştü

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran topraklarından ateşlenen ve Türk hava sahasına girdiği tespit edilen bir balistik füzenin Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkl

Kayserili vekil Bayar Özsoy öğrencilerle buluştu! Kariyer Günleri’nde dikkat çeken sohbet

Kayseri OSB Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde düzenlenen Kariyer Günleri programında Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy öğrencilerle bir araya geldi. Tecrübelerini paylaşan Özsoy, gençlerin sorularını da yanıtladı.

Aylarca açılmayan burun tehlike sinyali olabilir! Uzmandan kritik uyarı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Çokkeser, uzun süren burun tıkanıklığı ve koku kaybının nazal polip belirtisi olabileceğini söyledi. Uzmanlar, bu belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Göçükte hayatını kaybeden madenciye yürek burkan veda! Arkadaşları tabutu kilometrelerce omuzlarında taşıdı

Kayseri’nin Develi ilçesinde maden göçüğünde hayatını kaybeden Bayram Bostancı, mesai arkadaşlarının omuzlarında son yolculuğuna uğurlandı. Madenciler tabutu yaklaşık 2 kilometre taşıyarak vefa örneği gösterdi.

Kayseri’de Suriyeli sayısı düşüyor! Rakamlar açıklandı, dikkat çeken değişim

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı son istatistikler, Türkiye genelinde olduğu gibi Kayseri’de de Suriyeli sayısındaki düşüşü ortaya koydu. 2025 yılında başlayan azalışın 2026’da da devam ettiği görüldü.

Sinsi ilerliyor, fark edildiğinde geç olabiliyor! Bu belirtiyi sakın hafife almayın

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Kaplan, göz tansiyonu olarak bilinen glokomun belirti vermeden körlüğe kadar ilerleyebileceği uyarısında bulundu. Detaylar Kayseri Haber'de...

YKS geç başvuru fırsatı! Başvurusunu kaçıran adaylar için süreç başlıyor

YKS başvurusunu yapamayan adaylar için geç başvuru süreci başlıyor. Başvurular 10-12 Mart tarihleri arasında ÖSYM üzerinden yapılabilecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri Hal’inde etiketler değişti! Bazı ürünlerde fiyatlar ikiye katlandı

Kayseri Hal’inde sebze fiyatları adeta fırladı. Patlıcan haftanın zam şampiyonu olurken fasulye, domates ve biberde de dikkat çeken artışlar yaşandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Ara tatiller kaldırılıyor mu? Bakan Yusuf Tekin’den dikkat çeken açıklama

Kayseri’de binlerce öğrenciyi ilgilendiren ara tatillerle ilgili tartışmalara Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin son noktayı koydu. Ara tatillerin kaldırılacağı iddialarıyla ilgili yapılan açıklamanın detayları haberimizde.

APP plakadan sonra multimedya da yasaklandı mı? Araç sahiplerini tedirgin eden yeni düzenleme

Yeni trafik düzenlemesi araç içi ekranlar için büyük tartışma yarattı. Double teyp, CarPlay ve Android Auto kullanımı yasak mı, cezası ne kadar? İşte sürücülerin merak ettiği detaylar…

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
9.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14