BÜYÜKKILIÇ’TAN ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ STRATEJİSİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ilçe belediye başkanları ve bürokratları ile bir araya gelerek, ilimizin Kentsel Dönüşüm yol haritasını belirledi.
Kayseri Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin ortak çalışması sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmak üzere tamamlandı. Bu kapsamda Kadir Has Kongre Merkezi’nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra, AK Parti Kayseri İl Başkan Başkan Vekili Fatih Üzüm, Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Felahiye Belediye Başkanı Vural Coşkun, Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan, Tomarza Belediye Başkanı Davut Şahin, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Akkışla Belediye Başkanı Ayhan Arslan, Sarız Belediye Başkanı Baki Bayrak, Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu, Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sibel Livdumlu, Genel Sekreter Hüseyin Beyhan, Genel Sekreter Yardımcıları Hamdi Elcuman, Serdar Öztürk, Bayar Özsoy ve daire başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan Başkan Büyükkılıç, AFAD verilerine göre Türkiye'de 2020 yılında irili ufaklı tam 33 bin 821 deprem meydana geldiğini, ülkenin deprem kuşağı üzerinde olduğunu göstermesi bakımından bu depremlerin önemini vurgulayıp, depreme dayanıklılık bağlamında gerek Kayseri’nin gerekse Türkiye’nin yapması gereken çalışmalar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili birimlerinin yaptığı fedakârca çalışmaları takip ettiklerini belirterek şöyle konuştu “Sihirli kelime olarak nitelendirdiğimiz ‘kentsel dönüşüm’ kelimesinin asıl amacının depreme dayanıklılık açısından önem arz eden yapı stokunun sağlanması, depreme dayanıklı olmayan yapıların da yok edilmesi, yenilenmesi konusunda yapılacak çalışmalardır. O açıdan şehir merkezi ya da taşra ilçesi gibi bir ayrım söz konusu olmaz.”
Sözlerinin devamında Kentsel Dönüşümde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 7 temel hedef belirlendiğini belirten Büyükkılıç, bu hedefleri şöyle sıraladı: “Afet risklerinin etkin bir şekilde bertaraf edilmesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin kesin olarak sağlanması. Ana esas bu. Çevresel, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması ve yaşatılması ikinci önemli konu. Üçüncü önemli konumuz, ülke çapında sürdürülebilir kentsel dönüşümün benimsenmesi. Dördüncüsü yerinde dönüşümün, yatay mimarinin ve mahalle kültürünün esas alınması. Yerinde dönüşüm yapmadığınız zaman sıcak bakılmıyor ve zorluklar çıkarılıyor. Beşinci esasımız sosyal ve teknik altyapı yetersizliğinin giderilmesi. Eğer alt yapı yetersizliği varsa, sosyal yönden de camisi, okulu, yeşil alanıydı, bunların sağlanması kentsel dönüşüm sırasında gidermek bizim görevimiz olmalı. Aynı zamanda engelli dostu şehirlerin hayata geçirilmesi. Bu da bizim olmazsa olmazımız, insani bir görev olarak, şehircilik açısından önemli ama bir kişi de olsa mağduriyet varsa ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle gerekli çalışmaları yapmak. Yedinci konumuz yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil ve dengeli olarak paylaştırılması. Yenilenmenin getirdiği bir kazanım söz konusu, bunu da adil bir şekilde paylaşmanın doğru olacağını Bakanlığımız hatırlatmakta.”
Sahabiye Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini ve Oruçreis Mahallesi’nde 572 konut ihalesinin yapıldığını ve 200 milyon TL’lik bir projenin hayata geçeceğini hatırlatan Büyükkılıç, “Allah devlete, millete zeval vermesin. Böyle bir devletimiz, böyle bir gücümüz var. Diğer mahallelerimiz, çalışmalarımı var, yaptıklarımız ve yapacaklarımız var. Şu bir gerçek ki Kayseri imarlı, planlı gelişiyor, güzelleşiyor. Cenab-ı Allah’a şükürler olsun, insanımızı da seviyoruz, şehrimizi de seviyoruz. Örnek bir şehir olduğunu dost, düşman herkes takdir ediyor. Hacılar Belediyemiz ve Talas Belediyemiz ile çalışmalar yapıldı, Develi’de Fenese Aşağı, Fenese Yukarı, İzmirli, Everek ve Camikebir mahalleleri ile ilgili projelendirme çalışmaları yapıldı, biraz onları hızlandıralım” değerlendirmesinde bulundu.
Yaşanılabilir şehirler inşa etmenin yolunun kentsel dönüşümlerden geçtiğini söyleyen Büyükkılıç sözlerini şöyle noktaladı. “Projelerimizi ve çalışmalarımızı bu alanda geliştiriyoruz. Kentsel dönüşüm projelerimiz ile Kayseri’nin kimliğine ve gelecek vizyonuna uygun olacak şekilde hizmet etmeyi ve kentsel mimari çerçevesinde yeniden düzenlemeyi amaçlıyoruz.”
Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Hakkı Alp de Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile ilgili bilgiler verdikten sonra, ilçe ilçe kentsel dönüşüm alanları hakkında detayları anlattı.