ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI 2017 YILI BÜTÇESİ

TBMM GENEL KURULUNDA OYLANARAK KABUL EDİLDİ?

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI 2017 YILI BÜTÇESİ
Ekonomi 12.12.2016 16:30:08
Haberi Sesli Oku

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2017 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda oylanarak kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bütçe görüşmelerinde Meclis Genel Kuruluna hitaben bir konuşma yaptı. Bakan Özhaseki konuşmasında hayatın hava, su, toprak ve enerji üzerine kurulu olduğunu ifade etti.
Bu dört olgu arasındaki dengenin bozulmaması gerektiğini ifade eden Özhaseki, ancak sanayi devrimi sonrası büyükşehirlerin oluşması, atıkların ve üretimden kaynaklanan kirliliğin artması sonucunda, çevre felaketleri ile karşı karşıya kalındığını dile getirdi.
Çevrenin bir emanet olduğunu, dengenin bozulmaması esası üzerinden titizlikle davranılması gerektiğine işaret eden Özhaseki, "Türkiye 2002´de sadece 15 katı atık depolama tesisine sahipti. Bugün 82 tesisimiz var ve bin 91 belediye bu tesislerden istifade ediyor. Atık su arıtma tesisi noktasında 2002 yılında nüfusun yüzde 35´ine hitap eden atık su tesisimiz vardı, şu an nüfusun yüzde 80´ine hitap eden tesisimiz var." Değerlendirmesinde bulundu?
Mavi bayraklı plaj sayısının 444´e ulaşarak Türkiye´yi sıralamada dünya ikincisi yaptığını kaydeden Özhaseki, hava kalitesini izleme noktasında ise 229 istasyona sahip olunduğunu dile getirdi.
Tabiatı en az kirleten ülkelerden birinin de Türkiye olduğunun altını çizen Özhaseki, şöyle konuştu: "Dünyayı en çok kirleten ülke yüzde 25 ile Çin. İkinci sırada Hindistan, sonrasında ABD geliyor. Türkiye sadece binde 7 oranında kirletiyor. Ozon tabakasını koruma onur madalyası almış bir ülkeyiz. Dünyayı kirletme oranlarına gelince, Katar kişi başına 39 ton karbon verirken Türkiye sadece 6 ton veriyor. Hepimizin üzerinde düşünmesi gereken çevre ve yatırım dengesi. En iyi örneği de enerji konusunda verebiliriz. 31 ülkede 443 nükleer tesis var. ABD´de 99, Fransa´da 58, Almanya´da 9, Rusya´da 34. Ve bu saydığım ülkelerde devam eden inşaatlar da var."
Özhaseki konuşmasında yer altı zenginliklerimizin sonuna kadar kullanılarak enerjide dışa bağımlılığın önüne geçileceğini vurgulayarak şunları kaydetti?. "Almanya linyit üretiminde dünyada birinci, Rusya ikinci, Polonya üçüncü sırada yer alıyor. Bu eleştirileriniz karşısında yapılacak iki şey var. İlki elektrik kullanılmayacak. Böyle bir şey olabilir mi? Olamaz. İkinci yol ise dışa bağımlı kalacağız. Bu iki maddenin hangisini tercih edersiniz? İkisini de istemiyoruz. Dünyanın kullandığı nükleeri de yapacağız, bütün dünyanın kullandığı termiği de yapacağız, güneşi de kullanacağız kimseye de bağımlı kalmayacağız. Bu coğrafyada dışa bağımlı kalmayı düşünenler var ise onların iyi niyetlerinden de şüphe ediyorum."
Özhaseki, sağlıklı, kimlikli, çevre dostu şehirler için gayret ettiklerini, bu anlayışla çevre düzenlemesi planlarının yüzde 97´sini, deniz kıyısı kenar çizgileri çalışmalarının tamamını bitirdiklerini dile getirdi.Deprem kuşağında bir ülke olmanın bilinci ile 2012 yılında kentsel dönüşüm yasasını getirdiklerine işaret eden Özhaseki, "50 ilde 192 riskli alan ilanı yapıldı. 81 ilde de 407 bin konut üzerinde riskli yapı ilan ederek dönüşüm başlattık. 3 milyon vatandaşı ilgilendiriyor ancak bunu yeterli görmüyoruz. Bunun çok daha hızlı olması lazım ve çok daha hızlı şekilde dönüşümü sağlamamız lazım." diye konuştu.
Mehmet Özhaseki, bölücü terör örgütünün "çukur siyaseti" ve sözde "öz yönetim" ilanı ile bölgede ortaya tam bir felaketin çıktığını söyledi. Bölgenin ihya edilmesinin zamanının geldiğini ifade eden Özhaseki, "Devlet olarak evi yıkılan vatandaşların evlerinin yapılması, bölgenin altyapısının hazırlanması lazım. Devlete yakışan budur. Bölgede imar planlamasını, kamulaştırma çalışmalarını gerçekleştirdik. Bölgede en geç bir sene içerisinde ´evim yıkıldı´ diyen vatandaşa evlerini verebilecek durumdayız." diye konuştu.
Özhaseki, HDP sıralarından gelen eleştirilere yönelik, "Sanki Türk Silahlı Kuvvetlerinin işi yok, canı sıkılmış da ´gideyim her tarafı yıkayım´ demiş. El insaf. Çukuru kazan biz değiliz, paçavraları bayrak diye dikenler biz değiliz." dedi.

Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.