Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Turizm Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Ülker, kış için hazırlanan gıdaların tüketilmeden önce koku yoluyla kontrol edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Plastikte üreyen mikroorganizmalar gıda zehirlenmesine yol açabilir” dedi.
Plastik gereçlerde üreyen mikroorganizmaların gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini söyleyen ERÜ Turizm Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Ülker, “Yaz aylarını geride bıraktık, yavaş yavaş kış aylarına ilerliyoruz. Kış aylarında yazdan kurduğumuz konserveleri veya sakladığımız yiyecekleri artık gün yüzüne çıkarma zamanı geliyor. Burada bazı hususlara dikkat etmeliyiz. Elbette çok uzun yıllardan beri yiyecek saklama mevcut. Tuzlayarak saklama, konserve yaparak saklama da çok uzun süredir saklama yöntemlerinden bazıları ama bazı hususlara bu anlamda dikkat etmek gerekiyor. Mesela donduracağımız ürünleri plastik mutfak gereçlerinde saklamamamız gerekiyor, çünkü bunlar bakteri üretebilir. Bakteri ürettiği için de gıda zehirlenmeleri yaşanabilir. Bu nedenle özellikle plastik mutfak gereçlerinde dikkat etmeliyiz. Daha çok cam kaplarda ürünlerimizi saklamalıyız. Cam kaplarda saklarken de bunların kapağının dikkatli kapatılmasını, içerisine hava almamasını ve camda muhafaza etmeden önce muhakkak uygun sıcaklıkta bir ısıl işlemden geçirilmesi gerektiğini unutmamalıyız” dedi.
Ülker, gıdaların dondurulmadan önce 1-2 dakika kaynamış suda bekletilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ayrıca dondurularak saklanan yiyeceklerde de mikroorganizma ürememesi için kaynamış suda muhakkak çiğ sebzeleri bile 1-2 dakika kaynamış suda bekleterek dondurma işlemini yapmalıyız. Hemen sıcak olarak da dondurmamalıyız. Muhakkak sıcak suya attıktan sonra soğutarak derin dondurucuya daha sonra atmamız gerekiyor. Bir diğer husus yine cam kavanozların kapağı, buna da dikkat etmemiz gerekiyor. Bazen yapıyoruz yaz aylarında özellikle domates saklanması önemli bizim kültürümüzde ve yaygın. Bunun için kavanoz kapaklarının kapalı olması gerektiğini unutmayalım ve hava almaması için üzerinden kontrol etmeyi de unutmayalım” ifadelerini kullandı.
Donmuş ürünlerin tüketmeden önce mutlaka koklama yoluyla kontrol edilmesi gerektiğini belirten Mustafa Ülker, “Aynı zamanda her bir ürünün saklanma süresi ve saklanacağı dönem anlamında belli süre ve dönemleri var. Mesela enginar daha çok mayıs ve haziran ayında, bezelye nisan ve mayıs ayında, domates de ağustos ve eylül aylarında daha fazla saklanmak için hazırlanıyor. Derin dondurucularda biz ürünleri 6-8 ay aralığında muhafaza etmeyi, konservelerde ise 8-10 ay bandında muhafaza etmeyi unutmamalıyız. Bakliyatlara gelecek olursak bunların nemlenmemesi için tuz kullanılabilir saklama aşamasında. Son olarak evlerimizde sıklıkla kullandığımız cam konserveleri muhakkak serin ortamda bekletmeyi unutmayalım. Hem havasının kaçmaması hem de mikroorganizma ürememesi için bunlar oldukça önemlidir. Son olarak da şunu söylemeliyim, biz yazdan hazırladığımız bu yiyecekleri kışın tüketirken ilk açtığımızda muhakkak koklama, tatma yoluyla pişirmeden kontrolünü yapmalıyız. Daha sonra afiyetle yiyebiliriz” dedi.
Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.
Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.
Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...
Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.
Çevre Bakanlığı 500 kişilik personel alıyor, başvuru detayları şaşırtıyor! Detaylar Kayseri Haber'de...
20 Aralık’ta Erciyes Kültür Merkezi’nde yapılması planlanan Emir Can İğrek konseri, organizasyon kaynaklı beklenmedik bir sebeple iptal edildi. Kayserili müzikseverler neye uğradığını şaşırdı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri’deki vatandaşları da ilgilendiren bu operasyon, milyonluk sahtekarlık ağına ışık tuttu. Peki, otobüsler nasıl sahte belgelerle el değiştiriyordu? Detaylar olayın iç yüzünü ortaya koyuyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
Yeni yılda iş dünyasında köklü değişim kapıda. Kurulacak şirketleri doğrudan ilgilendiren bu sistem, hem iş yapış şekillerini hem de gündelik operasyonları tamamen değiştirecek gibi görünüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
Hz. Mevlana'nın vuslatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Yahyalı'da düzenlenen Şeb-i Arus gecesi, protokol ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de bugün puslu ve serin hava etkili olacak. Meteoroloji verilerine göre kentte günün büyük bölümünde pus görülürken, sıcaklık öğle saatlerinde 5 dereceye kadar yükselecek. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri’de voleybolseverleri yerinden kaldıracak bir mücadele geliyor. İki takım, aynı şehir, aynı salon… Erkekler 2. Lig’de yaşanacak bu randevu öncesi heyecan şimdiden zirveye çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Trendyol Süper Lig’de gözler Konya’ya çevrildi. Konyaspor ile Kayserispor’u 66. kez karşı karşıya getirecek mücadele öncesi rekabetin geçmişi ve son randevunun izleri, bu maçı daha da özel kılıyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Çelebi Hava Servisi arasında iş birliği protokolü imzalandı.