YALIN DÖNÜŞÜM LANSMAN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odası ortaklığında, Erciyes Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi işbirliğinde Orta Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen, Verimlilik Koordinasyon Ofisi Projesi Yalın Dönüşüm Lansman toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, hem Kayseri Model Fabrika hem de Verimlilik Koordinasyon Ofisi aracılığı ile Kayseri sanayisinde yalın dönüşüm sürecini başlattıklarını duyurdu.
Başkan Büyüksimitci, proje kapsamında, Kayseri’de mobilya, elektrikli ev aletleri, fabrikasyon metal ürünler ve makine imalat sektörlerinde faaliyet gösteren toplamda 50 firmaya eğitim desteği verileceğini belirtti.
Yalın Enstitü Derneği ile yaptıkları sözleşme kapsamında ilk etapta 20 mobilya firmasına Yalın Dönüşüm Danışmanlığı ve Firma Çalışanı eğitimleri vereceklerini açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 2,6 milyon TL finansal desteği ile yürütmekte olduğumuz proje ile sanayicilerimizin üretim süreçlerini gözden geçirerek yalın sürekli iyileştirme modeline göre dönüşümlerini sağlamalarının yolunu açmış olacağız. Firmalarımızda seçilen alanlarda en az yüzde 25’lik verimlilik artışı hedeflemekteyiz. Önümüzdeki süreçte diğer sektörlerimize yönelikte ihale sürecini hızlıca tamamlayıp, eğitimlerimizi başlatacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Verimlilik Koordinasyon Ofisi ile Kayseri Model Fabrikanın koordineli bir şekilde çalışacağını belirten Başkan Büyüksimitci, her iki proje ile firmaların verimliliklerini artırmalarına ve rekabet güçlerini geliştirmelerine katkı sağlayacaklarının altını çizdi.
Sözlerini noktalarken ‘Yalın Dönüşüm’ konusunun bir kişinin liderliğinde yürütülecek bir proje olmadığına dikkat çeken Büyüksimitci “Bu işe başta firma sahipleri, üst kademe yöneticiler ve çalışanlar olarak hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Yine üniversitelerimizi ve meslek liselerimizi bu işin içerisine dahil etmek arzusundayız. Değerli rektörlerimizi, dekanlarımızı, bölüm başkanlarımızı, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü ve meslek lisesi müdürlerimizi bu projede yanımızda görmeyi çok isteriz. Zira dünyadaki rekabet ortamını yakalayabilmek adına, insan kaynağımızı çok iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu konularda çok zaman kaybettik, daha fazla kaybedecek zamanımız yok. İnşallah biz hep birlikte inanır, bu işe omuz verirsek, projeyi başarı ile yürüteceğimize yürekten inanıyorum” ifadesini kullandı.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ise, üyelerinin menfaatleri doğrultusunda başlattıkları Verimlilik Koordinasyon Ofisi Proje ile firmaların verimliliğini ve rekabet güçlerini artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Kayseri’de ki müteşebbislerin değişime ve dönüşüme çabuk uyum sağlayacağını belirten Gülsoy, “Günümüz dijitalleşme çağı. İş adamlarımız da dijital yaşama ayak uydurarak işletmelerinin daha fazla kar etmelerini sağlamak ve üretimlerini artırmak için verimlilikte gerekeni yapacaklarına eminim. Bu bağlamda ihracatımızı artırmak için var gücümüzle değişime dönüşüme uyum sağlamalıyız. Bu proje bize iş yapma maliyetlerini düşürmek ve küresel firmalarla rekabet edebilme avantajı sağlayacaktır” dedi.
ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Verimlilik Koordinasyon Ofisi Projesinin Kalkınma Ajanslarının Türkiye’de uyguladıkları tüm projelerden farklı ve ilk olma niteliğini taşıdığını belirterek, “Bu proje ile Kayseri’de 50 firmamızın yalın dönüşümlerini sağlayarak, verimliliklerini artırmayı hedefliyoruz. Bu projeyi Bakanlığımız ve biz çok önemsiyoruz. Projenin çıktılarını 8-10 ay içerisinde göreceğiz ve inşallah başarılı olacağız” şeklinde konuştu.
Son olarak kürsüye gelen Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken, verimliliğin nihai bir amaç olmadığını belirterek, “Verimlilik bizim için bir amaç değil, bir mecburiyettir. Dünyada o kadar hızlı değişim ve dönüşüm oluyor ki, hiçbir kurum ya da kişi ben uzmanım diyemez. Bu hıza ayak uydurmak için daha çok gayret göstermeli ve verimlilik konusunu bir an önce çözmeliyiz. Endüstri 5.0’ı yakalamak için ödemeler dengemizi artırarak KOBİ’lerimizi rekabetçi hale getirmemiz lazım. Firmalarımız kendi aralarında rekabetten vaz geçip, tedarikte ortaklaşa hareket etmeli, Ar- Ge’yi birlikte yapmalı ve birçok konuyu paylaşmak zorundalar. Verimlilik şart ama bu rekabet yalnız verimlilikle olmaz. Mühendislerimizi çok iyi yetiştirmemiz lazım. Mühendislerimizi geleceği yönetmekte ve hesaplamakta kullanmalıyız” diye konuştu.
Toplantıda ayrıca Kayseri Model Fabrika Genel Müdürü Salih Yalçın, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verirken, Yalın Enstitü Yönetim Kurulu Üyesi Erol Yakut, Yalın Enstitü Genel Sekreteri Ülkü Kulaç ve Yalın Enstitü Danışman Eren Artar, birer sunum yaparak, proje ve izlenecek yol hakkında bilgiler verdi.