MELİKGAZİ BELEDİYESİ

İLÇEYE AİT ÜRÜNLER İÇİN COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMASI YAPMAYA HAZIRLANIYOR ...

Ekonomi 20.02.2017 17:11:44 693 0
MELİKGAZİ BELEDİYESİ

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi ilçesine ait olan ürünler için coğrafi işaret ve geleneksel ürün çalışmalarının yapılacağını duyurdu.
Coğrafi işaretleri, tüketiciler için ürünün kaynağını, yapısal özelliklerini ve ürünün söz konusu yapısal özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretlerini belirten Başkan Memduh Büyükkılıç, bu çalışmanın ayrıca ekonomik katlısının da olduğunu çünkü yöresel ürün kategorisine giren ürünlerin piyasa değerinin üstünde satışa sunulduğunu kaydetti.
Resmi Gazete´de coğrafi işaret ve geleneksel ürün ile ilgili yasanın yayınladığını ve başvuru süresi ile tescil maliyetlerinin azaltıldığını ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti: ?Doğal ve beşerî unsurların bir araya gelmesi sonucu gıda, tarım, maden, el sanatları ürünleri ve sanayi ürünlerinden kanunda belirtilen şartlara uygun olanlar, tescil edilmesi şartıyla, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı korumasından yararlanır. Coğrafi işaret tescili yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlar. Örneğin pastırma ve mantı için ?Kayseri´ ibaresi, halı için ?Yahyalı´ ibaresi, Develi cıvıklısı, Cırgalan Biberi, Erkilet Kedi Bacağı, Pınarbaşı Çerkez Peyniri, Sarız Kilim gibi ürünler bu kapsamda değerlendirilmelidir. Melikgazi ilçemizin de coğrafi işaret ve geleneksel ürünler kapsamında, Gesi Cevizi ve Gilaborusu, Ağırnas Dokuması, Kıranardı Yağlaması, Hisarcık Kirazı, Tavlusun Beziryağı gibi ürünler için çalışma yapılmaktadır. Bu çalışma sonucunda değerlendirmeye alınan ürenler için ilgili bakanlığına başvuruda yapılacaktır. Coğrafi işaret tescili ile aynı zamanda taklitçiliğin önüne geçilmektedir?

 


İkinci el araç satışında 27 Eylül'e dikkat!
Denizi olmayan Kayseri, Norveç'e rakip oldu!
Sigara gruplarından birbiri ardına zam!
Enflasyon hedefi yükseldi, büyüme tahmini düştü!
Sigaraya beklenen zam geldi!
Ağustos enflasyon rakamları açıklandı!
Enflasyon muhasebesi nasıl uygulanacak? 10 soru 10 cevap!
Enflasyon muhasebesinde küçük işletmelere müjde!
Kayseri'de o rakamlarda inanılmaz yükseliş!
Yenilenebilir enerji yatırımlarında Avrupa'da ilk 5'e girdik
Ticaret Bakanlığı'ndan 221 bin işletmeye 210,5 milyon lira ceza!
Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı hangisi?
Mehmet Şimşek'ten 700 bin mükellefe cezalı işlem uyarısı
Şekerbank, Kayseri’de yeni şubesini açtı
Gençler ve kadınlara tarım kredilerinde indirim sağlanacak