DONDURULMUŞ GIDALARA DİKKAT!

DONDURULMUŞ GIDALARA DİKKAT!

Kayseri Acıbadem Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula, dondurulmuş gıdaların hızlı çözdürülmemesi gerektiğini söyledi.

Kayseri Acıbadem Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula, dondurulmuş gıdaların hızlı çözdürülmemesi gerektiğini söyledi.
Dondurulmuş gıdaları çözdürmek için kaynar suya ya da ısıtıcının üzerine koymak gibi hızlı yöntemlerin kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Esra Kula, ?Dondurulmuş gıdalar özellikle dolaptan çıkartılıp da eridikten sonra hızla tüketilmeli. Hızlı çözdürme yöntemleri yerine buzdolabının 4 derecelik kısmanda gün içerisinde yavaş yavaş çözülmesini sağlamamız lazım.? dedi.
Marketten alınan dondurulmuş gıdalar dışarıda uzun beklememeli?
Marketten alınan dondurulmuş gıdaların da en kısa zamanda evdeki soğutuculara yerleştirilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Esra Kula, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Burada göz önünde bulundurulması gereken süre gıdanın ne derece donuk olduğuyla alakalı. Sebzeler çok daha hızlı çözünürken, dondurulmuş etlerin süresi biraz daha uzayabilir. Burada sertliğin bozulup bozulmadığını kontrol etmek en önemlisidir. Sertlik bozulmuş, et veya sebze iyice açığa çıkmışsa, hemen pişirmeye alınması veya hemen tüketilmesi en doğru ve en sağlıklı seçenektir.?
Dondurulmuş pişmiş et bir defada tüketilmeli?
Çözdürülen gıda çiğ et ise pişirdikten sonra tekrar dondurulabileceğini, ancak pişmiş etin bir kerede tüketilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Esra Kula, ?Pişmiş eti tekrar tükettiğimiz zaman kontaminasyon dediğimiz yani mikropların bulaşma, üreme riski çok çok artar. Hızla mikrop üreyip bu da bize ciddi hastalıklar, zehirlenmeler bırakabilir.? dedi.
Plastik konserve şişeleri bir kez kullanılmalı?
Konserveler ve kurutulmuş gıdalarla ilgili de bilgi veren Diyetisyen Esra Kula, konserve yaparken bakteri oluşumunu engellemek için uygun sıcaklıkta ve uygun sürede kaynatılması önerisinde bulundu. Konservenin saklanacağı kapların hijyenine dikkat edilmesini öneren Diyetisyen Esra Kula, ?Eğer turşu için plastik kap kullanıyorsanız bunların tek kullanımlık olması önemli. Yani bir önceki sene turşu kurduğunuz plastik kaba yeniden turşu veya salça kurmamanız önemli fakat cam kaplar kaynatılarak yeniden sterilize hale getirilip paketlenebilir. Tabi kapatma usulünü de uygun şekilde kapatılırsa en sağlıklı konserve hazırlanmış olur.? şeklinde konuştu.
Konserve ve dondurulmuş sebze, kurutulmuştan daha iyi?
Kurutulmuş sebzelerde de kurutma koşullarının önemine dikkat çeken Diyetisyen Esra Kula, kurutulmuş gıdadan ziyade konserve ya da dondurulmuş gıdaların tercih edilmesini önerdi. Diyetisyen Esra Kula, ?Dondurulmuş ürünler konservelere göre bir tık daha antioksidan ve vitamin zenginidir. Çünkü kaynattığınız her şey vitaminini kaybeder, antioksidan yapısı değişir, kayıplar daha fazladır. Dondurulmuş üründe taze ürüne daha yakın bir vitamin içeriğine sahiptir. Taze turfandadan daha düşük ancak konserveden daha yüksektir.? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi
ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı
Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”
Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı
Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri
Her 7 kişiden biri böbrek hastası
Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor
4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi
Psikiyatriste gitmekten korkmayın
"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"
Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir
Vitamin deposu, turp
Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi