Çatalhöyük'teki "8 bin 600 yıllık buluntu"dan esinlenip ekmek pişirdi

Çatalhöyük'teki "8 bin 600 yıllık buluntu"dan esinlenip ekmek pişirdi. Detaylar Kayseri Haber'de

Anahtar Kelimeler: #konya #çatalhöyük #ekmek
Çatalhöyük
Bölge Haber 9.01.2025 14:33:00 0

EDİTÖR

Anadolu Ajansı

Haberi Sesli Oku

Konya'da Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük'teki kazıda bulunan ve içeriğindeki tahılların analizlerle tespit edildiği "8 bin 600 yıllık ekmek"ten esinlenen aşçı Ulaş Tekerkaya, bezelye, arpa, buğday ve karaburçaklı ekmek pişirdi.

Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük'te iki yıl önceki kazıda elde edilen kömürleşmiş süngerimsi buluntunun, Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BİTAM) yapılan analizlerinde milattan önce yaklaşık 6 bin 600'e tarihlendirilen "mayalanmış ekmek" olduğu belirlendi.

Yurt içi ve dışında heyecan uyandıran bu buluntunun ardından "8 bin 600 yıllık ekmeğin" lezzetini merak eden Konyalı aşçı Ulaş Tekerkaya, bunu bugüne kazandırmak istedi.

Daha önce kazı ekibi başta olmak üzere Necmettin Erbakan Üniversitesinden akademisyenlerin de desteğiyle "Neolitik Çağ'da 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü" adlı eseri yayımlayan Tekerkaya, ekmekteki çoğunluğu bölgede yetişen tahılları topladı.

Kazı heyetince yayımlanan Çatalhöyük Mekan 66 Neolitik Dönem Ekmek Buluntusu Analizleri ve Değerlendirmesi'ne göre farklı tahılları barındıran ekmeği üretmek için çalışma yapan Tekerkaya, ekmeğin 9 bin yıl önceki formunu yakalamak için onlarca deneme yaptı.

Çatalhöyük toplumunun "el değirmeni" adı verilen volkanik ezgi taşı üzerinde tahılları öğüten Tekerkaya, hazırladığı bezeleri (hamur topağı) Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi'nde odun ateşinde ocakta pişirdi.

Tekerkaya, AA muhabirine, Çatalhöyük mutfağı üzerine hazırladığı eserin gastronomide global ödüle layık görüldüğünü söyledi.

Yöredeki 9 bin yıllık yemek kültürünün bugüne kazandırılmasına yönelik menü hazırladığını anımsatan Tekerkaya, "Ekmeğin bulunmasının ardından bunu yapmak için heyecan duydum. Yaklaşık bir yıldır yaptığım denemeler sonucu ekmeğin son formu bu hale geldi. Başlarda çok fazlaca sert ve acımtırak tadı vardı ancak çok fazlaca denemelerin ardından reçetesini düzenleyerek lezzetli ürün halinde pişirdim. Gayet lezzetli ve doyurucu." diye konuştu.

Tekerkaya, dönemin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ali Umut Türkcan'a teşekkür ederek, "Bilimsel analiz sonuçlarını paylaştılar. Anadolu'da günümüzde halen pişirilen somun şeklinde, insanlara faydalı ve besleyici bir ekmeğin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ekmeğin içinde bezelye, arpa, buğday ve karaburçak var." diye konuştu.

- Ekmekteki tahıllar, ileri teknolojiyle belirlendi

BİTAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker ise merkezde arkeolojik numunelerin kimyasal ve fiziksel yapılarının tanımlanabildiğini dile getirdi.

BİTAM'da ileri teknoloji analiz cihazlarıyla çalışmaya katkı verdiklerini anlatan Eker, ekmek numunesinin analiziyle kimyasal ve fiziksel yapısının belirlendiğini ifade etti.

Çalışmaya katkı veren akademisyenlerden Gaziantep Üniversitesi Öğretim Görevlisi Salih Kavak da buluntunun analizinde ekmeğin içindeki baklagillerin mayalanmayı hızlandırdığını dile getirdi.

"Çatalhöyük ekmeği"nin içinde arpa, buğday, bezelye ve karaburçağın tespit edildiğini aktaran Kavak, bunun akademik çalışmasının sürdüğünü söyledi.

Ekmeği tadanlardan Petek Zülal Güleç ise ekmekteki tahıl zenginliğinin belirgin olduğunu belirterek, "Günümüz ekmeğine hiç benzemiyor. Bal, yağ ve reçele gerek yok. Bu çok lezzetli, atalarımızın her zaman daha iyisini bildiğini görmüş olduk." dedi.

Dönemin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ali Umut Türkcan, 5 Mart 2024'te yaptığı açıklamada, "Fırının köşesinde küçük ve yuvarlak süngerimsi buluntunun, dikkatli belgelemeyle ekmek olduğu anlaşıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde yapılan radyokarbon testleri, numunemizin milattan önce yaklaşık 6 bin 600'e kadar gidebileceğini gösterdi." ifadelerini kullanmıştı.


Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Yozgat'ta komandolara yönelik arama kurtarma eğitimi düzenlendi

Yozgat İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Komando Bölüğü personeline yönelik enkazda arama kurtarma eğitimi verildi. Detaylar Kayseri Haber'de

Sivas'ta uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 2 şüpheliden 1'i tutuklandı

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde polis ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 2 şüpheliden 1'i tutuklandı. Detaylar Kayseri Haber'de

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Eskişehir'de öğrencilerle buluştu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde (ESTÜ) öğrencilerle bir araya gelerek uzay yolculuğundaki süreci ve deneyimlerini anlattı. Detaylar Kayseri Haber'de

NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Uslu, Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nı ziyaret etti

NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Uslu, Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nı ziyaret etti. Detaylar Kayseri Haber'de

Şarkışla Belediye Başkanı Gültekin sporcularla bir araya geldi

Şarkışla Belediye Başkanı Kasım Gültekin, Şarkışla Belediyespor futbolcularıyla bir araya geldi.

Çatalhöyük'teki "8 bin 600 yıllık buluntu"dan esinlenip ekmek pişirdi

Çatalhöyük'teki "8 bin 600 yıllık buluntu"dan esinlenip ekmek pişirdi. Detaylar Kayseri Haber'de

Beyşehir Devlet Hastanesi'nde bir yılda yaklaşık 600 bin hastaya sağlık hizmeti verildi

Beyşehir Devlet Hastanesinin geçen yıl yaklaşık 600 bin hastaya sağlık hizmeti verdiği bildirildi. Detaylar Kayseri Haber'de

Yozgat'ta kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

Yozgat'ta jandarma ekiplerince çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı. Detaylar Kayseri Haber'de

Eskişehir'de 5 kişiyi bıçaklayan oyun tutkunu saldırgana 108 yıla kadar hapis istemi

Eskişehir'de 5 kişiyi bıçaklayan oyun tutkunu saldırgana 108 yıla kadar hapis istemi ile dava açıldı. Detaylar Kayseri Haber'de

ÇEDAŞ dağıtım bölgesinde elektrik tüketimi 2024'ün son gününde rekor kırdı

Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'nin (ÇEDAŞ) hizmet bölgesindeki Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde elektrik tüketimi 31 Aralık 2024'te son 5 yılın en yüksek seviyesine gördü. Detaylar Kayseri Haber'de

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Detaylar Kayseri Haber'de

Şarkışla'da asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber'de

Evlenmesi için babasının biriktirdiği parayla 12 inek alıp köyünde hayvancılığa başladı

İzmir'de yaşayan maliyet kontrol uzmanı Berkan Karlankuş, şehir hayatından sıkılıp döndüğü memleketi Sivas'ın Kangal ilçesinde hayvancılıkla uğraşmaya başladı. Detaylar Kayseri Haber'de

Kapadokya'da gazeteciler atlı tur etkinliğine katıldı

Türkiye'nin peri bacalarıyla ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya'da, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle atlı tur etkinliği düzenlendi. Detaylar Kayseri Haber'de

Nevşehir'de sahte zeytinyağı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

Nevşehir'de düzenlenen sahte zeytinyağı operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de

Aksaray'da uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı

Aksaray'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan zanlı tutuklandı. Detaylar Kayseri Haber'de