Kayseri´de, kent meydanında yer alan ve Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 13. yüzyılda yaptırılan Hunat Hatun, Gevher Nesibe, Sahabiye, Avgunlu ve Hacı Kılıç medreseleri, el sanatlarından dini eğitime farklı alanlarda hizmet vermeyi sürdürüyor.
Cumhuriyet Meydanı´nda Büyükşehir Belediyesi tarafından yerli ve yabancı turistlerin Kayseri´nin tarihi kültürel varlıklarını ziyaret etmeleri için hazırlanan "kültür yolu haritası" içerisinde kent meydanının farklı noktalarında bulunan Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait Hunat Hatun, Gevher Nesibe, Sahabiye, Hacı Kılıç ve Avgunlu medreseleri yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor.
Anadolu Selçuklu Devleti döneminde eğitim, bilim, tıp, fen gibi birçok konuda hizmet veren medreseler bugün de kültürel ve bilimsel faaliyetlere ev sahipliği yapıyor.
Etrafında tarihi camilerin, hamamların, bedestenlerin ve birçok ticarethanenin bulunduğu tarihi 5 taş medrese, ziyaretçilerine adeta kültür mozaiği sunuyor.
Medreseler, 8 asır önceki ihtişamıyla verdikleri hizmeti hüsnü hat, ebru, ney, çini, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam sanatları, Kur´an-ı Kerim kurslarının yanı sıra sahaflık, müze ve kitap satış noktası hizmetleriyle sürdürüyor.
Taç kapısındaki yazı ve motif işlemeleriyle görenleri büyüleyen Hunat Hatun Külliyesi, kent merkezinde ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen medresenin içindeki 21 tarihi odada hüsnü hat, ebru, ney, çini, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam sanatları gibi eğitimler veriliyor.
Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan´ın kızı, I. Gıyaseddin Keyhüsrev´in kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan´ın adını taşıyan Gevher Nesibe Medresesi´nin aşkla başlayan inşa hikayesi, ziyaretçilerde derin bir iz bırakıyor. 2014 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarıyla müzeye dönüştürülen yapı, 36 sergi odasında 611 eser ile 2 bin civarında sikkeyi ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.
İçerisinde sahafların hizmet verdiği Sahabiye Medresesi de yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmaya devam ediyor.
Selçuklu devri taş işçiliğinin önemli eserleri arasında bulunan ve hem medrese hem de cami olarak hizmet veren tarihi Hacı Kılıç Cami ve Medresesi ise kent merkezinde ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.
Kesme taştan yaptırılan ve vatandaşlar arasında da "havuzlu medrese" olarak bilinen Avgunlu Medresesi de kitap satış yeri olarak hizmet veriyor. Üzeri açık, iki eyvanı olan medrese, Gevher Nesibe Medrese´sinin yakınında kitapseverlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.
Eğitim alanında cazibe merkezleriydi
Medreselerin, döneminin en büyük ve en önemli eğitim kurumları olduğunu vurgulayan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celil Aslan, yaptığı açıklamada, Kayseri´de bulunan medreselerin, döneminin eğitim alanında cazibe merkezi olduğunu belirtti.
Anadolu Selçuklu Devleti´ne başkentlik yapmış Kayseri´nin medreselerinde dönemin bürokratlarının yetiştirildiğini anlatan Aslan, medreselerin ilim ve fen bilimlerinin yuvası olduğunu ifade etti.
Beş eserin bir meydanda bulunduğunu ve halen çok fonksiyonel şekilde kullanıldığını aktaran Aslan, şunları kaydetti:
"Kayseri özeline baktığımız zaman Gevher Nesibe´nin bir müzeye dönüştürülmesi güzel bir uygulama örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bugünün şartlarına göre düzenlenmiş, ayarlanmış, biçimlendirilmiş bir fonksiyon icra ediyor. Bu güzel bir uygulama. Bunun dışında bildiğim kadarıyla medreselerin birkaç tanesi kitabevi ve sahaflık hizmeti veriyor. Hacı Kılıç Medresesi özellikle yaz aylarında Kur´an kursu olarak hizmet veriyor. Bir de bununla beraber Hunat Medresemiz var. Burası da el sanatlarına yönelik hizmet veren sanatçıların uğraş alanları ya da sergileme alanları olarak kullanıyor. Günlük hayatın içerisinde olması çok güzel."
Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde İlçe Müftüsü Mustafa Nafi Çiftçi, resmi görevine başladı. İlçe Müftülüğü, Çiftçi’nin ilçeye gelişini memnuniyetle karşıladı ve yeni görevinde başarılar diledi.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, uyuşturucu ticareti suçundan yargılanan A.U.’ya daha önce de aynı suçu işlemesi nedeniyle cezasını artırarak 22 yıl 15 ay hapis ve 192 bin 500 lira adli para cezası verdi.
Kayseri Devlet Hastanesi’nde acil serviste görev yapan sağlık personeline yönelik oryantasyon ve motivasyon eğitimi düzenlendi. Eğitimde hizmet kalitesinin artırılması ve personel uyumu ele alındı.
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada emeklilerin yaşam koşullarına dikkat çekti. En düşük emekli maaşıyla geçinen vatandaşların sosyal adalet çerçevesinde korunması gerektiğini vurguladı.
Kayseri İyilik Abisi Derneği, Nusaybin’de Türk bayrağına yönelik gerçekleştirilen saldırıya tepki göstermek amacıyla Kayseri kent meydanında bin adet Türk bayrağı dağıtarak toplumsal farkındalık oluşturdu.
Kahramanmaraş’ta etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 61 yol ulaşıma kapandı. Kayseri-Kahramanmaraş karayolu ise büyük araçlar ve kış lastiği olmayan araçlara geçici olarak kapatıldı. Detaylar Haberimizde...
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Sarız’ın tarımsal kalkınması, istihdamın artırılması ve iletişim altyapısının güçlendirilmesine yönelik projelerin tamamlandığını açıkladı. Detaylar Haberimizde..
U16 Milli Takımın, 26-30 Ocak tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek Dostluk Turnuvası aday kadrosu açıklandı. Aday kadroya Kayserispor'dan 2 futbolcu davet edildi.
Aşkın Genç, TBMM Genel Kurulu’nda İncesu’da meraların ve tarım arazilerinin imara açılmasına tepki göstererek, tarım alanlarının korunması çağrısında bulundu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Erciyes Kayak Merkezi’nde bu sezon yerli ve yabancı turist yoğunluğunun sürdüğünü belirterek, misafir sayısında geçen yılın rekorunun aşılmasının beklendiğini söyledi.
Kayseri'de hizmet verecek nöbetçi eczane listesini sizler için derledik. Şehirde 22 Ocak 2026 tarihinde 14 eczane akşam hizmet verecek. Detaylar haberimizde....
Kayseri Amatör Telsizciler Derneği Başkanı Yavuz Altıntop, 2025 yılı içinde 3 bin 280 amatör telsizci yetiştirdiklerini belirterek, olağanüstü durumlarda telsiz haberleşmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Kayseri'de bugün sosyal medya gündemini hangi paylaşımlar oluşturdu? İşte gün içerisinde paylaşılan ve öne çıkan sosyal medya paylaşımları.
Bayar Özsoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Kayseri’nin Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamına alınmasına yönelik taleplerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletildiğini duyurdu. Detaylar Haberimizde...