LİSE ÖĞRENCİLERİ 3D YAZICILARININ SERİ ÜRETİMİNE GEÇMESİNİ HEDEFLİYOR

Kayseri´de meslek lisesi öğrencileri, yarışmaya katılmak için yapacakları robotun malzemelerini temin etmek amacıyla imal ettikleri 3D yazıcıların seri üretimine geçmek için çalışma yürütüyor

LİSE ÖĞRENCİLERİ 3D YAZICILARININ SERİ ÜRETİMİNE GEÇMESİNİ HEDEFLİYOR
Teknoloji 22.10.2019 16:28:37 0

EDİTÖR

ANADOLU AJANSI

Haberi Sesli Oku

Kayseri´de meslek lisesi öğrencileri bir yarışmaya katılmak için hazırladıkları robotun malzemelerini kendi imkanlarıyla üretmek için imal ettikleri 3D yazıcıların seri üretimine geçmek için çalışma başlattı.

Merkez Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen liseler arası yarışmaya katılmak amacıyla üretmek istedikleri robotun malzemelerini imal edebilmek amacıyla parça olarak bir 3D yazıcı satın aldı.

Öğrenciler satın aldıkları 3D yazıcıyı incelediklerinde, daha ucuza daha iyi bir yazıcı üretebileceklerini fark edince öğretmenlerinin öncülüğünde kolları sıvadı. Kısa sürede bir 3D yazıcı imal eden öğrenciler, bu çalışmaların üzerinde durarak dört farklı model daha geliştirdi.

Tamamen kendi imkanlarıyla ürettikleri yazıcılardan beklentilerin üzerinde bir performans alan öğrenciler, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali´nde stantlarını ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk´tan da tam not aldı.

Festival sonrası Kayseri´ye dönen öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığının 3D yazıcının seri üretimi için okullarına iyi bir ödenek yapılmasıyla çalışmalara başladı.

Makine Teknolojileri Bölümü Öğretmeni Bülent Özdemir, yaptığı açıklamada, robot yarışmasına katılmak için çıktıkları yolda farklı 3D yazıcı modelleri ürettiklerini söyledi.

5 MODEL TASARLADILAR

Öğrencilerin özveriyle çalışarak hak ettikleri bir sonuç ortaya çıkardıklarını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Her sene Milli Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu robot yarışmalarına katılıyoruz. Bu yarışmalara da katılmak için imal ettiğimiz robotlarda üretmemiz gereken plastik aksamlar oluyor. Bunlar için bir yazıcı aldık. Ondan sonra gerekli malzemeleri bastıktan sonra ´Biz bunu niye kendimiz yapamıyoruz´ dedik. Onun için bir çalışma başlattık. Önce ilk yazıcımızın tasarımını yaptık. Tasarımdan sonra bunu gerçeğe dönüştürdük, imalatını yaptık. Bu şekilde başladık. Ondan sonra ´Şurasında şöyle bir özelliği olsa daha iyi olur´ derken beş modelimiz ortaya çıktı. Biz kendi işimiz için bir yazıcı üretmek için yola çıktık ama modelleme ve üretim safhasına girdiğimiz zaman baktık ki bizi çok zorlayan bir şey yok."

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ZİYA SELÇUK´TAN DESTEK

Her makineye farklı bir özellik katmaya çalıştıklarını anlatan Özdemir, okulun döner sermayesi aracılığıyla 3D yazıcılarla dışarıya da iş yaptıklarını dile getirdi.

Seri üretime geçmek için çalışmaların yoğun tempoda devam ettiğini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

"Bu beş makineyi çıkardıktan sonra gerek sipariş gerek seri üretim olarak dışarıya üretim yapmayı düşündük. Bu amaçla en son Milli Eğitim Bakanlığının davetiyle TEKNOFEST´e gittik. Sayın Bakanımız Ziya Selçuk da standımızı ziyaret etti. Bize de seri üretime başlayabilmemiz için ihtiyacımızı karşılayabilecek kadar yardım gönderdiler. Şu anki çalışmalarımız seri üretim için. Bu yönde çalışmamız devam ediyor."

Özdemir, bazı kurum ve firmaların yurt dışından yüksek maliyetle getirdikleri malzemeleri, sipariş üzerine daha uyguna imal ettiklerini de belirtti.

ÜÇTE BİR FİYATINA ÜRETİM

Elektrik Elektronik Bölümü Öğretmeni Mehmet Şahin de 3D yazıcıları piyasaya göre üçte bir oranında daha ucuza vereceklerini ifade etti.

Öğrencilerden Abdullah Hasan Poscu da robot yarışmasına katılmak için kendilerine lazım olacak plastik malzemeleri üretmek isterken 3D yazıcıda seri üretime geçecek hale geldiklerini anlattı.

Öğrencilerden Mehmet Can Teker, bu kadar hızlı ilerleyebileceklerini düşünmediğini dile getirerek, "İlk yazıcıyı gördüğümüzde ´Çok basit bir iş, neden biz yapmayalım´ dedik. İlk yaptığımız yazıcıyla da diğer yazıcıları yaptık. Şu an beş yazıcımız var. Bu bizim için çok iyi bir deneyim." dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Sosyal medyada yeni bir dolandırıcılık yöntemi keşfedildi!

Kaspersky uzmanları, Facebook'ta sayfalarını tanıtan işletmeleri hedef alan yeni bir kimlik avı dolandırıcılığını ortaya çıkardı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

İşte gençleri en çok etkileyen platform!

Kullanım oranları hızla artan sosyal medya platformlarının gençlerin duygu durumları üzerine etkileri uzun süredir eleştirilerin odağında yer alıyor. Detaylar haberimizde...

Dikkat! Kişisel bilgileriniz ve kriptolarınız çalınabilir

Kaspersky Küresel Acil Durum Müdahale Ekibi (GERT), dünya genelindekis Windows ve macOS kullanıcılarını hedef alan, kripto para ve kişisel bilgileri çalmayı amaçlayan dolandırıcılık yöntemi tespit etti. Detaylar haberimizde...

Dikkat! Yeni bir siber saldırı tekniği keşfedildi

Kaspersky, ChatGPT gibi büyük dil modellerinin (LLM) çıktılarını değiştirmek ve yapay zeka destekli sohbet botlarını aramakta kullanılan "dolaylı istem enjeksiyonu" adlı saldırı tekniğinin arttığını açıkladı. Detaylar haberde...

Uzun süreli elektrik kesintilerine son!

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, geçici elektirik arızalarını giderme hızını 4 katına çıkardı. Detaylar haberimizde...

Yapay zeka Google’dan 10 kat daha fazla enerji tüketiyor

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs tarafından yayımlanan rapora göre, yapay zeka ile beraber enerji talebinin 2030 yılına kadar yüzde 160 artması bekleniyor. Detaylar haberimizde...

Melikgazi'den Teknofest'e rekor destek

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, bu yıl Adana’da düzenlenecek olan uzay ve havacılık festivali TEKNOFEST öncesi, Erciyes Üniversitesi’nde stantları gezerek projeleri inceledi. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Kaspersky: "Gizliliğinizi korumak için kamerayı kapatmak yeterli değil"

Kaspersky'nin son araştırması, Türkiye'deki kullanıcıların dijital gizlilikte yanıldığını ortaya koyuyor. Web kameralarını kapatmanın yeterli olduğunu düşünenler var. Detaylar haberimizde...

KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı

KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı

Büyükşehir KAYMEK’ten ‘Projen ile Gel Robotik Kodlama Atöylesi’

Büyükşehir KAYMEK’ten ‘Projen ile Gel Robotik Kodlama Atöylesi’

Talas, teknoloji takımları kuruyor

Talas, teknoloji takımları kuruyor

Denizlerin güvenliği yerli teknolojiye emanet

Denizlerin güvenliği yerli teknolojiye emanet

Bootcamp Erciyes başvuruları başladı

Bootcamp Erciyes başvuruları başladı

Bu malak diğerlerinden çok farklı

Bu malak diğerlerinden çok farklı

Üniversitelilerin İHA’sı ‘Cenker’ göz dolduruyor

Üniversitelilerin İHA’sı ‘Cenker’ göz dolduruyor

Büyükşehir’in parçalı güneş tutulması canlı yayınını 202 bin kişi izledi

Büyükşehir’in parçalı güneş tutulması canlı yayınını 202 bin kişi izledi