Güncel
17 Mart 2024 - 15:56
Güncelleme: 17 Mart 2024 - 15:56

Başkan Alan: "Kiralar esnafın belini büküyor"

Başkan Alan: "Kiralar esnafın belini büküyor"

Başkan Alan:

EDİTÖR

admin1

Haberi Sesli Oku

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan; fiyatlarda bir artış olduğunu ancak bu artışın esnafın artırdığı rakam olmadığını söyledi.
Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan; piyasalardaki fiyat artışının esnaflardan kaynaklı olmadığını aktararak; "Piyasada fiyatlarda bir artış var. Fakat bu artış esnafın kendi artırdığı rakam değil. Ama insan tabi 100 TL'ye aldığını 150 TL'ye alınca 'esnaf artırmış' diyor. Hayır. Bir pahalılık var gibi ortada. Bu işle hükümet de ilgileniyor, özellikle fiyat tarifeleriyle ilgili" dedi. Kayseri'de 2023 yılında 4 bin 695 esnafın kayıt olduğunu ifade eden Alan; "Kayseri'de 33 bine yakın kayıtlı esnafımız var. Kayıtsızlarla birlikte 50 bine yakın esnaf ve sanatkar var ilçeler dahil. 2023 yılında kayıt olan esnaf sayısı 4 bin 695, silinen esnaf sayısı ise 2 bin 86. 2024'ün ilk bir buçuk aylık döneminde ise 769 kişi iş yeri açmış, 319 kişi işyeri kapatmış" şeklinde konuştu.
'Ahilik Kültürü ve Girişimcilik' ders kitabının lise son sınıflarda okutulacağını da kaydeden Başkan Alan; "Lise son sınıfta okutulacak, zaten üniversitelerde okutuluyor. Tabi Ahi Evran'ı geri getiremeyiz ama prensiplerine ihtiyacımız var. Gençlerde, yaşlılarda herkese öğüt tutar. Burada iyilik var, güzellik var, temizlik var, hakkaniyet var. Kayseri'de bu iş tuttu; Ahi Evran Müzesi, Ahi Evran Mahallesi, Ahi Evran Meslek Lisesi, esnafların küçük paralarıyla yaptırdığı Ahi Evran Camisi, Ahi Evran Caddesi. Kayserimiz esnaf sanatkar şehri, tarım şehri, turizm. Tabi Kayseri'nin gündüz nüfusu 2 milyon. Bir de biz İç Anadolu'nun İstanbuluyuz" ifadelerini kullandı. Bağkurluların emeklilik priminin 9 binden 7 bin 200 güne düşürülmesi için çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekleyen Başkan Alan; "Cumhurbaşkanımız geçen yıl Kayseri'ye geldiğinde meydanda söz verdi; '9 binden 7 bin 200'e indireceğim' diye. Bunu verecek. Hakkaniyetsizlik var burada. Biri 7 bin 200 günden emekli olurken 9 bin gün günah. Sonra biz 8 saat çalışmıyoruz, 12 saat çalışıyoruz. Yerine göre kapatmayız. Artık Pazar günleri de açılıyor" diye konuştu. Çıraklık eğitim merkezlerinin önemine de değinen Alan; "Ayşe Baldöktü Çıraklık Eğitim Merkezi'mizde 6 bini aşkın çırak ve kalfamız var. Osman Düşüngel'de 3 bin küsür çırağımız ve kalfamız var. Yasada 'Ustalık Belgesi'ni alınca lise diploması gibi geçerli, isterse üniversiteye de gidiyor. Sağlık sigortalarını da devlet karşılıyor, ama emekliliğine yansımıyor. Şuanda organize sanayi bölgesinde de, servis araçlarında da bir sürü ilan var. Kayseri'de işsizlik yok, iş beğenmeme var. Meslek önemli" dedi.

"Kiralar esnafın belini büküyor"
Afaki fiyat artışlarının kiralarda da meydana geldiğini ve esnafın zorlandığını aktaran Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan; "Piyasa evlerde de hortladı. 300 bin liraya aldığın evler 2 buçuk 3 milyon TL oldu. Bir afaki herkes fiyat biçti ama şimdi düşüyor. Kiralarda da öyle. Buna belli bir kıstas getirdiler ama adamın malı. Bir de iki kişinin arasında oluyor, anlaşıyorlar. Az da gösterilse hepsini takip etme şansın yok. Kiralar iyiden iyiye esnafın belini büküyor" diye konuştu.
Kayseri'deki esnafa 2 milyar 850 milyon TL kredi kullandırdıklarının altını çizen Başkan Alan; "Türkiye genelinde bin tane kefalet kooperatifimiz var, 32 tane bölge var. 19. Bölge de Kayseri, Niğde ile beraberiz. Türkiye genelinde 2023 yılında vermiş olduğumuz kredi 170 milyar TL. Hakikaten bakanlıktan da Allah razı olsun. Kayseri'de ise 2023'te 2 milyar 850 milyon TL kullandırmışız. Şuanda 650 bin TL veriyorduk, 750 bin TL'ye çıkartıldı. Kooperatif ortakları esnaflarımıza çok teşekkür ediyorum. Dönmeyen yüzde 5. Sıramız 1 buçuk 2 aya kadar açılır" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : İHA

Baki Ersoy’dan taraftara çağrı: “TFF’yi etiketleyin!”

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayserispor maçındaki hakem kararlarına tepki göstererek taraftarlara çağrıda bulundu.

Erling Moe'den hakem isyanı

Kayserispor Teknik Direktörü Erling Moe, Trabzonspor mağlubiyeti sonrası, "Hakem kararları noktasında şanslı olan taraf değildik" dedi.

Açıkalın'dan ilk açıklama geldi: "Aziz mübarek günü hak yiye yiye doymadınız"

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın, 3-1 yenildikleri Trabzonspor maçı sonrası açıklama yaparak Merkez Hakem Kurulu Başkanını istifaya davet etti.

Kayserispor’dan Trabzonspor maçı sonrası sert tepki! “Artık tesadüf değil”

Kayserispor, Trabzonspor karşılaşmasının ardından hakem kararlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Kulüp, VAR ve hakem yönetiminin takımın emeğini hiçe saydığını belirterek federasyonu göreve çağırdı.

Baki Ersoy ateş püskürdü: Allah belalarını versin!

Trendyol Süper Lig’in 25. haftasında Kayserispor’un sahasında Trabzonspor’a 3-1 mağlup olduğu karşılaşma sonrası MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’dan hakemlere sert tepki geldi.

Kayserispor ilk yarıyı 2-0 geride kapattı: 1 kırmızı kart

Trendyol Süper Lig'in 25. haftasında Kayserispor, evinde Trabzonspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı Trabzonspor'un 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı.

Gastro Kayseri Derneği’nden Kadınlar Günü etkinliği

Gastro Kayseri Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik düzenledi.

Kayseri’de 6 yıl 3 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı

Kayseri’de, terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan K.S. (57), polis ekiplerince yakalandı.

Yahyalı'da koltuk kavgası kanlı bitti

Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Hasan Hüseyin Arıkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenci A.B.A., tartıştığı M.R.A.'yı bıçakla yaraladı.

Firari hükümlünün saklandığı yer yok artık dedirtti

Kayseri'de cinsel istismar suçundan 24 yıl kesinleşmiş hapsi bulunan şahıs saklandığı yerden yakalandı.

Vekil Özsoy memleketi Yahyalı'da bakın hangi pankartla karşılandı?

AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy ve Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk vatandaşlarla iftar sofrasında buluştu. Açılan pankart dikkat çekti.

Kayseri’de kaçak tütün operasyonu! İş yerinden kilolarca ürün çıktı

Develi’de jandarmanın düzenlediği operasyonda bir iş yerinde binlerce makaron ve yüzlerce kilo kaçak tütün ele geçirildi. Şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi

Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Kayseri’de kazıdan tarih çıktı! Meclis o yapı için harekete geçti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki mecliste, Camikebir Suriçi’nde ortaya çıkan ve Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi medrese kalıntıları için önemli bir karar alındı.

Kayseri’de 39 taşınmaz satışa çıkıyor! Bünyan Belediyesi ihaleye gidiyor

Bünyan’da belediyeye ait 39 taşınmaz açık teklif usulüyle satışa çıkarılıyor. İhale 25 Mart 2026’da gerçekleştirilecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri’nin o ilçesinde örnek davranış! Bakkallar veresiye defterlerini kapattı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde Ramazan ayında anlamlı bir dayanışma yaşandı. 6 bakkal, ihtiyaç sahibi vatandaşların veresiye borçlarını kapatarak mahallede büyük takdir topladı.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14