DİYABETTEN KÖR OLMAK KADERİNİZ DEĞİLDİR!

Diyabetli hastaları bekleyen sinsi tehlikelerden birisi olan Diyabetik Retinopati (DR) tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden oluyor.

Sağlık 19.05.2017 17:10:58 0
DİYABETTEN KÖR OLMAK KADERİNİZ DEĞİLDİR!
Haberi Sesli Oku

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sebahattin Taşkıran, halk arasında ? Şeker Hastalığına Bağlı Görme Kaybı? olarak bilinen Diyabetik Retinopati (DR) hastalığına dikkat çekti.
Herhangi bir belirti vermeden ilerleyen bu sinsi hastalığın tedavi edilmediği takdirde şiddetli ve ani görme kaybına neden olduğunu ifade eden Taşkıran, ?DR, yetişkinler arasında legal körlüklerin en önemli nedenidir.
Körlük tehdidi korkutucudur. Ancak, erken tanı ve tedavi ile, DR´den oluşacak görme kaybı riski oldukça küçüktür.
Diyabetli iseniz, görmenizi korumak amacıyla adımlar atabilirsiniz. Bunun için 6 ayda bir göz muayenesi yaptırmak, kan şekeri, kan basıncı ve kan kolesterolünü, mümkün olan en iyi, en normal düzeylerde tutmak, çok önemlidir? dedi.
Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sebahattin Taşkıran, ?Diyabetik Retinopati toplumda önemli bir körlük sebebidir.Kan şekerinin yükselmesi ve başka sistemik faktörler, gözün ağ tabakasındaki (retina) küçük damarlara zarar verir.
Diyabetli hastaların çoğu insüline bağlı olmayan ve kan şekerlerini ağızdan alınan ilaçlar ve diyetle ayarlayan Tip 2 gurubundadır. Diğer hastalar ise Tip 1 insüline bağlı diyabetli hastalar olup, bu gurup komplikasyon açısından daha büyük risk altındadır.
Diyabete bağlı retina hastalığı, hastalığın süresi ile ilişkili olup, Tip 1 diyabette, hastalıktan 5 yıl sonra olguların yaklaşık dörtte biri ve 15 yıl sonra hemen hepsinde retinada bozukluk görülür. Hastada aynı zamanda kol tansiyonu yüksekliği ve gebelik varsa risk artar.
Diyabetli hastanın bu sebepten, aralıklı olarak ve hiç bulgu yoksa yaklaşık 6 ayda 1 kez gözdibi(retina) kontrollerini yaptırmaları ve gerektiğinde tedavi olmaları gerekir. Kontrolleri aksatmamakla körlük büyük oranda engellenebilir.?
Taşkıran, Özel Melikgazi Hastanesi olarak göz hastalıklarında oldukça başarılı operasyonlar yaptıklarını ifade ederek, ?Diyabetik retinopati tedavisinde tıbbi kontrol çok önemlidir. Kan şekerinin, kan yağlarının ve kol tansiyonunun kontrolü, gerektiğinde insüline geçmek diyabetin göz bulgularının yavaşlamasını sağlar, ancak ortadan kaldırmaz. Laser ışık koagülasyonu, vitrektomi ve krioterapi(soğuk tedavisi) başlıca tedavi yöntemleridir? diye konuştu.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ