KAYSERİ ŞEKER YÖNETİMİ

BENGLADEŞ-PAKİSTAN, HİNDİSTAN ŞEKER ÜRETİCİLERİNİ AĞIRLADI?

Ekonomi 13.05.2016 17:51:43 0
KAYSERİ ŞEKER YÖNETİMİ
Haberi Sesli Oku

Kayseri Şeker´in üretim aşamalarında takip ettiği teknoloji ve şeker pancarı tarımında geliştirdiği modelleri yerinde incelemek üzere Bangladeş, Pakistan, Hindistan ülkelerinin Şeker Fabrikalarının üst düzey yöneticileri yanı sıra Danimarka ve Almanya dan da Şeker Fabrikası yetkilileri Kayseri Şeker´e 3 günlük teknik gezi düzenlediler.
Şeker Pancarının tarladan sonraki işletmeye alınış ve üretim aşamalarını da yerinde inceleyen heyet Kayseri Şeker Fabrikasındaki işletme içerisindeki yapılan yenileme çalışmaları hakkında Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve diğer yetkililerden bilgi aldılar.
Almanya´da bulunan KWS Türk şirketinin organizasyonun da Kayseri Şeker´e gerçekleşen teknik gezi esnasında Yeşilhisar İlçesinde İlhan Argun´a ait arazide tarlanın tarıma hazırlanış aşamaları da uygulamalı olarak gösterildi.
Yeşilhisar İlçesindeki tarlayı ekime hazırlama uygulamaları sonrası KWS Türk temsilcisi yapmış olduğu açıklamada; Şeker Pancarı derin kök veren bir bitki olduğu için tarla sürümü çok önemli, işin aslı topraktan ve tarla sürümünden başlıyor. Onu göstermek için Sayın Başkanımızın da destekleriyle burada böyle bir demonstrasyon hazırladık. Önce tarlanın sonra tohum yatağının hazırlığı herbisit atarken nelere dikkat etmemiz gerekiyor. Bayar firmasının da destekleriyle KVS Türk, Bayar ve Kayseri Şeker Fabrikasının iş birliği ile hep birlikte böyle bir demonstrasyon hazırladık. Amacımız onlara daha iyi bir tarımın nasıl yapıldığını göstermek. Şeker pancarı tarımını daha iyi seviyelere taşımak. Onun için çalışıyoruz.
Bangladeş Şeker Fabrikası yetkilisi Dr.Md.Jahangir Alam yapmış olduğu açıklamada; Bu tarz uygulamalar bizim için de çok iyi oldu. Bizde sadece herbisit değil insegdisit uygulamaları da oluyor. Bunları nasıl uygulamam gerektiğini daha iyi öğrenmiş oldum. Hem şeker pancarı tarımını hem de ilaçlama konularındaki işlemleri doğru yapmak adına Kayseri Şeker Fabrikasının bize güzel bir yaklaşımı oldu, bu anlamda Kayseri Şeker Fabrikası yetkililerine çok teşekkür ediyorum.
Tarla ve tarım ekipmanlarının sahibi ve aynı zamanda Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu üyelerinden Ziraat Mühendisi İlhan Argun tarla uygulamaları esnasında yaptığı açıklamada; Etkinliğimizin amacı, KWS firmasının daveti üzerine gelen; Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Almanya ve Danimarkalı sektör temsilcileri ile Kayseri Şekeri ve işletme gezisi ve sahada Pancarın ekimi, hazırlanışı, ilaçlanması gibi konularda bildiklerimizi aktarma imkanı oldu. Misafirlerimizin bunlardan faydalandıklarını Kayseri Şekerin bu işte ne kadar ileri düzeyde olduğunu belirtmeleri bizleri de memnun etti.
Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli de Kayseri Şeker olarak Tohum tedarikçi iş ortağımız KWS firması ile Hindistan, Pakistan ve Bangladeş´li Şeker pancarı sektör temsilcilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Benli; Türkiye´deki Şeker Fabrikaları, Üretim aşamaları ve Kayseri Şeker hakkında yaptığı bilgilendirmede Türkiye de 25 devlet 8 de özel olmak üzere toplam 33 şeker fabrikası bulunduğunu ve Toplam 2 milyon 250 bin ton şeker üretildiğini, üretilen şekerin % 14 e tekabül eden 330 bin tonunun Kayseri şeker tarafından 2 fabrikada üretiminin gerçekleştirildiğini vurguladı?
Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ayrıca; 330 bin ton şekerin 2 milyon 300 bin ton pancardan üretildiğini Yaklaşık 400 bin dekar alanda 9 bin çiftçi ile sözleşmeli tarım yapıldığını ve çiftçilerin ekimden sökümüne kadar gübresi, tohumu ve diğer masraflarının Kayseri Şeker olarak karşılandığını ve pancar tohumunun da KWS firmasından temin edildiğini belirtti.
Pakistan heyeti sözcüsü ise ? 2017 yılında Avrupa birliği olarak kotaların serbest bırakılacağı söylenmekte olup, çiftçilere daha fazla üretim yaptırabilmek için bazı fabrika grupları kampanya süresini 120 güne çıkarmayı hedeflediğine dikkat çekti ve görüyoruz ki Kayseri Şeker rekabette olmak için son teknoloji fabrikaları ile çalışmasına devam ediyor. Şeker pancarına en uygun iklimlerden birisi Almanya, Fransa, Polonya gibi ülkeler. Bu ülkelerde şeker pancarı üretiminin istenilen aşamada, ancak Sırbistan gibi ülkede devlet problem olacağını öngörerek pancar ekimi için Hektar başına 500 Euro destek vermişler? değerlendirmesinde bulundu?
Bangladeş, Pakistan ve Hindistan heyeti Kayseri Şeker Fabrikası yönetimine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek, Kayseri Şeker Fabrikası heyetini ülkelerine davet ederek ülkelerindeki pancar ve kamış şekeri üretimi ile ilgili bilgilendirme yapmak istediklerini belirttiler.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ