KAYSERİ´DE 8 AYDA 350 TON PASTIRMA,

2 BİN 260 TON SUCUK ÜRETİLDİ

Anahtar Kelimeler: KAYSERİ AYDA PASTIRMA
KAYSERİ´DE 8 AYDA 350 TON PASTIRMA,
Ekonomi 28.10.2018 20:11:41 0

EDİTÖR

demirören

Haberi Sesli Oku

Kayseri´de, Ticaret Borsası kayıtlarına göre yılın ilk 8 ayında 350 ton pastırma 2 bin 260 ton sucuk üretildi.

Türkiye´nin çeşitli kentlerinde yapılmasına karşın adı Kayseri ile özdeşleşen, ünlü seyyah Evliya Çelebi´nin Seyahatnamesi´nde "Kayseri´nin Lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve miskli et sucuğu hiçbir yerde yoktur. İstanbul´a hediye olarak gider" ifadeleriyle yer alan sucuk ve pastırma, sarımsağa, baharata ve bağırsağa gelen zamlara karşın, yılın son aylarına aynı fiyattan giriyor.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Recep Bağlamış, ´´Pastırma ve sucuğa bırakın zammı, enflasyonla mücadele kapsamında üreticilerimiz ve perakende satış yapanlar yüzde 10 indirim bile yaptı. Bazı yerlerde duyuyoruz ki; pastırma ve sucuk üreticileri Kayseri ile yarışmaya kalkıyor. Kayseri´de pastırma ve sucuk, yüzyıllar ötesine dayanan ata sanatı ve dünyaca bilinen önemli bir et endüstrisi ve geleneksel sanattır. Kayseri´de odamıza kayıtlı 45 sucuk ve pastırma üreticisi ve firma bulunmaktadır´´ dedi.

Bağlamış, oda kayıtlarına göre 2018 yılının ilk 8 ayında 350 ton pastırma, 2 bin 260 ton sucuk üretildiğini, bunun dışında kasaplar ve evlerde yapılan sucuk ve pastırmaların bu rakamların dışında olduğunu söyledi. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Recep Bağlamış, ´´Oda kayıtlarımıza göre 2016 yılında toptan satış olarak 1 kilo sucuk 37, pastırma ortalama 62 TL´den, 2017 yılında sucuk 39 TL, pastırma 68 TL´den, 2018´de ise sucuk 42 TL, pastırma 87 TL´den satılmaktadır. Sucuk ve pastırma, cinsine göre parekende de farklı fiyatlarla alıcı bulmaktadır. Karkas et fiyatlarındaki artışlar, bibere, çemene, sarımsağa, kimyon, karabiber gibi baharatlara, nakliyeye gelen zamları göz önüne aldığınızda pastırma ve sucukta abartılı bir fiyat artışı olmadığını gözlemleyebilirsiniz´´ diye konuştu.

PASTIRMANIN YAĞLISI MAKBUL

Büyükbaş hayvanlardan sağlanan etin tuzlanarak, yıkanarak, denklenerek, bol sarmısak ve kırmızı toz biber içeren çemenle sıvanıp açık havada kurutulmasıyla üretilen pastırma, Orta Asya´da Hun Türkleri´nin, savaşa giderken yanlarına aldıkları tuzlanmış etleri, atların eyeri altında veya bacaklarıyla sıkıştırarak, uzun süre bozulmadan bastırmalarından adını alıyor. Türk sofralarının hala gözde yiyeceklerinden olan pastırma, daha çok sığır etinden üretiliyor.

Kayseri´de, pastırmanın, kesimden son aşamasına kadar tüm işlemleri, Kocasinan ilçesindeki Karpuzatan´da üretiliyor. Kayseri´ye gelen tatilci veya turistlerin özellikle yaz aylarında Avrupa´daki Türk işçilerin almadan gitmediği pastırma, Düvenönü ve Kazancılar Çarşısı´nda satılıyor.

PAREKENDE DE KİLOSU 90-150 TL ARASINDA SATILIYOR

Kayserili pastırmacılar özel olarak yapılmış satır benzeri bıçaklarla pastırmayı ince dilimler halinde kesip, kent dışına götürecekler için karton kutulara koyduktan sonra vakumluyor. Pastırmanın kilosu, etin kalitesine göre 90 ila 150 TL´den, sucuk ise 40 ila 65 TL´den satılıyor. En çok tutulan pastırma türleri, ´Tütünlük´, ´Kuşgömü´ ve ´Sırt. Kayseri´de 20 tür pastırma yapılıyor. Kayserili pastırmacılara göre yağsız pastırma, halk deyimiyle ´Dişinle dövüşür´, iyi pastırma ise ´Lokum gibidir. Ağzında erir. Adamın sakalını bile oynatmaz´ olarak tanımlanıyor.

Kayseri´nin pastırma üretim kenti olduğunu belirten Gıda Mühendisi Hülya Daşkın, 9 yıldan beri pastırmanın üretiminde görev yaptığını ifade etti. Taşkın, bir kişinin sögüş olarak en fazla 50-100 gram pastırma tüketebileceğini, zira bu et ürününün besin değerinin çok fazla olduğunu ifade etti.

´KAYSERİ´NİN İKLİMİ VE KARPUZATANIN SUYU´

Taşkın, büyükbaş hayvan etini dışında hiçbir etten pastırma yapılamayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Kayseri´nin pastırma açısından ideal bir kent olmasının sebebi, şehrin iklimi. Kayseri´nin iklimi genellikle rüzgârsız, açık ve güneşli. Nemsiz, açık havada pastırmanın kuruması daha kolay. Gece-gündüz arasındaki ısı farkı sebebiyle de gündüz sıcağını alan pastırma, gece soğuyarak dengeli biçimde kuruyor. İşliklerin damlarında kurutulmuş pastırma çemenleme işleminden geçiriliyor. Pastırma sığır, manda ve benzeri büyükbaş hayvanların pastırma yapmaya elverişli bölgelerinden çıkarılan etlerin tuzlanması, yıkanması, baskılanması, kurutulması ve çemenlenmesiyle elde edilen salamura bir et ürünüdür. Pastırma yapmak için öncelikle belirlenen etler büyük parçalar halinde kemiklerinden ayrılarak sökülür. Sonra açım adı verilen işleme geçilir. Etlerin içinde yer alan lenf yumruları, sinirler, damarlar ve fazlalık yağlardan arındırılması gerçekleştirilir. Temizlenen etler, bu aşamanın sonunda şekillendirilir ve dikdörtgen bir hale getirilir. Pastırmanın yüzeyinde bıçakla açılan kesiklere nitritli kürleme tuzu yedirilir. Daha sonra etler, üst üste gelecek şekilde konularak denklenir. Tuzlaması yapılan etler, denkte en az 3-4 gün bekletilir. Tuzlama işlemi biten etler teknelerin içinde iplerinden tutularak yıkanır. Kurutma işlemi özel klimalı odalar ya da damlarda yapılır. Kurutma işlemi biten etler otomatik baskılama makinelerinde baskılanır. Etler yeniden kurutma işlemine tabi tutulur. En sonunda ise etlerin çemenlenmesi aşamasına geçilir. Kurutulan etler, incelenerek şekil bozuklukları giderildikten sonra çemen teknesine konulur ve üstü bütünüyle çemenle örtülerek 12-36 saat kadar bekletilir. Çemenleme işlemi tamamlanan etler kurutma askılarına alınır. Pastırma artık yenmeye ve sofralara gelmeye hazırdır."


Haber Kaynak : DHA

Büyükşehir’den tarım ve hayvancılığa dev yatırım!

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin 2024 yılında tarım ve hayvancılığa yaklaşık 193 milyon lira yatırımda bulunduğu bildirildi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Zamlı memur ve emekli maaşları belli oldu!

Memur ve memur emeklilerinin 2025 yılının ilk 6 ayında alacağı zamlı maaşlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranları belirlendi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri güncel hal fiyatları (3 Aralık)

Kayseri'de vatandaşlar güncel hal fiyatlarını araştırıyor. Kayseri'de hal fiyatları ne kadar? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de döviz kuru ne kadar oldu? (3 Ocak)

Dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para birimleri, yerel para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Peki, döviz kuru bugün ne kadar oldu? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de güncel altın fiyatları ne kadar oldu? (3 Ocak)

Altına yatırım yapmayı tercih eden birçok Kayserili, güncel fiyatları yakından takip ediyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

1 milyondan fazla emekliye indirimli ulaştırma

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen yıl 1 milyon 31 bin 269 emeklinin seyahat ve PTT kargo hizmetlerinden indirimli olarak faydalandığını bildirdi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Uzmanlardan 2025 yılı "altın" öngörüleri

Uzmanlar, ABD'de enflasyonla mücadelenin tam olarak sonuçlanmadığını belirterek, 2025 yılında merkez bankalarının para politikası adımlarını ve jeopolitik riskleri izlemeye devam edeceklerini söyledi. Detaylar Kayseri Haber'de...

2024'ün son haftasında 23,7 milyon lira ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, geçen yılın son 7 gününde gerçekleştirdiği denetimlerde yaklaşık 23,7 milyon lira idari para cezası uyguladığını bildirdi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kayseri güncel hal fiyatları (2 Ocak)

Kayseri'de vatandaşlar güncel hal fiyatlarını araştırıyor. Kayseri'de hal fiyatları ne kadar? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de perşembe günü kurulan semt pazarları

Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? İşte bugün kurulan semt pazarları… Detaylar Kayseri Haber’de…

Kayseri'de güncel altın fiyatları ne kadar oldu? (2 Ocak)

Altına yatırım yapmayı tercih eden birçok Kayserili, güncel fiyatları yakından takip ediyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de döviz kuru ne kadar oldu? (2 Ocak)

Dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para birimleri, yerel para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Peki, döviz kuru bugün ne kadar oldu? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Konut kredilerinde elektronik dönem başlıyor!

Konut kredileri, şubeye gitme ve ıslak imza zorunluluğu olmadan uzaktan iletişim araçlarıyla elektronik ortamda kullanılabilecek. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

KVKK, 6 bin 958 başvuruyu sonuçlandırdı!

KVKK tarafından bu yıl kanuna aykırılık nedeniyle ilgililere 552 milyon 668 bin lira idari yaptırım uygulandı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kredi kartı kullanıcıları dikkat!

Tüketici dernekleri, tüketicileri, 31 Aralık'ta bir kısmının geçerliliğini yitireceği kredi kartlarında biriken para puanları kullanmaları yönünde uyardı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Emlakçı ve galericiler sosyal medyada ilan paylaşamayacak!

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi kapsamında, taşınmaz ve taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmelerce sosyal medya hesaplarından taşınmaz ve taşıt ilanı paylaşılmaması gerektiği bildirildi. Detaylar Kayseri Haber'de...