KÜLTEPE KANİŞ-KARUM´DA

KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kültür-Sanat 25.07.2016 17:48:29 0
KÜLTEPE KANİŞ-KARUM´DA
Haberi Sesli Oku

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe Kaniş Karum´da 12 Temmuz itibariyle kazıların başladığını söyledi.
Kayseri-Sivas Karayolu´nun 20. kilometresinde bulunan Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü´nde 1948 yılında başlayan kazılara, bu sene de kaldığı yerden başlandı. Kazı çalışmalarının 12 Temmuz itibariyle başladığını kaydeden Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "2016 yılı Kültepe Kaniş Karum kazılarını 12 temmuz itibariyle başlatmış bulunuyoruz. Bu yıl ki kazılarımızdaki hedefimiz yine Asurlu tüccarlardan önce Kültepe´ye yerleşmiş kaniş dediğimiz insanların geçmişiyle ilgili bilgi toplamak. Çalışmalarımızı aşağı yukarı eylül ayının sonlarına kadar sürdürmeyi planlıyoruz ve bu çalışmalar sırasında bize hem Türkiye´deki çeşitli üniversitelerin hem de dünyadaki çeşitli tanınmış üniversitelerin bilim insanları da yardımcı olacak. Yaklaşık 70 kişilik bir heyetimiz var onlarla birlikte bu kazıları sürdürmeyi planlıyoruz ve bu çalışmalar sırasında özellikle de günümüzden 5 bin yıl öncesine ait Kültepe´de oturmuş yerli ve Kültepe´ye dışarıdan gelmiş insanların geçmişiyle ilgili bilgileri, bunların bıraktıkları kalıntıları toplamaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Kulakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kültepe esas itibariyle Asurlu tüccarların Anadolu´ya getirdiği ve Anadolu insanına öğrettiği yazı ve çivi yazılı tabletlerle tanınmaktadır. Şimdiye kadar Kültepe´de bildiğiniz gibi yaklaşık 23 bin civarında çivi yazılı tablet bulundu. Bunlar Asurlu tüccarların bütün kayıtlarını tuttukları, burada yaptıkları işle ilgili hem muhasebe kayıtlarıdır. Bu arada da günlük hayata ilişkin verileri de sunmakta. Bu tabletler bilindiği gibi yine 2014 yılında UNESCO´nun dünya bellek listesine girdi. Bu aslında Türkiye´den dünya bellek listesine giren 5. Koleksiyon o anlamda son derece önemli ve özellikle de Kayseri´nin tanıtılması için şüphesiz ki çok büyük bir rol oynayacak. Şimdi bu tabletler esas itibariyle dediğim gibi ekonomik içerikli ticari metinler ama onların yanında o kadar ilginç bilgiler de geliyor ki onları da bu tabletler sayesinde günümüzden 4 bin sene önceki Anadolu insanının yaşantısı, sosyal kültürü, gelenekleri, görenekleri hakkında bilgiler de öğreniyoruz elde ediyoruz. Bu tabletler 4 bin yıl öncesine ait ama şimdi yaptığımız kazılarda bu tabletlerden de önceki döneme ilişkin hem yazılı hem de görsel malzeme elde ediyoruz ve bu anlamada da o Asurlu tüccarların getirdiği tabletler sayesinde Anadolu´da tarihi dönemi başlatan Kültepe´nin bu dönemi biraz daha geriye çekmesi yani eskiye çekmesi mümkün olacak gibi ama tabi ki bunu söyleyebilmek için henüz erken ve önümüzdeki yıllarda sanıyorum bu konuyla ilgili olarak net bilgiler verebileceğiz."


Haber Kaynak : İHA