MİLLETVEKİLİ ARIK ÇİFTÇİLERİN BORÇLARININ FAİZİNİN SİLİNMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ

“ÇİFTÇİ RAHAT BİR NEFES ALSIN”

MİLLETVEKİLİ ARIK ÇİFTÇİLERİN BORÇLARININ FAİZİNİN SİLİNMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ
Siyaset 17.09.2020 14:31:00

EDİTÖR

KURUM BÜLTENİ

Haberi Sesli Oku

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Türkiye’nin yeniden bir tarım ülkesi olabilmesi için borç batağındaki çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizlerinin silinmesi, anaparanın da yapılandırılması için kanun teklifi sunan Arık, “Çiftçi rahat bir nefes alsın, çiftçi rahat nefes alsın ki, Türkiye yeniden bir tarım ülkesi olsun, ithal eden değil ihraç bir ülkeye dönüşsün” dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, çiftçilerin kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının silinmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Çiftçilerin borç batağında olduğunu belirten Arık, pandemi döneminde çiftçilerin yaşadığı zorlukların katlandığını söyledi. Arık, “Son günlerde patates üreticilerimizin feryadı yükseliyor. 800-900 kuruşa mal ettikleri patatesi 600 kuruşa satamıyor. Sadece patates üreticileri değil, tüm üreticilerimiz benzer durumda. Türkiye’nin bir Tarım Kanunu var ama uygulanmıyor. Eğer uygulanıyor olsa 12’inci madde gereği her yıl Milli Gelirin yüzde 1’i oranında çiftçilerimize destek verilmeliydi ama 14 yıldır bu destek verilmedi. Bu destek verilmediği gibi her geçen gün girdi maliyetleri arttı. Çiftçilerimiz borç sarmalı altına eziliyor, rahat nefes alamıyor. Çiftçi rahat bir nefes alsın, çiftçi rahat nefes alsın ki, Türkiye yeniden bir tarım ülkesi olsun, ithal eden değil ihraç bir ülkeye dönüşsün” diye konuştu.

Çiftçilerin özel ve kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının silinerek, ana paranın bir yıl ötelenerek, 5 yılda 5 eşit taksitte ödenmesini öneren Arık, kanun teklifinin gerekçelerini şu sözlerle anlattı: “Bir tarım ülkesi olan ülkemiz son yıllarda tarımsal alanda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Çiftçi Kayıt Sisteminin uygulamaya başladığı 2006 yılında 2 milyon 761 bin çiftçimiz var iken 2019 yılı sonunda bu rakamın 2 milyon 269 bin kişiye düşmesi yani yaklaşık 500 bin çiftçinin üretimden kopması da bunun en önemli göstergelerinden biridir. Zor durumdaki çiftçilerimiz dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisi nedeniyle daha da zor duruma düşmüş, mağduriyeti katlanmıştır. Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ile kamu ve özel bankalara olan borcu 130 milyar lirayı aşmıştır. Ne acıdır ki, çiftçilerimiz aldığı kredileri işlerini büyütmek için değil borçlarını kapatmak için kullanmıştır. Gelinen noktada borçlarını döndüremez hale gelmişler, üretimden kopmaya başlamışlardır.

ÇİFTÇİLERİN BORÇU 130 MİLYARI AŞTI

Ülkemizin son yıllarda birçok tarım ürününü ithal etmesinin altındaki temel nedenlerden biri de budur. Türkiye’nin yeniden kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olması, ithalat değil ihracat yapan bir ülkeye dönüşmesi için çiftçilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Borç sarmalı içinde çaresiz kalan çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılması hayati önem taşımaktadır. Ancak yapılandırmanın faizlerin mevcut haliyle kalmasıyla yapılması çiftçilerimizin derdine derman olmayacaktır. Çiftçilerimizin gerçek anlamda desteklenmesi için faiz borçlarının silinmesi ve anaparanın yapılandırılması gerekmektedir.”

Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Kayseri Ülküspor, Sindelhöyük Yıldızspor karşısında 3 puan peşinde

Kayseri 1. Amatör Küme B Grubu’nda şampiyonluk mücadelesi veren Kayseri Ülküspor, 14. hafta maçında Sindelhöyük Yıldızspor ile karşı karşıya gelecek. Mavi-beyazlı ekip, kalan maçların tamamını kazanmayı hedefliyor.

Baki Ersoy: "Emekliye ayrılmış vatandaşlarımızın refahı boynumuzun borcudur"

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada emekliler, çiftçiler, esnaf ve sanayicilerin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekti.

Konyaspor – Kayserispor Maçının VAR hakemi belli oldu

Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında oynanacak Konyaspor – Kayserispor karşılaşmasında VAR görevini Kadir Sağlam üstlenecek. AVAR olarak ise Hakan Yemişken görev yapacak.

Hayırsever Tacir Ailesi İl Sağlık Müdürü Erşan'ı ziyaret etti

Hayırsever Tacir Ailesi, Kayseri'ye kazandırılan 6 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu sonrası İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'ı ziyaret etti. Açılan istasyonlar gezilerek sağlık personeline başarılar dilendi.

Kayseri için namaz vakitleri (20 Aralık)

Kayseri'de yaşayan vatandaşlar için namaz vakitleri, ibadetlerini düzenli bir şekilde yerine getirebilmeleri açısından büyük önem taşıyor. Peki bugün namaz vakitleri nasıl? Ezan kaçta okunacak? Detaylar Kayseri Haber'de...

Sağlık Bakanlığı'ndan aşılama takvimi uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, çocukluk dönemi aşılarının önemine dikkat çekti. Detaylar Kayseri Haber'de…

Kayseri'de bugün hava nasıl olacak? İşte saatlik tahmin raporu (20 Aralık)

Kayseri’de bugün ayaz ve sisli hava etkisini sürdürecek. Meteoroloji verilerine göre gece ve sabah saatlerinde sıcaklık sıfırın altına düşecek, gün içinde en yüksek sıcaklık 8 derece olacak.

Kayseri'de cumartesi pazarı nerelerde kurulacak? (20 Aralık)

Kayseri'de bugün pazar yerleri hangi bölgelerde kurulacak? Ayrıntılar Kayseri Haber'de…

Kayserispor, Konyaspor deplasmanına 5 eksikle çıkıyor

Süper Lig’in 17. haftasında deplasmanda Konyaspor ile karşılaşacak Kayserispor’da 4 futbolcu sakatlık, 1 futbolcu ise ceza nedeniyle kadroda yer alamayacak.

Kocasinan Şimşekspor, Onikişubat İdman Yurdu deplasmanında

Bölgesel Amatör Lig’de kümede kalma mücadelesi veren Kocasinan Şimşekspor, 11. hafta maçında deplasmanda Onikişubat İdman Yurdu ile karşı karşıya gelecek.

Şekerspor, Süper Amatör Küme’de ilk yarıyı lider bitirdi

Kayseri Süper Amatör Küme’de 13 hafta süren ilk yarıyı Kayseri Şekerspor zirvede tamamladı. Yeşil-beyazlı ekip, sezonun ilk bölümünü namağlup lider olarak bitirerek büyük bir başarıya imza attı.

Erciyes 38 FK, ilk yarıyı Niğde deplasmanında kapatıyor

Türkiye 3. Lig 2. Grup’ta mücadele eden Erciyes 38 Futbol Kulübü, ligin ilk yarısının son haftasında deplasmanda Niğde Belediyespor ile karşı karşıya gelecek. Mavi-siyahlı ekip, zorlu karşılaşmadan 3 puanla ayrılmayı hedefliyor.

Kayserispor, Konyaspor deplasmanında 3 puan peşinde

Süper Lig’de Kayserispor, Konyaspor deplasmanında 3 puan hedefiyle sahaya çıkacak. İki ekip, son 16 sezonda ligde 31. kez karşı karşıya gelecek.

‘Dur’ ihtarına uymayan alkollü sürücü yakalandı

Kayseri’de polis ekiplerinin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan hem alkollü hem de plakasız motosiklet sürücüsü kovalamaca sonucu yakalandı.

Adliye mensupları, meslektaşlarının konserinde doyasıya eğlendi

Kayseri Adalet Sarayı mensupları tarafından oluşturulan Re'sen Ritim Topluluğu, kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek amacıyla sahne aldı.

Kazada savrulan otomobil kaldırımdaki yayalara çarptı: 4 yaralı

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde çarpışan iki otomobilden biri savrularak kaldırımda yürüyen yayalara çarptı. Kazada 2 yaya ile otomobillerde bulunan 2 kişi yaralandı.