Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Cengiz Aytmatov Kampüsünde düzenlenen kongrede ilk oturumun moderatörlüğünü KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa yaptı.
?Türk Dünyasında Nasıl Turizm Ürünü Geliştirilmeli?? başlıklı konuşmasında turizmin gelişimi için kaçınılmaz olan olmazsa olmazlara değinen Rektör Karamustafa, kongreye katkı sağlayanlara da teşekkür etti.
Rektör Karamustafa, ?Burada özellikle Ata yurdunda, gönül coğrafyamızda bulunmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Aynı zamanda da çok heyecanlıyım. Çünkü ben bu coğrafyaya ilk kez geliyorum. Sizlerin de gönül coğrafyası olduğunu hissettiğim Anadolu´da bizler çocukluğumuzdan beri hep türkülerini, efsanelerini ve masallarını dinlediğimiz Tanrı Dağı´nın eteğinde heyecanlandım. Evet Anadolu´da biliyorum ki sizin gönül coğrafyanız Değerli Kırgız kardeşlerim? dedi.
Konuşmasında Türkiye için turizmin önemli bir sektör olduğuna da dikkat çeken Rektör Karamustafa, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Türkiye Cumhuriyetinde turizm önemli bir sektör. 1963 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının kurulmasıyla son 50 yılda, özellikle de son 30 yılda Türkiye´de turizm sektörü önemli ataklar yapmıştır. Yapılan güzel ciddi yatırımlar ve uygulamalarla bazen de birtakım deneyimlerle Türkiye´deki turizm sektörünün, gönül coğrafyamız ve ata yurdumuz Türkistan´a da örnekler teşkil edebileceğini düşünmekteyim. Bu konuda da biz bu coğrafyadan Türkiye´ye gelen kardeşlerimize lisans ve lisansüstü çalışmalar yaptırıyoruz. Bu bağlamda Türkiye´nin sahip olduğu ciddi bilgi birikimine sahip olma sansını Türkistan coğrafyasında elde etme şansını yakalamaktadır.
Sebahattin Balcı Hocamın, Sayın Rektörümün konuşmasına bir gönderme yaparak, bir ilavede bulunmak istiyorum. Dünya turizmi 3S dediğimiz deniz, kum ve güneşten 3E´ye doğru yönelmekte. Eğitim, macera, eğlence odaklı turizm faaliyetlerine yönelme söz konusudur ki parada ve gelirde artık bu taraftadır. Bu bağlamda kültürel mirasın, kültürel unsurların hem korunması, buradan da kazanç ve gelir edilmesi son derece önemlidir.?
Rektör Karamustafa´nın konuşmasının ardından Prof. Dr. Muharrem Tuna ?İpek Yolunda Kültürel Miras ve Turizm-Türkiye ve Kırgızistan Örneği?, Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt ?Dünya Turizm Örgütü´nün Kültür ve Turizm Politikaları?, Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ?Yayla Turizmi ve Kültürel Miras?, Prof. Dr. Aslanbek Çormonov ?Turizm Meseleleri Bağlamında Kırgızistan´ın Arkeolojik Mirası?, Prof. Dr. Kubatbek Tabaldıyev ?Kırgızistan Turizminin Gelişmesine Doğal Faktörlerin Etkisi? konularında birer konuşma yaptı. Kongre, 19 Eylül 2019 tarihinde sona erecek.
Kongre sonrasında ise Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ile Kayseri Üniversitesi arasında çeşitli işbirliklerine fırsat oluşturacak işbirliği protokolüne Rektör Balcı ile birlikte imza attı.
Kayseri Dağcılık İhtisas Spor Kulübü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde zirveye tırmandı. Zirveye ulaşan 39 kişi günün anlam ve önemini belirten pankartlar ve söylemler eşliğinde kutlama yaptı.
Kronik ağrının nedeni her zaman ağrıyan bölge olmayabilir. Uzmanlara göre geçmişte geçirilen ameliyatlar ve diş sorunları yıllar sonra farklı bölgelerde ağrıya yol açabiliyor. Birçok kişi bu gerçeği bilmiyor. Detaylar Haberimizde.
Türkiye’de kronik böbrek hastalığı sessizce yayılıyor. Uzmanlara göre milyonlarca kişi farkında olmadan risk taşıyor. Erken teşhis hayat kurtarabiliyor. Peki uzmanlar neden alarm veriyor, kimler risk altında? Detaylar Haberimizde
Kayseri'nin Bünyan ilçesinde, İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümü dolayısıyla 'Akif'in Mirası İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışması' düzenlendi.
Kayseri'de uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla hakim karşısına çıkan sanığa mahkeme 18 yıl 9 ay hapis ve 187 bin 500 TL adli para cezası verdi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri’de araç sahiplerini ilgilendiren zam haberi geldi. PÜİS Kayseri Şube Başkanı İbrahim Polat, benzine yapılacak artışın kesinleştiğini duyurdu. Zam bu gece yarısından itibaren pompaya yansıyacak.
Okul Sporları Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonalarında derece elde eden sporcular, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı’yı makamında ziyaret etti.
İlaç bulmakta zorlanan vatandaşlar için yeni bir sistem devreye alındı. Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız uygulamasına eklediği özellikle birlikte reçetedeki ilaçların hangi eczanede bulunduğu artık kolayca sorgulanabilecek.
Kayseri’de bir süredir gündeme gelen çöp birikintileri için belediye ekipleri harekete geçti. Yapılan kapsamlı temizlik çalışmalarıyla sanayi sitesindeki atıklar tamamen kaldırıldı. Detaylar Haberimiz'de...
Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde 15-17 Mart tarihleri arasında kapılarını açacak olan ‘Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi’ ziyaretçilerini bekliyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin “Arılar Çoğalsın, Bereket Katlansın” Projesi’nde kura heyecanı yaşandı. 2.918 başvuru sahibinin katıldığı kura çekilişinde 750 asil ve 100 yedek hak sahibi belirlendi.
Ramazan Bayramı yaklaşırken Kayseri’de berber ve kuaför ücretleri yeniden konuşulmaya başladı. Güncellenen tarifeyle birlikte bazı hizmetlerdeki fiyatlar vatandaşların dikkatini çekti. Detaylar Haberimiz'de...
Kayseri İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimliği görevine getirilen Ali Çöl’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Ramazan Bayramı yaklaşırken Yahyalı Belediyesi ilçe genelinde temizlik ve bakım çalışmalarını hızlandırdı. Mezarlıklardan parklara kadar birçok noktada yürütülen çalışmalar dikkat çekti.
AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, CerModern’de açılan fotoğraf sanatçısı Ani Çelik Arevyan’ın “Işığın Sesi” adlı sergisini ziyaret etti. Böhürler’in açıklamasında sanatçıyla ilgili Kayseri detayı dikkat çekti.