Kışlık gıda plastikte saklanmaz

Kışlık gıda plastikte saklanmaz

Anahtar Kelimeler: Kışlık plastikte saklanmaz
Kışlık gıda plastikte saklanmaz
Sağlık 26.10.2023 12:01:00 0

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Turizm Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Ülker, kış için hazırlanan gıdaların tüketilmeden önce koku yoluyla kontrol edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Plastikte üreyen mikroorganizmalar gıda zehirlenmesine yol açabilir” dedi.
Plastik gereçlerde üreyen mikroorganizmaların gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini söyleyen ERÜ Turizm Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Ülker, “Yaz aylarını geride bıraktık, yavaş yavaş kış aylarına ilerliyoruz. Kış aylarında yazdan kurduğumuz konserveleri veya sakladığımız yiyecekleri artık gün yüzüne çıkarma zamanı geliyor. Burada bazı hususlara dikkat etmeliyiz. Elbette çok uzun yıllardan beri yiyecek saklama mevcut. Tuzlayarak saklama, konserve yaparak saklama da çok uzun süredir saklama yöntemlerinden bazıları ama bazı hususlara bu anlamda dikkat etmek gerekiyor. Mesela donduracağımız ürünleri plastik mutfak gereçlerinde saklamamamız gerekiyor, çünkü bunlar bakteri üretebilir. Bakteri ürettiği için de gıda zehirlenmeleri yaşanabilir. Bu nedenle özellikle plastik mutfak gereçlerinde dikkat etmeliyiz. Daha çok cam kaplarda ürünlerimizi saklamalıyız. Cam kaplarda saklarken de bunların kapağının dikkatli kapatılmasını, içerisine hava almamasını ve camda muhafaza etmeden önce muhakkak uygun sıcaklıkta bir ısıl işlemden geçirilmesi gerektiğini unutmamalıyız” dedi.
Ülker, gıdaların dondurulmadan önce 1-2 dakika kaynamış suda bekletilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ayrıca dondurularak saklanan yiyeceklerde de mikroorganizma ürememesi için kaynamış suda muhakkak çiğ sebzeleri bile 1-2 dakika kaynamış suda bekleterek dondurma işlemini yapmalıyız. Hemen sıcak olarak da dondurmamalıyız. Muhakkak sıcak suya attıktan sonra soğutarak derin dondurucuya daha sonra atmamız gerekiyor. Bir diğer husus yine cam kavanozların kapağı, buna da dikkat etmemiz gerekiyor. Bazen yapıyoruz yaz aylarında özellikle domates saklanması önemli bizim kültürümüzde ve yaygın. Bunun için kavanoz kapaklarının kapalı olması gerektiğini unutmayalım ve hava almaması için üzerinden kontrol etmeyi de unutmayalım” ifadelerini kullandı.
Donmuş ürünlerin tüketmeden önce mutlaka koklama yoluyla kontrol edilmesi gerektiğini belirten Mustafa Ülker, “Aynı zamanda her bir ürünün saklanma süresi ve saklanacağı dönem anlamında belli süre ve dönemleri var. Mesela enginar daha çok mayıs ve haziran ayında, bezelye nisan ve mayıs ayında, domates de ağustos ve eylül aylarında daha fazla saklanmak için hazırlanıyor. Derin dondurucularda biz ürünleri 6-8 ay aralığında muhafaza etmeyi, konservelerde ise 8-10 ay bandında muhafaza etmeyi unutmamalıyız. Bakliyatlara gelecek olursak bunların nemlenmemesi için tuz kullanılabilir saklama aşamasında. Son olarak evlerimizde sıklıkla kullandığımız cam konserveleri muhakkak serin ortamda bekletmeyi unutmayalım. Hem havasının kaçmaması hem de mikroorganizma ürememesi için bunlar oldukça önemlidir. Son olarak da şunu söylemeliyim, biz yazdan hazırladığımız bu yiyecekleri kışın tüketirken ilk açtığımızda muhakkak koklama, tatma yoluyla pişirmeden kontrolünü yapmalıyız. Daha sonra afiyetle yiyebiliriz” dedi.

Haber Kaynak : İHA

Hazreti Mevlana'nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı

Hazreti Mevlana'nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında "Huzur Vakti" yürüyüşü gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

TUSAŞ şehidi Ekici anısına 500 fidan toprakla buluşturuldu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen terör saldırısında şehit olan mühendis Zahide Güçlü Ekici anısına, Atatürk Orman Çiftliği'nde 500 fidan dikildi.

Kayseri’de insan figürlü kaya resimleri ortaya çıktı

Kayseri'de bir vatandaşın ihbarıyla bulunan ve Neolitik Çağ'a ait olduğu değerlendirilen, insan figürlü kaya resimleri keşfedildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Niğde'de ilk fazı tamamlanan tesiste yıllık 7 bin ton likra üretiliyor

Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) ilk fazı tamamlanan yaklaşık 240 milyon dolarlık likra (kumaşın dayanıklı ve esnek olmasını sağlayan sentetik lif) fabrikasında yıllık 7 bin ton likra üretiliyor. Detaylar Kayseri Haber'de..

Yozgat'ta uyuşturucu operasyonunda 1 zanlı yakalandı

Yozgat'ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri nöbetçi eczaneler (7 Aralık)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 7 Aralık 2025 Pazar nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte Kayseri'deki nöbetçi eczaneler, Kayseri Haber Gazetesi'nin haberlerinde...

Kayseri'de pazar günü kurulan semt pazarları

Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de namaz vakitleri (7 Aralık)

Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de bugün vefat edenler (7 Aralık)

Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 5 vatandaşımızı kaybettik. İşte 7 Aralık Kayseri'de vefat edenler. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Yahyalı'ya bin 200 fidan dikildi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi şehirde yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede ilçelerde de devam eden fidan dikim etkinliği bu kez Yahyalı ilçesindeki Ağcaşar Barajı bölgesinde gerçekleştirildi.

Develi'de Türkiye'de ilk ve tek akıllı sera kuruldu

Kayseri Büyükşehir Belediyesi; Kayseri Üniversitesi Develi Kampüsü'ne 2 milyon TL’lik asfalt yatırımı yaparak 1200 ton sıcak asfalt serimi gerçekleştirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Başkan Çolakbayrakdar: "Kocasinan, farkındalığıyla da örnek oluyor"

Kocasinan Belediyesi tarafından, AFAD ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin katılımıyla belediye personeline yönelik Acil Durum Tahliye Tatbikatı ve Yangın Tatbikatı gerçekleştirildi.

Talas; 5.0 hedefine bir adım daha

Talas Belediyesi; geçen hafta 'Talas’ta Dijital Dönüşüme Stratejik Adım' başlığıyla duyurduğu Talas 5.0 vizyonunu kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda masterclass iletişim eğitiminin ikinci oturumu Meclis Salonu’nda düzenlendi.

3'üncü kattan çarşafla indiler!

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde ilginç bir olay yaşandı. İddiaya göre alkol içmek için gittikleri arkadaşlarını darp eden 2 şahıs, evin kapısının parmak iziyle açılması sebebiyle evden çıkamadı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kaza yapan alkollü sürücü, "Gazeteci çekerse üflemem" diyerek, ekiplere zorluk çıkardı

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde otomobil ile ticari taksinin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Erciyes 38 FK deplasmanda kaybetti

TFF 3. Lig 2. Grupta mücadele eden Kayseri ekibi Erciyes 38 FK, ligin 12. haftasında deplasmanda oynadığı maçta Kilis 1984 A.Ş’ye 3-1 mağlup oldu. Detaylar Kayseri Haber'de...