TARIM MARKETTE SONA GELİNDİ
Kayseri Şeker, 2016 yatırımları kapsamında Yozgat İli Boğazlıyan İlçesi Yenipazar Beldesine yapımına başlanan üçüncü Tarım Marketin inşaatını hızlandırdı.
Düşük kar marjı ile bölge çiftçisine tarımsal girdi, tarımsal alet ile makinelerini uygun fiyatla temin etmek için 1953 yılında kurulan ve bugün Tarım Marketlere dönüşen satış mağazalarının, Boğazlıyan ilçesi Yenipazar Beldesinde inşa ediliyor. Kasım ayı sonunda hizmete girmesi beklenen ve 3 bin metrekare kapalı alanda hizmet verecek olan yatırım 2 milyon TL´ye mal olacak.
?Tarım Market çiftçinin bilinçlenmesini sağlıyor?
Bölgedeki çiftçiler de Tarım Market hizmetine kavuşmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Şarkışla
Gürçayır Çiftçisi Levent Ünalan, ?10 yıldan bu yana pancar ekicisiyim. Tarım Marketler, çok fazla ürün seçeneği ile çiftçimizin hizmetinde olup bilinçli ürün kullanımını sağlıyor. Ödemesi olsun fiyatları olsun bize birçok faydası var. Tohum ve bilgilendirme konusunda iyi çalışmalar yapıyorlar. Bu bilgilendirmelerin birçok alanda çiftçiye faydası oluyor. Son yıllarda Pancar çiftçisinin ekonomik durumunun düzeldiğini söyleyebiliriz. Eskiden çiftçinin durumu ne kadar kötüyse gübreyi alıp peşin paraya satardı. Şimdi Pancar üreticisinin durumu gayet iyi. Şarkışla da sulu tarımda buğdayın, arpanın fazla getirisi yok, uzun zamandan beri pancar en iyi ürün. İnşallah bu şekilde de gider.? dedi.
?Tarım Market Yenipazara yakıştı?
Yenipazar Bölgesi Kaşıkça Köyü Muhtarı ve Çiftcisi Sadık Karabulut da, ?Tarım Market Yenipazar bölgesine çok yakıştı. Yenipazar bölgesi 200 bin tonun üzerinde pancar üretilen 18 köyde ekim yapılan bir bölge. Daha önce bölge müdürlüğümüz belediyenin orada kira iken şimdiki yer kendimizin hem daha geniş hem de daha iyi. Bunun Yenipazar bölgesine bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Tarım marketlerin pazarlanması ve sergilenmesi açısından bölgenin daha refah yere taşınması bu bölge ve çiftçi adına bir kazanç. Geçen seneye göre polar oranında büyük bir artış var. Bunda yönetimin KWS ile anlaşması ve diğer tohum çeşitlerinin araştırılması bir etken. Bu seneki ortalama Kayseri ve Boğazlıyan ortalamalarının üstünde. Bu hem fabrikaya hem de çiftçiye bir getiri. Eskiden 3-5 tohum çeşidi gelirken şimdi 15 e yakın tohum çeşidi geliyor. Alternatif çok oluyor. Çiftçiye şeker oranını yüksek tutması için tohum şansı veriliyor. Şu an benim pancarın şeker oranı 17- 18 civarında. Buda bana 25-26 bin TL civarında fazladan bir kazanç getiriyor. Eskiden temlik çekecek banka bulamazdık. Kayseri Şekerin bir itibarı yoktu. Şimdi tüm bankalar Kayseri Şekere kredi vermek için sıraya giriyor. Düşük faiz ile dilediğimiz yerden temlik kredisi kullanabiliyoruz. Artık günlerce sıra beklemiyor, bir günde temlik kredimizi alabiliyoruz. Buda Kayseri Şekerin çalışmasından, gücünden ve itibarından kaynaklanan bir durum. Buda çiftçiye yansıyor.
Bu dönem yüzde 20-30 gibi verim artışı olacak bu bölgede. Buraya büyük katkısı var. Şeker pancarı çiftçinin yüzünü güldürüyor. Çiftçi çok memnun, kota sıkıntısı yok. Benim 193 ton kotam var. 275 bin ton pancar teslim ettim 80 bin ton kadar c ye girdim. fabrikamıza güvendiğim için ve c kotasına 150 lira verdikleri için fazla pancarımı da fabrikama teslim ettim.? diye konuştu.
?Yönetime güven arttı?
Gemerek Bölgesi çiftçisi Mustafa Güler ise, ?1979 yılından beri pancar ekerim. Emekli olduktan sonra zirai işlerle uğraşıyorum. Bu seneki verilen tohumlardan memnunuz. Ben Eylülün 29´unda pancarımı söktüm. 17.5 şeker oranı geldi. Gübrelerden de çok memnunuz. Önceden 17´yi zor geçiyorduk. Daha önceki yönetim varken temlik kullanamıyorduk. Kimse Kayseri Şeker Fabrikasının kefilliğini kabul etmiyordu. Bizlere senet yapıyorlardı. Ama şu anda bankaya rahatça gidebiliyoruz. Ziraat Bankasından yüzde 7 faiz oranıyla temlik kredisi kullanabiliyoruz. Hiçbir çiftçi sıkıntı yaşamıyor. Şimdi pancar çiftçisi kendi kotasını bitirip C kotasına yöneliyor. Bunun sebebi tamamen yönetime duyulan güvenden kaynaklanıyor.? ifadelerini kullandı.