Tarih: 03.12.2024 14:11
Bugün ne pişirsem?
Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Hadi, malzemeleri hazırlayın ve mutfağın başına geçin!
Yayla Çorbası İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu veya kemik suyu)
- Tuz
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?
- Yayla çorbası için ilk olarak pirinçler yıkanarak suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Yayla çorbamızın terbiyesi için diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
- Pişen pirinçlere varsa et ya da kemik suyu yoksa 3 su bardağı sıcak su ilave edilir.
- Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alınarak yavaş yavaş alınıp terbiyeye ilave edilir.
- Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.
- En son tuzu ilave edilir, bir kaç dakika daha kaynatılarak ocak kapatılır.
- Üzerine sos için kuru nane eritilmiş tereyağında kızdırılarak gezdirilir. Yayla çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
Fırında Beşamel Soslu Pırasa İçin Malzemeler
- 1 kg pırasa
- 2 adet havuç
- Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
Beşamel sosu için;
- 2,5 su bardağı süt (500 ml)
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
Fırında Beşamel Soslu Pırasa Nasıl Yapılır?
- Yıkayıp temizlenan pırasaları halka şeklinde küçük küçük doğrayın.
- Pişireceğiniz tava ya da tencereye sıvı yağı ekleyip, pırasaları ve rendelenmiş havuçları ilave ederek yumuşayana kadar pişirin.
- Salça ekleyip karıştırdıktan sonra tuz ve baharatları da ekleyerek birkaç dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
- Beşamel sosu için sos tenceresine tereyağı ve sıvı yağı alın.
- Tereyağı eridikten sonra üzerine unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Bir taraftan karıştırırken diğer taraftan sütü ekleyin. Karıştırmaya devam ederek kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
- Kıvam aldıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyip karıştırarak ocaktan alın.
- Pişen pırasa ve havucu fırın kabına aktarın ve üzerine hazırladığınız beşamel sosu gezdirerek düzeltin.
- Üzerine kaşar peyniri rendesini de serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış fırında, alt üst fansız ayarda 180 °C’de 30 dakika pişmeye bırakın.
- Sürenin sonunda güzelce pişen beşamel soslu pırasamız servise hazır. Afiyet olsun!
Sadrazam Lokumu İçin Malzemeler
Keki için;
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 su bardağı un
Kreması için:
- 2,5 su bardağı süt (500 ml)
- 1 paket vanilya
- 4 yemek kaşığı un
- Yarım su bardağı şeker
Üzeri için:
Keki Islatmak İçin;
- 2 su bardağı soğuk süt (400 ml )
Sadrazam Lokumu Nasıl Yapılır?
- Tencereye süt, şeker, un ve vanilyayı alıp, karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
- Keki için karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpın.
- Üzerine un ve kabartma tozunu ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Hazır olan kek hamurunu pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alarak ince olacak şekilde spatula ile yayın.
- Kekimizi önceden ısıttığımız 170 °C fırında, alt üst fansız ayarda 12 dakika pişirin.
- Kolayca sarmak için fırından çıkan keki henüz sıcakken bir tur rulo yaparak açın.
- Ardından keki ortadan ikiye keserek altındaki pişirme kağıdını sıyırın.
- Kekin bir parçasını streç film üzerine alın ve üzerine hazırlanan kremadan sürün.
- Geniş kenarından başlayarak tekrar rulo yaparak sarın. Diğer kek parçasını da aynı şekilde hazırlayın.
- Ruloları 1-2 saat kadar dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
- Dinlenen pastayı dilediğiniz boyutta keserek önce süte sonra bolca Hindistan cevizine bulayın.
- Sadrazam lokumları servise hazır. Afiyet olsun!
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —