SOLUCAN GÜBRESİYLE GELEN BAŞARI HİKAYESİ
SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİCİSİ BİLAL DEMİR: "TOPRAKLARIN TEKRAR HAYATA DÖNDÜRÜLMESİ VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ İŞİNE GİRDİK"
Kayseri´de özel bir şirkette özel güvenlik görevlisi iken kendi işini kurmak amacıyla köyüne dönerek solucan gübresi üretimi yapan Bilal Demir ve ailesi bir başarı öyküsüne imza atıyor.
Bilal Demir isinli vatandaş, 2013 yılında Özvatan İlçesi Kermelik Mahallesi´nde 600 metrekare alanda başladığı solucan gübresi üretim çalışmalarına, bugün 2 tane 16 m uzunluğunda sürekli akış sistemi ve 10 tane de mezar şeklindeki yığınlarla başarılı bir şekilde devam ediyor. Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Demir, aile işletmesi olan üretim tesisinde 3 ortak olduklarını belirterek toprakların tekrar hayata döndürülmesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla organik solucan gübresi işine girdiklerini söyledi. Solucanların beslenmesinde mama olarak büyükbaş hayvan gübresi, çay posası ve evsel atıkları kullandıklarını ve kesinlikle içinde hiçbir kimyasal madde kullanmadıklarının ve günlük olarak sulama yaptıklarının altını çizen Demir; ?İşletmemiz iki bölümden oluşuyor. 600 metrekare büyüklüğündeki birinci bölümde sürekli akış sistemimiz ve yığınlarımız bulunuyor. 300 metrekare büyüklüğündeki ikinci bölümde ise güneşsiz ortamda kurutma sağlıyoruz. Birinci bölümdeki yığınlardan haftada bir olmak üzere kesikler alarak güneşsiz bir ortamda rüzgarın etkisiyle kuruyan gübrelerden öbekler oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz bu öbekleri öncelikle solucan eleme makinesinden geçirerek içerisinde kalan solucanları seçiyoruz ve bu solucanları yeni bir yığının içerisine bırakıyoruz. Eleme işleminden sonra gübre içerisinde büyük kalan parçaları kırma makinesinden geçirerek gübremiz son halini alıyor. Tüm bu işlemlerin sonunda gübrelerimizi paketleyerek satışa sunuyoruz? şeklinde konuştu.
"Ayda 20 ton solucan gübresi üretiyoruz"
Ay bazında 15 - 20 ton civarında solucan gübresi üretimi yaptıklarını ve bu gübreleri seracılara, meyvecilere ve çiçekçilere ihtiyaçları doğrultusunda temin etmeye çalıştıklarını ifade eden Bilal Demir, şu anda işletmelerinde 20 ile 30 milyon arasında solucanlarının olduğunu ve Mayıs ayından itibaren 3 milyona yakın solucan satışlarının gerçekleştiğini belirtti.
Bilal Demir´in solucan gübresi işinde başarıyı yakalamasının arkasında eşi Tayibe Demir´in desteği bulunuyor. Kayseri il merkezinde ikamet ederken eşinin isteği üzerine ona destek olmak için köylerine dönerek solucan gübresi işine girdiklerini belirten Tayibe Demir; ürettikleri gübrelerle hem kendi bahçelerinde hem de diğer üreticilerin bahçelerinde yaptıkları denemeler sonucunda verimin ve ürünlerin lezzetinde bir artış olduğunu, ayrıca fidanların kuvvetlenerek renklerinin canlandığını ifade etti.
Demir ailesi son olarak; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine verdikleri teknik desteklerden dolayı teşekkür ederek; toprakların korunması ve hayata döndürülmesi adına solucan gübresi üretimi ve kullanımını herkese tavsiyesinde bulundu.