AMELİYATSIZ KALP KAPAĞI DEĞİŞİMİ?
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi kardiyoloji bölümünde ciddi kalp kapak daralması şikâyeti olan hastanın kalp kapağı anjiyografi yöntemi ile değiştirildi.
İlimizde yaşayan 70 yaşındaki Ahmet Esmeray, nefes darlığı, çarpıntı ve ayak şişmesi şikâyetleriyle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi´ne başvurdu. Hastanede yapılan değerlendirmede hastaya kapak darlığı teşhisi konuldu. Bu teşhisin ardından normal şartlar altında kalp kapağındaki darlık nedeniyle ameliyata alınması gereken hastanın kalp kapağı Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Topsakal ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Kalay tarafından yaklaşık 1 buçuk saat süren bir işlemle ameliyatsız yöntemle anjiyoda değiştirildi.
Söz konusu operasyonla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Topsakal şunları kaydetti? ?Kalbin içerisinde, özellikle de sol tarafında bir mitral kapak, birde aort kapağı var. Kapaklarda hem darlıklar, hem de kaçaklıklar oluşuyor. Kalbin sol kulakçık ve karıncık arasındaki mitral kapakta darlık oluştuğu zaman uzun yıllardan beri biz bunu balonla açarak hastayı rahatlatıyorduk, ameliyatsız olarak. Bu uzun süredir yapılan bir işlemdi. Ancak son yıllarda yaşlı hastalarda aort kapağında kireçlenmeye bağlı ciddi darlıklar oluşabiliyor. İleri yaşlardaki hastaların ameliyatı, anestezi almaları ve diğer eşlik eden hastalıklardan dolayı riskli hale geliyor. Bundan dolayı birçok hasta riskten dolayı ameliyat olamıyor. Ameliyat olamadıkları içinde ilaç tedavisiyle hastalar sıkıntılı bir süreç içine giriyorlar. Ancak son yıllarda gelişen teknolojiyle paralel aort kapağını, kasıktan girerek stent takarak değiştirebiliyoruz. Hastayı hiç uyutmadan, hastayla konuşarak, hastanın kasığından atar damarına bir kılıf yerleştiriyoruz. O kılıftan aort kapağına ulaşıyoruz. Aort kapağını balonla genişlettikten sonra oraya kapak yerleştiriyoruz. Aynı açık ameliyatta yapılan işlem gibi. Hastaya kapalı yöntemle bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu sırada hastayı uyutmadığımız için, genel anestezi almadığı için, oldukça riski düşük başarılı bir operasyon ?
Hastaya gerçekleştirdikleri operasyon hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Topsakal, ?Bize nefes darlığı, çarpıntı ve ayak şişmesiyle başvuran hastamızın aort damarında kireçlemeye bağlı ciddi darlık tespit ettik. Yaptığımız değerlendirmede hastanın kalp kapağını ameliyatsız olarak değiştirmeyi kararlaştırdık. Çünkü hastamızın akciğer hastalığına bağlı akciğer damar basıncı çok yüksek, anestezi alması çok riskliydi. Hastayı hiç uyutmadan kasıktan girerek bu işlemi gerçekleştirdik. Son kontrollerimizi yaptık. Hastanın kalp kapağı gayet güzel çalışıyor, problem yok. Hastamızı taburcu edeceğiz? diye konuştu.
Salığına kavuşan 70 yaşındaki Ahmet Esmeray ise doktorlara teşekkür etti. Ahmet Esmeray, ?Eskiden nefes darlığı çekiyordum. Çarpıntım oluyor, ayaklarım şişiyordu. Şimdi çok iyiyim. Doktorlara çok teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun? şeklinde konuştu.