Kayseri’de İlber Ortaylı’ya yoğun ilgi

Kayseri’de İlber Ortaylı’ya yoğun ilgi

Anahtar Kelimeler: Kayseri’ İlber Ortaylı’ yoğun
Kayseri’de İlber Ortaylı’ya yoğun ilgi
Kültür-Sanat 23.10.2022 18:08:00

EDİTÖR

ihlas Haber Ajansı

Haberi Sesli Oku

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı: “Dünyanın en hızlı tıbbi devrim yapan ülkelerinden biri, belki de birincisiyiz”

5. Kitap Fuarı’na katılmak üzere Kayseri’ye gelen ünlü tarihçi-yazar İlber Ortaylı, öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Konferanstaki konuşmasında

Kayseri gibi bir şehrin her memlekette bulunmadığını söyleyen Ortaylı, "Dünyanın en hızlı tıbbi devrim yapan ülkelerinden biri, belki de birincisiyiz” dedi.

Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan İlber Ortaylı, “Böyle bir milletin bu topluma yerleşmesi çok enteresan, hemen uyum sağlıyoruz. Üzerinden geçilen milletler var. İran, Orta Doğu ve nihayetinde Bizans gibi yerleri örnek verebiliriz. Bizans’ın çok etkisi var mı? Tabii ki var. Kelimelerimizin yüzde 10’a yakını Yunanca'dır. Yani doğudaki Türklerin bağlamak gibi, kilitlemek gibi anahtar anlamına gelen, 'açkı' gibi bir takım kelimelerin hepsi Rumca'dan gelmedir. Ancak lisanımızın yüzde 40’ı Farsça'dır ve Arapça da o yolla gelmiştir. Onun için dilimizde sadeleştirme yapmak her zaman çok da mantıklı olmuyor. Selçuklu devrinde tarikatlar çok büyük rol oynadı. Çünkü tarikatlar devletin yapmadığı bir şeyi yaptılar. İnsanları İslamize ettiler. Cihat, illa kavga ile olmaz. Bir kültür ve içtihatla olur. Türkiye gelişiyor. Bunu siz fark etmezsiniz. Çünkü karamsar bir hava var. Mesleklerdeki insanlara dikkat etmeme var. Dünyanın en hızlı tıbbi devrim yapan ülkelerinden biri, belki de birincisiyiz. Bunu ben söylemiyorum. Tıpçılar söylüyor. Hatta onlar da söylemiyor. Ecnebiler söylüyor, bu çok açık bir şey. Burada kanserlisi geliyor, deri hastalığı olan geliyor, tonla adam geliyor buraya, İstanbul’daki hastanelere. Bunları araştırın öğrenin” ifadelerini kullandı.

Kayseri hakkında da konuşan Ortaylı, “Burası enteresan bir şehirdir. Her memlekette bulunmaz. 'Cimri' diyorlar, oluversin. 'Çok mizahçı' diyorlar, o da oluversin. Yalnız burası çalışır. Geçen asırdan beri sanayi ürünü ihraç eder. Kendine göre okuma gayreti içerisindedir. Kayseri gibi böyle bir şehir her memlekette bulunmaz. Kayseri önemli bir şehir, buranın kendine göre bir mantalitesi var. Mühim olan böyle bir memleketin bu ziraata, bu ekonomiye ve bu sanayiye katkısı bu kadar büyük olan bir şehrin neleri yapabileceğidir” dedi.

Konferansa Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Haber Kaynak : İHA

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.