JEOLOJİ MÜHEND. İL TEMSİLCİSİ ÜZELTÜRK:

?DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ?

Güncel 17.08.2016 16:59:21 0
JEOLOJİ  MÜHEND. İL TEMSİLCİSİ ÜZELTÜRK:
Haberi Sesli Oku

Jeoloji Mühendisleri  İl Temsilcisi  Bülent Üzeltürk   17 Ağustos 1999´da  yaşanan ve   merkez üssü Kocaeli´nin Gölcük İlçesi olan 7.4 büyüklüğündeki  depremin   yıl dönümünde ilimiz sakinlerine seslenen  Jeoloji Mühendisleri  İl Temsilcisi  Bülent Üzeltürk, Kayseri´nin  son derece  tehlikeli  bir  deprem kuşağı üzerinde yer aldığını  hatırlatıp ?Depremle yaşamayı öğrenip, koruyucu tebirlere  yoğunlaşmalıyız?  değerlendirmesinde  bulundu?.

17 Ağustos 1999´da  yaşanan ve   merkez üssü Kocaeli´nin Gölcük İlçesi olan 7.4 büyüklüğündeki  depremin   yıl dönümünde  haber  ekibimizin depreme  dair sorularını cevaplayan  Jeoloji Mühendisleri  İl Temsilcisi  Bülent Üzeltürk, Kayseri´nin tehlikeli bir deprem bölgesi olmadığı  gibi  yanlış bir kanının hakim olduğuna dikkat çekip  bunun  yanlış  olduğunun altını  çizerek  ?Tam  aksine  Kayseri  Ecemiş, Sarız, Kuzey  Doğu  Anadolu  Fay Hattı  gibi son derece  tehlikeli  ve aktif fay  hatları üzerinde  yer almaktadır. Daha ötesi  hemen burnumuzun dibinde yer alan  Kırşehir  1. Derece deprem bölgesidir. Hal böyle olunca  biz  deprem bölgesinde  değiliz  demek  ahmaklık olur.  Zaten yurt genelinde  yılda ortalama 25 bin deprem oluyor. Bu son derece  büyük bir rakamdır. Kayseri de bu 25 bin rakamından olumsuz etkilenmektedir?  ifadesini  kullandı?              

İl Temsilcisi  Üzeltürk sözlerinin devamında  deprem kuşağı üzerinde  olup depremle yaşamaya  alışan  bir çok ülke gibi bizimde depremle yaşamaya alışmamız gerektiğini  vurgulayarak  ?Depremi önlemenin bir yolu yok, o nedenle  depremleri önleyemeyiz fakat  koruyucu tedbirler  alarak  zararı en aza indirmenin yolunu bulmaya çalışabiliriz.  Mesela  Japonya örneğinde olduğu gibi? Japonlar  millet  olarak  deprem  gerçeğini kabullenip  gerekli tedbirlerini almışlarıdır.  7´nin üzerende  deprem olur  ancak birkaç kişi yaralanır.   Depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım bunu öğrenmenin yolu da önce ne yapmayı bilmemizden geçiyor; deprem öncesinde, deprem anında ne yapmak lazım bunlar bilinmeli. Bunların bir kısmı mühendislik alanı ile ilgili, bir kısmı da herkesin bilmesi gereken ilk yardıma dair konulardır?  değerlendirmesinde  bulundu?                               

Üzeltürk  sözlerinin sonunda   17 Ağustos depreminin bu denli büyük hasar ve can kayıplarına sebep olmasının  depreme karşı hazırlıksız oluşumuzdan  kaynaklandığını  kaydederek  zemin etüdlerinin  çok iyi yapılması gerektiğini  vurguladı?  Üzeltürk  ülkemizde  ve ilimizde bir takım zorunluluklardan  hızla yoğunlaşılan dikey yapılamanında  skıncalı olduğunu hatırlatıp yapı denetim şirketlerinde  mutlaka   jeoloji mühendisi çalıştırılması gerektiğinin de altını  çizdi?     


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ