Buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi için çalışma yürüten ERÜ Veteriner Fakültesi, hasta dünyaya gelen buzağıların hayata tutunması için tam teşekküllü hastane hizmeti veriyor
Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu Bölgesinde yaşanan buzağı ölümlerini azaltabilmek için çalışma yürüten Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi, eğitim araştırma ve uygulama hastanesi bünyesindeki dahiliye ünitesiyle özellikle yeni doğmuş buzağıların tedavisini yaparak çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
Veterinerlerin hızlı bir şekilde tedavi altına aldıkları buzağıların, kan testi yapılıp antibiyotik, serum, çeşitli vitaminler ve süt desteği verilerek kısa sürede iyileşmeleri sağlanıyor. Burada tedavisi yapılan buzağılar daha sonra çiftçilere teslim ediliyor ve belirli zaman aralıklarında da yapılan muayenelerle kontrol altında tutuluyor.
ERÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın 2018 yılını buzağı kayıplarıyla mücadele yılı olarak belirlediğini söyledi.
Bu kapsamda buzağı ölümlerini azaltmaya yönelik çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten İnci, şunları kaydetti:
"Bakanlığımızın bu genel politikasına katkı sağlama adına ERÜ Veteriner Fakültesi olarak yeni doğan buzağıların yoğun bakım gerektiren hastalıklarıyla mücadele için yoğun bakım ünitesi oluşturduk. Tıpkı hastanelerin yeni doğan ünitelerinde olduğu gibi altyapıya sahip bu ünitede buzağı kayıplarını engellemeyi düşünüyoruz. Üniversite yönetimi bu noktada bize azami desteği sağlıyor. Burada bulunan veteriner hekim arkadaşlarımız 7/24 çalışarak buzağı hastalıklarıyla mücadele ederek hayvan sahiplerinin buradan güler yüzle ayrılmalarını sağlıyorlar.
Yeni doğan buzağıların karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden birisi konforlu sıcak ortama sahip olamamalarıdır. Vücut ısılarını regule edememelerinden komplikasyonlu sonuçlar ortaya çıkıyor. Çoğu da ölümle sonuçlanıyor. Türkiye´de buzağı ölümlerine bağlı olarak ortaya çıkan kaybın telaffuz edilmesi bile korkunç. Dünyaya gelmeyi başarmış olan buzağılarda bu kayıpları ortadan kaldırmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz."
Buzağıların canlı olmasının yanı sıra ekonomik bir varlık olduğunu, sağlıklı büyüyen bir ineğin fabrika gibi olduğunu ifade eden İnci, bu kapsamda yapacakları çalışmalarla buzağı ölümlerinin daha da azalacağını aktardı.
Buzağı ölümlerinin milli bir mücadeleyle ele alınması gerektiğini vurgulayan İnci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde hayvancılığımızla ilgili artan nüfusun taleplerini karşılama konusunda zorlanıyoruz. Buna karşı biz de elimizden geleni yapmak istiyoruz. ERÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine tedavi amacıyla getirilen yeni doğan buzağılar hastane dahiliye ünitesinde son teknolojiyle tedaviye alınıyorlar. Bilimin ışığında gelinen son noktada yapılması gereken teşhisler konularak hızlı bir şekilde tedavileri yapılıyor ve sahiplerine teslim ediliyorlar. Günlük 10 ve üzerinde buzağı geliyor, vatandaşımız tedavilerini yaptırıp mutlu mesut bir şekilde evlerine götürüyorlar. "
"Hasta buzağıları buradan sağlıklı bir şekilde göndermeye çalışıyoruz"
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz ise hastanelerinde yıllık 8 bin hasta hayvanın tedavi edildiğini, bunun yüzde 10´unu buzağıların oluşturduğunu anlattı.
Buzağı doğumlarında birçok hastalıkla karşılaştıklarını ve bunun çözümü için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını belirten Onmaz, Kayseri´nin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelen hasta buzağılara en hızlı biçimde müdahale edilerek hastalığı önlemeye yönelik tedavi yöntemleri uyguladıklarını kaydetti.
Teşhise dayalı tedavi uyguladıklarını bildiren Onmaz, "Buraya gelen buzağılardan kan alırız. Kan analizi yaptıktan sonra kandaki asit baz dengesini ayarlıyoruz. İshalle kaybolan sıvı tedavisi yapıyoruz. Ateş düşürücü yöntemler, serum, antibiyotik ve çeşitli vitamin destekleri de yapıyoruz. Hasta buzağıları buradan sağlıklı bir şekilde göndermeye çalışıyoruz." dedi.
Hastaneye yeni doğan hasta buzağısını getiren Cafer Erdaş, Talas ilçesinden geldiğini, uygulamadan ve yapılan hizmetlerden memnun olduğunu söyledi.
Buzağısının tedavisinin kısa sürede yapıldığını belirten Erdaş, normal bir hastane ortamındaki gibi buzağısının tedavi edildiğini dile getirdi.