KAYSERİ PASTIRMASI "PASTIRMA YAZI"NDA LEZZETLENİYOR

KTB Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış: “Pastırma sıcaklıklarında, pastırma daha lezzetli olur”

KAYSERİ PASTIRMASI
Ekonomi 8.11.2019 18:07:00 0

EDİTÖR

ANADOLU AJANSI

Haberi Sesli Oku

Kayseri'nin zengin mutfak kültüründe akla ilk gelen yiyeceklerden pastırma, adını verdiği "pastırma yazı"nda lezzetine lezzet katıyor.

Tarihi bin 500 yıl öncesine Orta Asya Türklerine kadar uzanan pastırma, "pastırma yazı" döneminde ayrı bir lezzete kavuşuyor.

Pastırma yapımı için en uygun zaman olarak gündüzlerin sıcak, gecelerin ise soğuk olduğu ekim ayı sonunda başlayıp kasım ortasına kadar devam eden ve "pastırma yazı" olarak bilinen dönem tercih ediliyor.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, yaptığı açıklamada, Türkiye'de pastırma ve sucuk üretiminin yüzde 30'unun Kayseri'den karşılandığını söyledi.

ERCİYES'İN ESİNTİSİYLE KURUTULUYOR

En lezzetli pastırmanın "pastırma yazı" olarak ifade edilen dönemde imal edildiğini anlatan Bağlamış, Erciyes Dağı'ndan gelen esintinin kurutmaya asılan pastırmanın olgunlaşması ve lezzet kazanmasında önemli rol oynadığını belirtti.

Bağlamış, pastırmanın doğal yöntemlerle üretildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Pastırma bir hayvanın yüzde 30'luk diliminden, en özel etlerden oluşur. Önce pres yapılır, tuzlanır, daha sonra damlarda 15 günlük bir bekletilme sürecine alınır. Doğal güneşten istifade edilerek pastırmalar damda kurutuluyor. Her yıl 10'uncu ayın sonu, 11'inci ayın 20'si arasında pastırma sıcağı dediğimiz sıcaklıklar olur. Pastırmalar normalde sıcak hava depolarında kurutulur. Bu tarihlerde ise dışarıda beklemeye bırakılır. Pastırma sıcaklıklarında, pastırma daha lezzetli olur."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yatırım amaçlı altına talep arttı!

Kuyumcular 2024'te yatırım için altın alımları artmasına rağmen işçilikli ürün ve mücevher satışında yaklaşık yüzde 30 azalış olduğunu belirtiyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Asgari ücrette sona doğru! Gözler üçüncü toplantıya çevrildi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, ikinci toplantısı sona erdi. TÜRK-İŞ 2025 asgari ücretinin üçüncü toplantıda belirlenebileceğini öngörüyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bölteninde...

Asgari ücret için kritik toplantı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2025 yılında uygulanacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında, bugün yapılacak ikinci toplantısında ekonomik veri ve raporlar masaya yatırılacak.

Asgari ücret görüşmelerinde ilk tur başlıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını yarın saat 16.00'da yapacak. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kamu-Sen: 'Yüzde 43,93 oranına eşit zam belirlenmelidir'

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve emeklilerin 2025 zam oranına ilişkin görüşlerini paylaştı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Mülkiyet devrine kolaylık geldi!

Tapu işlemlerinde mülkiyet devri işlemleri, herhangi bir tapu müdürlüğünden doğrudan karşılanabilecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

"Asgari ücret enflasyona sebep değil"

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret artışının enflasyonu yükselttiği yönündeki yorumlar tepki gösterdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kasım ayında otomotivde büyük sıçrama!

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2024 Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalarak 1 milyon 68 bin 260 adet olarak gerçekleşti. Detaylar Kayseri Haber'de...

Asgari ücret görüşmeleri 10 Aralık'ta başlıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 10 Aralık'ta gerçekleştirecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'nin ihracat performansı masaya yatırıldı

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın ve Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumunun ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,53 yükselişle 9.079,84 puandan başladı. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

Döner, iskender ve hamburgerde gramaj dönemi başlıyor!

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi amacıyla döner, iskender ve hamburgerde tarife ve fiyat listelerinde gramaj bilgilerine yer verilmesi gerektiğini bildirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Maliye'den alkollü içecek sektörüne yakın takip!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tütünün ardından şimdi de alkollü içecek sektöründe faaliyet gösteren firmaların 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı fiili envanter sayımı yapıyor. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

700 bin abonesi var! Kayseri tarihinin en büyük şirket devri gerçekleşiyor

Yüzde 80'i Azerbaycan şirketi SOCAR'a ait olan Kayseri'nin en büyük şirketlerinden Kayserigaz'ın, Aksa Enerji'ye satışı konusunda görüşmeler yürütüldüğü öğrenildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Üçüncü geçici vergi dönemi süreleri uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı, 3. geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin 22 Kasım gün sonuna kadar uzatıldığını bildirdi.

e-Faturaya yeni düzenleme!

e-Fatura ve e-arşiv faturaya dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının, 3 bin lirayı aşması durumunda e-arşiv faturası düzenleme zorunluluğu getirildi. Detaylar Kayseri Haber'de