LİSANSLI DEPOLARININ İLKİNİ HİZMETE SUNDU?
Orta Anadolu´nun en büyük Çiftçi kuruluşu olan Kayseri Şeker´in 2016 yılı yatırımları kapsamında başlattığı lisanslı depolardan 40 bin tonluk silo Boğazlıyan´da Çiftçilerin hizmetine sunuldu.
Lisanslı depolara çiftçiler büyük ilgi gösterdiler ilk günden ürünlerini teslim etmek isteyen çiftçiler tarafından uzun kuyruklar oluştu. İlk ürün teslimi dualarla birlikte yapıldı ilk ürün teslim eden çiftçiye Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay tarafından altın hediye edildi.
Boğazlıyan Belediye Başkanı Hamdi Erdal açılış esnasında yapmış olduğu konuşmasında; ?Şeker ailesine çok teşekkür ediyorum. Akşam nöbetimizde bizi yalnız bırakmadılar. Şimdi de bırakmadılar. Kayseri de de bırakmadılar. Allah tekrar hayırlı uğurlu eylesin. Başkanımı, ekibini ve çiftçilerimizi kutluyorum. Bereketli ürünler almanızı diliyorum. Allah güle güle yedirmeyi nasip etsin ?değerlendirmesinde bulundu?
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da yaptığı açılış konuşmasında; ? Biz bu tesisi hasat dönemine gerçekleştirmek için çaba sarf ettik. Bu tür tesisler kolayına inşa edilemiyor. Bu tesislerin yapımı süresi 650 ila 700 gün arasında gerçekleşiyor. Biz 300 günlük süre içerisinde tesisi tamamladık. Yani normal inşaat süresinin yarısından daha az vakitte yapımını gerçekleştirdik. Bu özellikle Kayseri Şeker´in göstermiş olduğu başarının bir ifadesi. Herkesin başaramadığını çiftçinin kuruluşu kayseri şeker başardı. Bunun altını çizmek lazım. Bu tesis 40 bin tonluk daneli ürünler alınıp konulacak. Boğazlıyan´a burada 20 milyon TL yatırım yaptık. Diğer bölgelerle beraber toplamda 40 milyon TL lik bir yatırım yaptık. Buraya yaptığımız tesisin amacı çiftçimize katkı sağlamak, onların ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesini sağlamak.
Geçen sene hububat fazla olunca sıkıntılar yaşantı. Geçenlerde belediye başkanımız aradılar, çiftçilerin sıkıntıda olduğunu söylediler. Tesisin ne zaman faaliyete geçeceğini ve ona göre TMO ile ilgili değerlendirme yapılacağını söyledi. 2-3 gündür TMO alım yapıyor ama çiftçimizin ihtiyacını açıkçası karşılayamıyor. İnşallah bu saatten sonra çiftçinin ihtiyacı karşılanacak.
Şimdi 20 ton buğday teslim edildiğinde buğdayın tonu 1000 TL olarak kabul edersek 20 bin TL yapıyor. Çiftçinin avantajını söylüyorum. % 2 stopajdan 400 lira avantajı var. Yine % 2 bağ kurdan 400 lira olmak üzere 800 lira avantaj sağlıyor. Onun dışında TMO bir hafta içerisinde ödemek zorunda. Onun dışında devlet tonda 3 TL kira desteği veriliyor. Yani bunun sayılamayacak kadar faydası çok bir iş. Bizim ikinci ve üçüncü adımlarımız olacak. Bunlarda özellikle sözleşmeli buğday arpa üretimi ile sertifikalı tohum temini. Bu bölgeye önemli bir katkı sağlayacak. Bu tesisin burada kalmaması lazım. Devamının gelmesi gerekir. Başka ürünlerle ilgilide biz hazırlıklar yapıp onları değerlendireceğiz. Allah hayırlı uğurlu eylesin. Çiftçimize bol kazanç getirsin. Allah milletimize devletimize zeval vermesin ? değerlendirmesinde bulundu?