KTO BAŞKANI GÜLSOY: “HİZMET SEKTÖRÜNE ACİLEN NEFES VERMEK ZORUNDAYIZ”
Kayseri Ticaret Odası Şubat ayı olağan meclis toplantısı, koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında, video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. KTO Başkanı Ömer Gülsoy toplantıda yaptığı konuşmada esnaf, tüccar ve sanayicilerin öncelikli aşılanmasını beklediklerini dile getirip, pandeminin etkisiyle hizmet sektörünün bitme noktasına geldiğini vurgulayarak “Kayseri’de bir çok işyerinin camında ‘nefes alamıyoruz’ yazıları dikkat çekiyor. Bu sektöre acilen can suyu, nefes vermek zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.
Kayseri Ticaret Odası Şubat ayı olağan meclis toplantısı, koronavirüs salgını gölgesinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Başkan Ömer Gülsoy, Yönetim Kurulu üyeleri, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu, İcra Kurulu Üyeleri, Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri, Meclis Başkanlık Divan üyeleri iştirak etti. Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından görüşülen gündem maddeleri kabul edildi. Toplantıda, ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, COVİD-19 Pandemisinin bütün dünyada hem insanoğlunun hayatını, hem de ticareti olumsuz etkilediğini hatırlatarak başladı. COVİD-19 salgının ekonomiye etkilerine değinen Başkan Gülsoy “Kısmen de olsa ihracat odaklı çalışan üretim, yani sanayi sektörü salgından çok etkilenmedi. Ama çarşı-pazarda ciddi sıkıntılar var. Hele hele hizmet sektörü bitti, bitiyor. Kayseri’de bir çok işyerinin camında ‘nefes alamıyoruz’ yazıları görüyorsunuz. Bu sektöre acilen can suyu, nefes vermek zorundayız. ” ifadelerini kullandı.
Hükümetin salgın ile mücadelede kısıtlamayı yerele indirgeme kararı almasını değerlendiren Başkan Gülsoy, “Bu geç alınmış bir karar. Gerekirse HES kodu uygulaması ile maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak ve bu kuralları sıkı denetleyerek, buradaki işyerlerini açmalıyız.” diye konuştu.
Kayseri’de vaka sayılarının halen yüksek seyrettiğinin altının çizen Başkan Ömer Gülsoy, “Uyarılara biraz daha dikkat edersek sarı listeye, yani ‘normal’ olarak görülen iller arasına katılacağız. Son iki haftanın verileri baz alınarak 1 Mart’tan itibaren kısıtlamalar kademeli olarak esnetilecek. Bu noktada il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarının elbette ‘öncen insan-önce sağlık’ dedikten sonra, üyelerimizin ve küçük esnafın yaşamasını da sağlayacak esnekliği göstereceğini umuyoruz. Gelin hep beraber Turuncuyu, sarıya, sarıyı maviye çevirmek için mücadele edelim.” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasında Kayseri’deki aşılama çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Gülsoy esnafların aşı uygulamasında öncelenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti. “Şu ana kadar 125 bin civarında aşılama gerçekleştirilmiş. Bu toplam nüfusun yüzde 9’u,aşılanması gereken nüfusun ise yaklaşık yüzde15’i gibi. Aşılamayı ne kadar hızlı yapabilirsek, normale o kadar çabuk döneriz. Aşılama tüm dünyada orantılı olarak yapılmazsa uluslar arası ticarette dengelerin sağlanması da zor olur. Bazı ülkeler aşıya rahatlıkla ulaşabilirken, birçok ülke maalesef tek bir aşı bile bulamıyor. Yani para ile aldığımız aşının dağıtımında da adalet istiyoruz. Her gün işyerine giden, doğal olarak ticaretini yaparken hem çalışanlar, hem de müşteri ile temas kurmak zorunda kalan esnaf, tüccar ve sanayicilerimizin de öncelikli olarak aşılanmasını beklemekteyiz.”