Kayseri’de baharatçılık yapan Kaya Eldek, evlerinde kurban etleri ile sucuk yapmak isteyen vatandaşlara önerilerde bulunarak, “Sucuk yaparken, korunacak ilk şey et olmalıdır. En kötü baharat bile eti güzelleştirir. Fakat et ekşidiği zaman hiçbir baharat çözüm değildir” dedi.
Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte vatandaşlar evlerinde sucuk yapmaya başladı. Sucuğun en önemli malzemesi olan baharat tezgahlarda sucuk yapacak vatandaşları bekliyor. Kurban etleriyle sucuk yapacak vatandaşlara önerilerde bulunan baharatçı Kaya Eldek; şöyle konuştu: ucuz baharat ile kaliteli baharatın arasında 5 TL fark olduğunu, vatandaşlarında kaliteli sucuk yemeleri için bu farka takılmamaları gerektiğini söyledi. Kaya Eldek, “Geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 oranında bir artışımız var. Bunun nedeni de tarımsal ürünlerde meydana gelen zam oranları. Biz yine elimizden geldiğince kısmaya çalıştık. Ürünlerimizi en cüzi karlarla satışa sunuyoruz. Kurban Bayram’ı bir kere yaşanıyor. Kurban bir kere kesiliyor ve sucuğu da yılda bir kere yapıyoruz. Buda ağız tadıyla yapılmalı. Ucuz baharat ile kaliteli baharata arasında 5 TL fark olur. Ancak ağız tadıyla yemeleri için güvendikleri baharatçılara gitmelerini öneririm. Ben size 10 kiloluk bir sucuğun baharat tarifini vereyim insanlarımızda kendileri yapacakları miktara göre ayarlama yapabilirler. Orta acılı 10 kiloluk sucuk baharatımızın tarifi şu şekilde; 500 gram tatlı Nazilli biberi, 200 gram acı Maraş biberi, 100 gram kimyon, 100 gram 7 türlü karışık baharat ve 180 gram tuz. İsteğe bağlı olarak 1 kilo ile 700 gram arasında sarımsak katılabilir. Sarımsağı kısmamızın sebebi havaların sıcak olmasından dolayı gün içerisinde rahatsızlık vermemesidir. Bağırsak kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bağırsağı doldurmamız yani sucuk yapmak çok büyük bir bilgi birikimi gerektirir. Şöyle ki; kurbanda dışarısı çok sıcak olduğu için malum Temmuz ayına denk geldi. Anında ekşime riski var. Güneş görmeyen, gölge gören ve esinti olan bir yerde sucuğumuzun kurutulması gerekiyor. Gerekiyorsa da gündüzleri buzdolabında geceleri dışarda kurutmaları daha doğru olur. 4-5 gün bunu tekrar ettikleri zaman kolaylıkla sucukları kurur ve ağız tadıyla yerler inşallah” diye konuştu.
Baharat fiyatları hakkında bilgiler veren Eldek, sucukta en önemli kuralın eti ekşitmemek olduğunu da belirtti. Eldek, sözlerine şu şekilde devam etti; “10 kilogramlık sucuğumuza 95 TL, 90TL ve 85 TL olmak üzere 3 kalite baharatımız var. Sucuğa koymuş olduğumuz tatlı Nazilli biberimiz 100 TL ile 80 TL arasında değişiyor. Acı Maraş biberimiz 100 TL ile 90 TL arasında değişiyor. Kimyonumuz tek çeşit 120 TL. 7 Türlü karışık baharatımız 130 TL. Tuza zaten herhangi bir ücret yansıtmıyoruz. Soyulmuş sarımsağımız şu anda 25 TL ile 30 TL arasında eğer müşterilerimiz isterlerse büyüklüğüne göre kabuklu sarımsağımızda 15-20 TL arasında değişiyor. Vatandaşlarımızın sucuğun lezzeti için ete çok dikkat etmeleri lazım. Öncelikle korunacak şeyin et olması lazım. En kötü baharat bile eti güzelleştirir. Fakat et ekşidiği zaman hiçbir baharat çözüm değildir. Önemli olan ilk kural sıcak havalarda eti ekşitmemek. Hiç dinlendirmeye gerek yok. Sucuk içi dahi olsa direk paketlenerek dolaba atılmalı. Sucuksa da dolapta dinlendirilip, gündüzleri dolapta geceleri dışarda olacak şekilde kurutulmalı. En önemli kriter bu diğeri ise baharatın kalitesi. Baharat güvenilir yerlerden alınmalı ve ağız tadı ile yenilmelidir. 10 kilo etimiz şu anda bin 500 TL, bizimde baharatı alırken arada oynayacak 5-10 TL’yi hesap yapmamalı her zaman birinci sınıf baharatı tercih etmemiz gerekiyor.”
Hazreti Mevlana'nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında "Huzur Vakti" yürüyüşü gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen terör saldırısında şehit olan mühendis Zahide Güçlü Ekici anısına, Atatürk Orman Çiftliği'nde 500 fidan dikildi.
Kayseri'de bir vatandaşın ihbarıyla bulunan ve Neolitik Çağ'a ait olduğu değerlendirilen, insan figürlü kaya resimleri keşfedildi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) ilk fazı tamamlanan yaklaşık 240 milyon dolarlık likra (kumaşın dayanıklı ve esnek olmasını sağlayan sentetik lif) fabrikasında yıllık 7 bin ton likra üretiliyor. Detaylar Kayseri Haber'de..
Yozgat'ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 7 Aralık 2025 Pazar nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte Kayseri'deki nöbetçi eczaneler, Kayseri Haber Gazetesi'nin haberlerinde...
Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 5 vatandaşımızı kaybettik. İşte 7 Aralık Kayseri'de vefat edenler. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Kayseri Büyükşehir Belediyesi şehirde yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede ilçelerde de devam eden fidan dikim etkinliği bu kez Yahyalı ilçesindeki Ağcaşar Barajı bölgesinde gerçekleştirildi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi; Kayseri Üniversitesi Develi Kampüsü'ne 2 milyon TL’lik asfalt yatırımı yaparak 1200 ton sıcak asfalt serimi gerçekleştirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kocasinan Belediyesi tarafından, AFAD ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin katılımıyla belediye personeline yönelik Acil Durum Tahliye Tatbikatı ve Yangın Tatbikatı gerçekleştirildi.
Talas Belediyesi; geçen hafta 'Talas’ta Dijital Dönüşüme Stratejik Adım' başlığıyla duyurduğu Talas 5.0 vizyonunu kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda masterclass iletişim eğitiminin ikinci oturumu Meclis Salonu’nda düzenlendi.
Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde ilginç bir olay yaşandı. İddiaya göre alkol içmek için gittikleri arkadaşlarını darp eden 2 şahıs, evin kapısının parmak iziyle açılması sebebiyle evden çıkamadı. Detaylar Kayseri Haber'de...