Son yıllarda gelişen tıbbi teknoloji sayesinde, bazı kanser türlerinde yaşam süresinin uzadığını belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, söz konusu gelişmelerle kanserin kronik bir hastalık haline geleceğini söyledi.
Son yıllarda teknolojide kaydedilen umut verici gelişmelerle birlikte özellikle metastatik kanserlerde yaşam sürelerinin artık aylarla değil yıllarla ifade edilecek derecede uzadığını belirten Prof. Dr. Büyükçelik, ?Gelişmeler, bir taraftan hastalığın teşhisini daha erken dönemlere taşıdı, diğer taraftan ileri evre hastada daha iyi etki göstermesini sağladı. Bu sayede, daha iyi tolere edilebilir yan etkilerle tedaviler daha uzun süre uygulanabilir hale geldi? dedi.
DAHA FAZLA TEDAVİ SEÇENEĞİ VAR
Söz konusu gelişmelerle kanserin kronik bir hastalık haline geleceğini vurgulayan Prof. Dr. Büyükçelik, ?Tedavi alternatifi olmayan kanser türlerinde bile artık birden fazla tedavi seçeneklerimiz bulunuyor. Her geçen gün de yeni tedavi seçenekleri bu sürece ekleniyor. Yakın bir gelecekte kanserin kontrol edilebilir kronik bir hastalık haline geldiğini görebileceğiz? diye konuştu.
"SAĞLIKLI KİŞİLERLE KANSERLİ HASTALAR ARASINDA FİZİKİ AÇIDAN FARK KALMADI"
Artık etrafımızda gördüğümüz ve kanser tedavisi alan hastaların fiziki görüntülerinin de sağlıklı kişilerle aynı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Büyükçelik, ülkemizde en sık rastlanan bazı kanser türlerindeki ilerlemelere dair şunları söyledi:
MEME KANSERİ DAHA ERKEN TEŞHİS EDİLEBİLİYOR
?Meme kanseri alanındaki en önemli gelişmelerin başında erken tanı olanakları geliyor. Düzenli sağlık kontrolleri ve mamografi çekimleriyle meme kanseri tanısı artık çok daha erken evrelerde konabiliyor. Bununla birlikte özellikle meme kanserinin genetiği anlaşıldıkça, hem tedavi seçenekleri çeşitlendi, hem de kişiye özel tedavinin önemi daha da arttı. Akıllı moleküller ve hormonal tedavi seçenekleri gelişmelerin başında geliyor. Ayrıca, meme kanseri tedavisinde önemli bir yer tutan cerrahi ve radyoterapi tekniklerindeki ilerlemeler de şifaya kavuşan hasta sayısını artırıyor. Metastatik hastalıkta özellikle de ileri evrede artan tedavi seçenekleriyle hastalar yıllarca yaşayabiliyor.?
AKCİĞER KANSERLERİNDE YAŞAM SÜRELERİ UZADI
?Akciğer kanserinde, özellikle adenokanserde kemoterapide, hedefe yönelik ve imminuterapideki yeni gelişmeler gözleniyor. Yaşam kayıplarına neden olan kanserler arasında ilk sırada yer almasına karşın akciğer kanserinde de yüz güldürücü sonuçlara ulaşılabildi.?
KOLON KANSERİNDE BÖLGESEL TEDAVİ SEÇENEKLERİ ARTTI
?Hem kadınlar, hem de erkekler için önemli olan kolon kanseri konusunda bilinç düzeyinin artmasıyla düzenli kontrollere daha çok önem verildiği görülüyor. Bununla birlikte, kolon kanserinde bölgesel tedavi seçeneklerindeki gelişmeler, akıllı ilaçların yoğun ve başarılı bir biçimde kullanılması ile bu hasta grubunda da yaşam süresi artıyor. Aynı zamanda hastalardaki tam şifa oranlarının da yükseldiği gözleniyor. Melanom denilen cilt kanseri, böbrek kanseri ve diğer kanserlerde de benzeri iyileşmeler yaşandı.?
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayserispor maçındaki hakem kararlarına tepki göstererek taraftarlara çağrıda bulundu.
Kayserispor Teknik Direktörü Erling Moe, Trabzonspor mağlubiyeti sonrası, "Hakem kararları noktasında şanslı olan taraf değildik" dedi.
Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın, 3-1 yenildikleri Trabzonspor maçı sonrası açıklama yaparak Merkez Hakem Kurulu Başkanını istifaya davet etti.
Kayserispor, Trabzonspor karşılaşmasının ardından hakem kararlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Kulüp, VAR ve hakem yönetiminin takımın emeğini hiçe saydığını belirterek federasyonu göreve çağırdı.
Trendyol Süper Lig’in 25. haftasında Kayserispor’un sahasında Trabzonspor’a 3-1 mağlup olduğu karşılaşma sonrası MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’dan hakemlere sert tepki geldi.
Trendyol Süper Lig'in 25. haftasında Kayserispor, evinde Trabzonspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı Trabzonspor'un 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı.
Gastro Kayseri Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik düzenledi.
Kayseri’de, terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan K.S. (57), polis ekiplerince yakalandı.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Hasan Hüseyin Arıkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenci A.B.A., tartıştığı M.R.A.'yı bıçakla yaraladı.
Kayseri'de cinsel istismar suçundan 24 yıl kesinleşmiş hapsi bulunan şahıs saklandığı yerden yakalandı.
AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy ve Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk vatandaşlarla iftar sofrasında buluştu. Açılan pankart dikkat çekti.
Develi’de jandarmanın düzenlediği operasyonda bir iş yerinde binlerce makaron ve yüzlerce kilo kaçak tütün ele geçirildi. Şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki mecliste, Camikebir Suriçi’nde ortaya çıkan ve Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi medrese kalıntıları için önemli bir karar alındı.