Kayseri ile Gaziantep arasındaki ‘baklava’ tartışması büyüyor!

Son günlerdeki tartışma git gide alevleniyor.İşte Osmanlı arşivlerindeki ''Kayseri Baklavası'' Detaylar haberimizde...

Güncel 12.08.2024 15:48:00 0

Editör

memiş

Kayseri ile Gaziantep arasındaki ‘baklava’ tartışması büyüyor!
Haberi Sesli Oku

Osmanlı döneminde sarayın vazgeçilmezi olan Kayseri Baklavası ile ilgili arşiv belgeleri, günümüzde adı baklava ile anılan Gazianteplileri kızdırdı. 

Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Şehir Kültür ve Sanat” dergisinin yeni sayısında, “Kayseri Baklavası’’ ile ilgili arşiv belgelerine yer vermişti. Eliaçık’ın, Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan 1874-1876 yıllarına ait saray mutfağına dair arşiv belgelerini paylaştığı makalesi, Kayseri Baklavası’nın sarayın vazgeçilmesi olduğunu ortaya koymuştu. Konunun haberleştirilmesinin ardından Gaziantep’te yayın yapan medya kuruluşları,“baklavanın Kayseri tarafından sahiplenildiğine'' ilişkin haberlerle yeni bir tartışma başlattı. Tarihi belgeleri de yok sayan Gaziantepliler, baklavayı Kayseri’ye kaptırmamak için uğraş veriyor.

İşte Kayseri Baklavası olan saray menüleri:

24 Kânûn-ı Evvel 1289 Çarşamba

Menü: Kayseri Baklavası

Erz (pirinç) 34 kıyye 

Sade(yağ) 13 kıyye 

Şeker  1,335 kıyye

DakÎk (un) 3 ky. 

Soğan 8,190 ky.

19 Kânûn-ı Evvel 1292/31 Aralık 1876 Pazar

Menü: Kayseri

Erz 34 kıyye

Sade(yağ) 13 kıyye

Şeker  1,335ky.

DakÎk 3 ky.

Soğan 8,40 ky.

Bu menülerde baklavanın adı Kayseri baklavası ve direkt Kayseri olarak geçmiştir. İki farklı tarihteki iki menüde de aynı  malzemeler kullanılmaktadır. Bu da menülerdeki ürünün aynı ürün olduğunu kanıtlamaktadır. Kayseri Baklavası’nın o kadar alışagelindiğini, zaman geçtikçe sadece Kayseri  ismi kullanılınca bile baklava olarak anlaşıldığını kanıtlamaktadır.