Kayseri'de 584 ağır hasarlı bina var

Kayseri'de 584 ağır hasarlı bina var

Anahtar Kelimeler: Kayseri' hasarlı
Kayseri
Güncel 7.03.2023 10:37:00

EDİTÖR

KURUM BÜLTENİ

Haberi Sesli Oku

Kayseri Valiliğinden yapılan açıklamada Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerden etkilenen ilimizde 584 binanın ağır hasar aldığı duyuruldu. Açıklamada söz konusu depremlerinden Yeşilhisar ve Sarız Belediye binalarının ağır, Develi Belediye binasının ise orta hasarlı çıktığının da altı çizilirken; 44 bin 733 depremzedenin de ilimizde misafir edildiği vurgulandı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler 11 ilde etkili oldu. Kayseri Valiliği'nden yapılan açıklamada, depremin ardından kentle ilgili şu bilgilere yer verildi:

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin ilk günü oluşturulan Ayni Bağış Deposu'nda toplanan yardımlardan deprem bölgesinde bulunan 10 vilayete çadır, battaniye, su, gıda, kıyafet, temizlik ve hijyen ürünleri, yakacak, elektrikli ısıtıcı, temel acil ihtiyaçları karşılayacak ürünlerden oluşan 18 tır gönderilirken, depremin ilk gününden bugüne kadar Kayseri Lojistik Deposu'ndan deprem bölgesinde yer alan illere toplam 689 tır yardım malzemesi sevk edildi.

Kayseri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yapılan toplam 10 bin 993 başvurudan 5 bin 762 adet yapının hasar tespit çalışması yapılırken, 3 bin 90 hasarsız, 2 bin 29 az hasarlı, 59 orta hasarlı ve 584 ağır hasarlı yapı tespit edildi. Yapılan başvuruların yüzde 52,4'nün hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Kent genelinde 16 adet ağır hasarlı okul, 22 adet ağır hasarlı cami minaresi, 1 adet ağır hasarlı cami, 2'si ağır biri orta hasarlı olmak üzere toplam 3 adet kamu binası bulunuyor. Bu yapılardan 9 cami minaresi ve 1 adet okul binası acil yıkım kararı üzerine ilgili belediyeler tarafından yıktırıldı.

Öte yandan meydana gelen depremlerde, Yeşilhisar Belediye Başkanlığı Hizmet Binası ve Sarız Belediye Başkanlığı Hizmet Binası, ağır hasarlı; Develi Belediye Başkanlığı Hizmet Binası ise orta hasarlı olmak üzere toplam 3 belediye binası hasar gördü. Bu yapıların durumu ile ilgili yetkililere bilgi verilirken, boşaltılma süreci devam ediyor. Ayrıca şehir merkez ilçelerinden Kocasinan'da 3, Melikgazi'de 2 adet olmak üzere toplam 5 ağır hasarlı konut tespit edildi. Bu konutlardan 14 katlı bir adet bina acil yıkım kararı üzerine yıktırıldı.

Deprem bölgesinden Kayseri'ye toplam 44 bin 733 depremzede gelirken, gelen depremzedelerden 9 bin 359'u KYK yurtlarında, kamu misafirhanelerinde, otel, apart ve muhtelif yerlerde misafir edilirken, 35 bin 374 kişide yakınlarının yanında ve kendi imkanlarıyla yerleştikleri konutlarda barınma ihtiyacını karşılıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuran 22 bin 271 depremzedenin ayni yardım talepleri karşılanırken, ayrıca nakdi yardım talebinde bulunan 5 bin 672 ailenin başvuruları da değerlendirilerek toplamda 5 milyon 394 bin 200 TL nakdi yardım yapıldı.

Kayseri Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde, şehre gelen depremzedelere psikososyal destek çalışmalarına ilk günden itibaren kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla devam edilirken, bu çerçevede toplam 11 bin 474 depremzedeye psikososyal destek sağlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce deprem nedeniyle Kayseri'ye gelerek KYK yurtları ile Milli Eğitime bağlı pansiyonlarda kalan 5 bin 148 öğrenciye yönelik de psikososyal destek çalışmaları devam ediyor.

Evim Yuvan Olsun Yardımlaşma Kampanyası çerçevesinde, ilçelerden toplam 97 konut sahibi tarafından “Evim Yuvan Olsun projesine katılım başvurusu yapıldı. Söz konusu başvuruların incelenmesi neticesinde; 36 konutun kullanıma uygun olmadığı, 16 bedelsiz konut ve 3 indirimli kiralık konut olmak üzere toplamda 19 konutun kullanıma uygun bulundu. Geriye kalan 42 konutun ise kullanıma uygunluğunun değerlendirilme aşamasında olduğu tespit edildi. Söz konusu konutların depremzede vatandaşlara tahsis edilmesine ilişkin çalışmalar sürdürülüyor.

Kayseri'de 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler öncesinde 3, sonrasında ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Kayseri İl Müdürlüğü tarafından 13 okul ağır hasarlı; 1 okul ve 1 pansiyon orta hasarlı olmak üzere toplamda 18 okul ve pansiyon binası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edildi. Ağır ve orta hasarlı okullardaki öğrenciler uygun okullara tahliye edilerek eğitim öğretim süreçleri sorunsuz şekilde devam ettirilirken, Hasar gören okullar şu şekilde:

Deprem öncesinde, Kocasinan İlçesi Cumhuriyet İlkokulu, Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam-Hatip Lisesi, Mithatpaşa İlkokulu, deprem sonrasında ise Kocasinan İlçesi Avukat Ahmet Ulucan İlkokulu, Kadir Has Ortaokulu, Gözüakçalar İlkokulu, Yunus Emre Ortaokulu-İmam Hatip Ortaokulu, Gevher Nesibe Özel Eğitim Uygulama Okulu, Melikgazi İlçesi Besime Özderici Ortaokulu, Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi, Ahmet Kirazgiller İlkokulu, Müncübe Cıngıllıoğlu Anaokulu, Talas İlçesi Mehmet-Cemile Oğulcuklu İlkokulu, Sarız İlçesi Yeşilkent Şehit Osman Börklüoğlu İlkokulu-Ortaokulu, Yeşilhisar İlçesi Atatürk İlkokulu, İncesu İlçesi Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak belirlendi.

Öte yandan deprem sonrasında acil yıkım kararı olan Avukat Ahmet Ulucan Ortaokulu B Blok'un yıkılması işlemleri tamamlandı.

Orta Hasarlı Okullar ise, Tomarza ilçesi Dadaloğlu Battal Topuz Anadolu Lisesi ve Yahyalı ilçesi Hacı Zeliha Kurmel Kız Pansiyonu olarak belirlendi.

Deprem nedeniyle Kayseri'ye gelerek okullara nakil olan 5 bin 148 öğrenciye yönelik; masal anlatıcılığı, kukla gösterileri, bilimsel deney etkinlikleri, geleneksel çocuk oyunları yöntemleriyle psikososyal destek çalışmaları devam ederken, eğitimlerine Kayseri'de devam eden depremzede öğrencilere eksiksiz hizmet verebilmek, ihtiyaç analizleri istikametinde çalışma yapabilmek için öğrenci deprem veri takip sistemi yazılımı geliştirilerek kullanıma sunuldu.

20 Şubat 2023 tarihinden itibaren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş ve meslek danışmanlarınca depremzedelerin kaldığı KYK yurtlarının tamamı, otel ve kamu misafirhanelerinde kalanların büyük bir kısmı ziyaret edildi. Anons ve duyuru neticesinde görüşmeyi kabul eden 403 kişinin işe yerleştirme konularında bilgilendirilerek kayıtları yapıldı. Yapılan görüşmelerin ardından firmaların doğrudan işe aldığı kişiler hariç 208 kişi işe yerleştirildi. İstihdamı korumak amacıyla kısa çalışma uygulaması ile işsizlik ödeneği ve nakdi ücret desteği başvuruları alınmaya başlandı. Depremden etkilenen illere yardım malzemelerinin sevkiyat işlerinde çalışmak üzere 402, KYK Yurtlarında depremzedelere hizmet vermek amacıyla 101 olmak üzere toplam 503 kişilik Toplum Yararına Program başlatıldı.

 

Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.