SÖZLEŞMELİ FASULYE EKİMİNDE HASAT BAŞLADI ...
Kayseri Pancar Kooperatifinin sözleşmeli kuru fasulye ekimini belirlenen üretim planlaması dahilinde yaptırması ve makinalı tarım uygulamasının yaygınlaşması, çiftçileri fasulye ve bakliyat ekimine yeniden yöneltiyor.
Şeker Pancarı tarımı dışında çiftçilerin ektiği ürünlerin gerçek değerini bulması, yerli tohum kullanılarak üretim yapılması hususunda Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından başlatılan sözleşmeli tarım uygulamalarında kuru fasulye de yerini aldı.
Nohut, mercimek vb. ürünlerde makinalı tarımın yaygınlaştığı gibi son olarak Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından Fasulye yolma ve hasat makinasın da çiftçilerin hizmetine sunulması sayesinde gerileyen fasulye ve bakliyat ekimi gelişerek çiftçiye yeniden gelir kapısı olmaya başladı.
Kayseri Pancar Kooperatifinin bakliyat sektöründe olmasının ürünlerinin değerini bulmasında büyük katkısı olduğunu belirten çiftçiler, işçilik maliyetlerinin yüksek olduğu için terk ettikleri bakliyat ürünlerinin ekimine yeniden başlayabileceklerini belirttiler.
Develi Bölgesi çiftçilerinden Şadi Özsümbül; Kayseri Pancar Dairesinin başlattığı fasulye ekiminde ilk sene ektiğimiz halde çok güzel verim aldık. Tohum, ilaç, gübre gibi her ihtiyacımız Kooperatif tarafından karşılandı. Dekara verimlilik bakımından 300 kiloyu buldu. Bizim açımızdan ilk yıl olması bakımında çok güzel bir verim sayılır.
Kooperatifimiz fasulyeyi de kendi aldı ve pazarlama konusunda da bize bir sıkıntı olmadı. Eğer bu şekilde devam ederse bundan iyisi can sağlığı diyoruz.
Bizim ilk senede acemiliğimize geldi ve hasadı erken alalım diye erken ekim yaptık ama hiç alakası yokmuş geç ekseydik sıcağa maruz kalmayacaktık. Örneğin 300 kilo verim alacağıma dekarından 400 kilo alacaktım. Destek ve katkılarından dolayı Başkanımız Hüseyin Akay´a teşekkür ediyorum. Allah başımızdan eksik etmesin.
Develi Gazi Köyü Çiftçilerinden Erkan Bülbül; Fasulyeyi Kayseri Pancar Kooperatifi ile sözleşmeli olarak Kooperatifin belirlediği tarihe göre ekimini yaptım. Kuru fasulyeyi Mayısın 27 sinde ektim. Ağustosun sonun da hasat edeceğiz. Erken ekip erken hasat edenlerin dekara verimi 300 kilo civarında, benim beklentim ise 400 kilo civarında bu artışı da ekim ve hasat zamanını Kooperatifin tavsiyesine uyarak yaptığım için sıcaklara ve hastalığa maruz kalmadığından verim artışı olduğuna inanıyorum dedi.
Öte yandan; Fasulye samanının koyun yetiştiricileri tarafından besleyici özelliği bakımından tercih edilerek çeteni 250-300 liradan piyasasının oluşması da fasulye eken çiftçilere ayrı bir gelir kapısı oluyor.
Sözleşmeli Fasulye hasat döneminin başlamasıyla ilgili olarak konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; ?Şeker pancarı tarımı bizim önceliğimizdir. Ancak Şeker pancarı münavebe bitkisi olduğu için 3 senede bir ekilmesi gerekiyor. Şeker pancarı ekimi dışında diğer tarımsal faaliyetlerinde de çiftçilerimizle beraber olmak ve ürünlerinin değerinde satılması konusunda çalışmalar yapmaktayız. Böylece çiftçimizin, kaliteli sertifikalı tohumlar kullanması, yetiştirdiği her bir ürününün sözleşme kapsamında ve iyi şartlarda üretilmesi, veriminin artırılması için ilgili firmalarla iş birliği içerisinde bulunarak çiftçimize destek sağlamaktayız? dedi.
Dünya Kuru Fasulye yetiştiriciliğinde; Myanmar 3.722.000 ton ile ilk sıra da yer alırken İkinci 3.630.000 ton ile Hindistan, Brezilya 2.821 bin ton ile üçüncü, Çin1.450 bin ton ile dördüncü,448.000 ton ile ABD beşinci sırada yer almaktadır.
Ülkemizde ise kuru fasulye üretiminin talebi karşılamaması üzerine 2014 yılında kuru fasulye gümrük vergisi oranı %0`a indirilmiştir. Gümrük vergisinin sıfırlanması, kuru fasulye fiyatlarında geçici düşüşler sağlayabilmiştir. Ancak Fasulye üretiminde bir artış sağlanamadığı gibi düşüş yaşanmıştır. TÜİK verilerine göre kuru fasulyede üretim miktarı 2002 yılında 250 bin ton civarında iken günümüzde 195 bin tona düşmüştür. Kuru Fasulye ekim alanı 2012 yılında 180 bin hektar iken 2013 yılında 85 bin hektara gerilemiştir. Türkiye´nin dünya kuru fasulye üretimindeki payı da yıllık yüzde 1.2 olmuştur.
Sorunun çözümünün üretimden geçmekte olduğu için öncelikle mazot, gübre, ilaç, tohum gibi girdilerin fiyatlarını kontrol altında bulundurmanın yanında hastalık ve zararlılara dayanıklı, makineli hasada uygun, kaliteli, yüksek verimli yerli çeşitlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak amacıyla Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından 2017 sezonunda, Develi, Yahyalı, Tomarza, Bünyan ve Boğazlıyan bölgelerinde 1200 dekar alanda sözleşmeli kuru Fasulye ekimi başlatılmış olup Sözleşmenin sonraki yıllarda daha da artması hedefleniyor.