RENKLİ BESLENİN
Havaların soğumasıyla grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında artış dikkat çekiyor. Yatağa düşüren bu hastalıklardan korunmak için taze sebze ve meyve tüketimi önem kazanıyor. Hormonsuz ve daha sağlıklı beslenmek için mevsim sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü´nden Dyt. Hülya Tulgar, kışın hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.
Vücut direncinizi artırın
Bitkilerin yenebilen kısımları olan sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. İnsanlar bitkileri sadece gıda olarak değil, tedavi edici olarak da kullanmaktadır. Özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişimi için tüketmesi gereken sebze ve meyveler, hücre ve doku onarımı bakımından önemlidir. Yetişkinlerin genel vücut, cilt ve diş sağlığı da doğru beslenme ile korunabilmektedir.
Beyaz sebzeler sindirimi düzenleyici etkiye sahiptir
Toksin atıcı lahana: Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan lahana, içerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı korur. Düşük kalorili olan lahana A, B ve C vitaminlerinden zengin, bol posa içeren ve tohumları idrar söktürücü özelliğe sahip bir bitkidir.
Enfeksiyon önleyici karnabahar: Karnabahar hem idrar yolu enfeksiyonlara karşı etkindir, hem de antibakteriyel özelliktedir. İçerdiği bol miktarda fosfor sayesinde osteoporozu önleyici ve kemik oluşumunu destekleyici etkiye sahiptir.
Tansiyon ve kolesterolü dengeleyen kereviz: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren madde kandaki stres hormonunu azaltır, damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini sağlar, kolesterolü düşürür.
Karaciğer dostu enginar: Kan şekerini dengelemede ve kandaki üre ve kolesterolün düşürülmesinde ve karaciğer detoksunda çok etkili bir sebzedir.
Güçlü bağışıklık için sarımsak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır. Kışın hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
Lif oranı yüksek yeşil sebzeler kanserden korur
Kanser düşmanı brokoli: Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Kanserden ve kemik erimesinden korur. Lif oranı yüksek bir besindir.
Sindirim düzenleyici pırasa: Potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. E, C, B1, B2 ve A vitamini içeriği yüksektir. Böbrek taşlarının oluşumunu önler ve posa içeriği sayesinde kabızlığı önler.
Demir deposu ıspanak: Başta demir olmak üzere çeşitli mineral tuzları ile A ve C vitaminleri açısından zengindir. Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyarır. Magnezyum, fosfor, iyot ve vücudun dengesini koruyan mineraller içerir.
Gözlerin dostu havuç: Havuç, A vitamininin ön maddesi olan karotenleri içerir. Bu maddenin aktif hale geçmesi için havuçlu salataların mutlaka yağıyla yenmesi gerekir.
Turuncu ve sarı meyveler vücuda direnç verir
C vitamini zengini portakal: Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. İçerdiği A, B1, B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. Damarları güçlendirir ve kalbi korur.
Gripten koruyan mandalina: Zengin C vitamini içeriğiyle, vücudun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir.
Vücudu güçlendiren greyfurt: C vitamini yönünden zengindir. Toksinlerin etkisini azaltır, hastalıklardan ve özellikle de kanserden korur. A ve B vitaminleri içeriği ile yorgunluğu ve halsizliği önler; zengin potasyum içeriği ile kasları ve dolaşım sistemini güçlendirir.
Mide dostu muz: Mideyi güçlendirir, ülser ve gastrite iyi gelir. Kolesterolü düşürür, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltır ve tansiyonu düşürür.
Varisi önleyen ayva: Grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında iyileşme sürecini hızlandırır. İshale iyi gelir. Vücudu zinde tutar, yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler. Kalp ve damar hastalıklarından korur, varisi önler ve varis hastalarının tedavisine yardımcı olur.
Yeşil meyveler sindirimi düzenler ve vitamin deposudur
Bağışıklık güçlendirici elma: İçerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenler ve hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Vitamin deposu kivi: Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Lif açısından da zengin bir besin olan kivi, bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.