?İŞVERENİMİZE ELEMANINI YETİŞTİRME FIRSATI SUNUYORUZ?
Sevgili Okurlar; işsizlik uzun yıllardır ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle ülkemizde genç nüfusun oranının yüksek olması, nüfus artışına oranla istihdam oluşturmakta yeterince başarı sağlayamayışımız işsizlik rakamlarının hep yüksek seyir izlemesine neden olmaktadır. Cumhuriyet tarihi boyunca göreve gelen hükümetlerin ana sorunlarından biri olan işsizlik konusunda son dönemde neler yapılıyor, ne gibi tedbirler uygulamaya konulduğu konusunda bilgi almak ve ilimizde durumun hangi merkezde olduğunu öğrenmek için bu hafta ?Haftanın Röportajı´ nda Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Ayçiçek´i sayfamıza konuk ettik.
C.ÜSTEN : Sn Ayçiçek işsizlik Cumhuriyet tarihi boyunca ülkemizin en önemli sorunlarından bir olmaya devam ediyor? Bu durum ilimizde de ülkemizde de böyle ? Kurum olarak işsizliğin azaltılması yada diğer bir değimle işsiz insanlarımızı iş sahibi yapmak için ne gibi çalımlar yürütüyorsunuz?
A.AYÇİÇEK: Ceyhun bey öncelik şunu belirtmeliyim ki bu amaçla yürüttüğümüz çok sayıda projemiz mevcut . Bunlardan biri işverene kendi elemanını yetiştirme imkanı sunan İşbirliği ile Mesleki eğitim Kursları´ İşverenlerimizin işgücü maliyetlerinin azalması ve özellikle işe alacakları işçileri önceden işin başında tanıması ve kendi istediği şekilde eğitmesi için işverenlerimizle ?İşbirliği ile Mesleki eğitim Kursları´ düzenliyoruz. Bu şekilde işverenimizin ihtiyacı olan işgücünü kendi işyerinde hem eğitip hem de çalıştırarak, bir yandan işsizlerimize meslek kazandırırken bir yandan da nitelikli işgücünü yetiştiriyoruz. Bunun dışında ?İşbaşı Eğitim Programı´ dediğimiz bir diğer projemizde işverenlerimize bütün masraflarını İŞKUR´un karşıladığı stajyer çalıştırma imkânı sunuyoruz. Böylece işverenlerimiz maliyetsiz işgücü temin ederken, işsizler ve öğrenciler işyerinde çalışarak mesleki deneyim kazanıyorlar. Çalışanlara Yönelik Mesleki Eğitim Kursları ile hiçbir maliyete katlanmadan çalışanlarının mesleki eğitim belgesi almalarını sağlayarak yükümlülüklerini yerine getiren işverenlerimiz aynı zamanda tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler için gerekli olan belge alma zorunluluğunu da karşılamış oluyorlar.
Ayrıca mesleki eğitim belgesi sahibi işsizleri istihdam eden işverenlerimizin ?İstihdam Teşvikleri? kapsamında 6 aydan 54 aya kadar işveren sigorta primlerini de karşılıyoruz. İşsizliğin en önemli nedenlerinden birisi olan mesleksizlikle mücadele kapsamında; işsizlerimizi kendi özelliklerine uygun, işgücü piyasasında daha iyi şartlarda istihdam edilmelerini sağlayıcı mesleklerde eğiterek meslek sahibi yapıyoruz. Düzenlenen mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlerimiz hem meslek öğreniyor hem de günlük 20 TL cep harçlığı alıyor. Aynı zamanda işsizlerimizin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de ödüyoruz. İşe girerken işsizlerin karşısına çıkan ilk soru olan ?tecrüben var mı?? sorusuna işsizlerimiz ve öğrencilerimiz daha rahat cevap verebilsinler diye İŞKUR olarak, işsizlerin İşbaşı Eğitim Programı ile işyerinde çalışarak mesleki deneyim kazanmalarını sağlıyor aynı zamanda programa katılanlara günlük 25 TL cep harçlığı veriyoruz.
Girişimci adaylarının iş planı hazırlamasını, iş fikrini geliştirmesini ve işyeri kurmasını desteklemek için Girişimcilik Eğitimleri veriyoruz.
Kayseri İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında en az 2000 kişiyi meslek edindirme kurslarına, 1750 kişiyi İşbaşı eğitim programlarına ve 500 kişiyi ise girişimcilik eğitimlerine dahil ederek toplada 4250 kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Bu konular hakkında detaylı bilgi almak isteyen vatandaş ve işverenlerimizi İl Müdürlüğümüze bekliyoruz.
C.ÜSTEN : Sn. Ayçiçek sanırım engelli vatandaşlarımızın isdihdamı ve meslek edinmelerine yönelik de son derece kapsamlı çalışmalarınız var ? Onlar dan da kısaca bahsedelim mi? Zira engelli kardeşlerimizin isdihdamı da son derece öznem arzediyor?
A.AYÇİÇEK : Haklısınız Ceyhun Bey? Engellilerimizin isdihdamı çok daha önemli. Kendi işini kurma yönünde projeleri sadece engelli olan gerçek kişiler sunabileceklerdir. Tüzel kişiler (merkez ve yerel kuruluşlar dahil kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör işyerleri, üniversiteler vb.), kendi işini kurma dışındaki projeleri hazırlayabileceklerdir. Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle çalışma gücünün en az % 40´ından yoksun olduğu ?Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları? ile belgelenen ve çalışabilir durumda olan engellilere yönelik hazırlanacak projelerin temel özelliklerine aşağıda yer verilmiştir. Girişimcilik eğitim programından sertifika almış veya iş kuracağı alanda mesleki eğitim sertifikasına sahip engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere toplamda 36 bin TL´ye kadar hibe desteği verilebilecektir.Engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projeler desteklenecektir. Engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projeler desteklenecektir. Engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projeler desteklenecektir.
C.ÜSTEN: Sn . Ayçiçek geçtiğimiz yıllarda kurumunuza çok sayıda uzman isdihdam edildi? Bunun nedeni işsizliği engellemekti. Bu uzmanlar fayda sağladı mı?
A.AYÇİÇEK: Mutlaka çok büyük faydaları oldu. Ocak- Haziran dönemi itibarı ile bu yılı değerlendirecek olursak bu seneyi misal verecek olursak bizim uzmanlarımızdan 6 ay içinde 55 bin 859 kişi bilfiil faydalandı. Bunlardan 20 bin 602´i ile iş arama becerileri ve meslek danışmanlığı konularda grup görüşmeleri yapılmıştır. Diğer 34 bin 257 si ile ise bireysel işve meslek danışmanlığı görüşmesi yapılmıştır. Sonuç olarak bu sene 55 bin 859 kişi ile birebir uzmanlarımız görüşme yapmıştır.
C.ÜSTEN: İsdihdam konusunda kurum olarak ne gibi teşvikleriniz var?
A.AYÇİÇEK: Kurum olarak yurt genelinde isdihdam konusunda uyguladığımız çeşitli teşviklerimiz var; birincisi toplum yararına çalışma kamu sektörü kanalıyla iş aramada risk dediğimiz kişilere öncelik vermek suretiyle toplumun yararlandığı yerlerin düzenlenmesinde ücretlerini sigortalarını işsiz sigortasından ödemek suretiyle çalıştırıyor. Bu nasıl bir uygumla deseniz daha açık olarak riskli işsizler dediğimiz bu gurup vatandaşlar belediyelerde, milli eğitimin okullarında, kaymakamlıklarda çalışıyorlar. Bunlar yılda 9 ay çalışıp 3 ay çalışmıyorlar. Dolayısıyla bu sene rakamı size verecek olursam projede 665´ i kadın, 11202´ si erkek olmak üzere toplam 1782 katılımcı projede çalışmaktadır.
C.ÜSTEN : Ahmet Bey 2016 yılında kurumunuza başvuran işsiz sayısı kaçtır?
A.AYÇİÇEK: Haziran 2016 sonu itibarı ile 22196 vatandaşımız iş kura kayıt olmuştur. Bu dönemde 12 bin 704 toplam bizden işçi talebinde bulunmuş, biz bu taleplere 38 bin 960 kişiyi göndermişiz . Yani iş yerine görüşmek üzere göndermişiz. Bunlardan 5bin 755 kişi işe yerleşmiş. Şu anda kurumumuza kayıtlı 73 bin 373 iş aryan mevcut, ancak bunlardan 27 bin 914 kişi işsiz diğerleri bir yerlerde çalışıyor .
C.ÜSTEN : Sn. Ayçiçek sanırım okurlarımızın merak ettiği bir diğer konuda işsizlik maaşları ? Şu an en alt maaş miktarı nedir? İşsizlik maaşı alabilmek için ne kadar süre çalışmış olmak gerek ?
A.AYÇİÇEK: Ceyhun Bey işsizlik maşları çalıştığı süreyle değişiklik arz ediyor . 600 gün çalışan bir kişi 180 gün işsizlik maaşı alabiliyorr. 940 gün çalışan 240 gün en az altı ay sekiz ay ve on ay olmak üzere işsizlik maaşı alıyor. Maaş miktarı ise en düşük 632 lira ve en yüksek 1307 lira. Yani ödenen prime göre olmak üzere değişiklik gösteriyor?
C.ÜSTEN: Müdürüm 2016 yılında kaç kişi işsizlik maaşından faydalandı?
A.YAÇİÇEK: Ocak ayından bu yana 12 bin 398 kişi işsizlik sigortasına başvuruda bulunmuş, bunlarının 7bin 882´sine işsizlik maaşı verişmiştir.