LİSANSLI DEPO ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ
Kayseri Şeker tarafından Boğazlıyan, Develi ve Şarkışla´ya toplamda 80 bin ton kapasiteli 40 Milyon TL´ye mal olan Lisanslı depo yatırımlarının tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.
Çalışmaları Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri şeker yönetim Kurulu üyeleri ziyaret ederek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldılar.
İncelemeler sonrası konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Lisanslı Depo çalışmaları hızla devam ediyor. Şu ana kadar programın ilerisinde olduğunu düşünüyorum. Çalışmaların tamamı inşallah haziran ayı içinde bitecek ve hasat döneminde faaliyete geçecek. Bütün planlamamız o çerçevede. Diyerek şöyle konuştu.
Görünen tablo göğsümüzü kabartıyor. Lisanslı depolar bu bölgeye çok katkı sağlayacak bir yatırım. Buradaki çiftçinin ürünü değerlenecek. Bu bölgedeki insanların geliri artacak. Lisanslı depolar aynı zamanda bir işyeri konumundadır. Bu bölgenin insanları da burada çalışma imkânı bulacaklar. Onun için bu yapılan iş çok anlamlı ve değerli bir iştir. Develi´de bugün Yönetim kurulundaki arkadaşlarımız, Yeşilhisar Belediye Başkanımız ve Gaziköy muhtarımız ile hep beraber bir aradayız. Bu mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Tamamlanınca da geniş çaplı bir açılış yapmayı düşünüyoruz. Allah hayırlı uğurlu eylesin dedi.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Lisanslı Develi ilçesindeki depo çalışmalarını Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerinden, İlhan Argun, Harun Halıcı, Nizamettin Çatak, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Şeker Fabrikası yönetim Kurulu üyelerinden Abdulkadir Güneş ve Niğmetullah Sevim ile birlikte incelediler.
Lisanslı depoların Ekonomiye ve çiftçiye olan katkılarından bazıları; Lisanslı Depoculuğa getirilen ürünler Üreticilerimize depolama noktasında kolaylık sağladığı gibi, depolama öncesinde ürün için yapılan hizmetlerden de faydalanmış olacaklardır.
Örneğin: Buğdayını depolamak üzere getiren çiftçinin ürünü, görünüş, renk, protein, zararlı haşere yönünden laboratuvar ortamında ve uzman mühendis ve eksperler denetiminde katagori edilecek. Ürünün hektolitresi, proteini ayrı ayrı ölçülecek, uygun depoya alındıktan sonra; zararlı mücadelesi için fümügasyon operatörlerince ilaçlanacak. Bu hizmetler standart şekilde her ürün için yapılacak ve ürünün bir nevi karnesi çıkarılacak. Bu karne o ürünün daha hızlı ve daha yüksek fiyattan ticaretini kolaylaştıracak.
Depolanan her ürün için; Elektronik Ürün Senedi tanzim edilecek. Elektronik ürün senedi bulunan üretici, bu senedi Borsa fiyatları üzerinden istediği anda bozdurabilecek ya da herhangi bir ticaret için ipotek gösterebilecek. Çiftçinin pancar üretimi dışındaki ürünleri öncelikle, sağlıklı, hijyenik, şartlarda depolanmasını sağlamak, sonrasında ise çiftçinin ürününü pazarlamak istemesi halinde, ulusal bazdaki en uygun borsa fiyatları üzerinden ticaretini yaptırmayı amaçlanıyor.