Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) işbirliğiyle Zincidere Mahallesi'ndeki Sion Yetimhanesi'nin (Köy Muallim Mektebi) yerleşkesine kurulan TAREM, taş, ahşap ve demir işlemesine ilgi duyanlar ile mimarlık ve şehir planlama bölümü öğrencilerini bir araya getiriyor.
Yaklaşık 20 öğrenci ve kursiyer, Osmanlı İmparatorluğunun birçok köşesinde eserler yapan Mimar Sinan'ın yapıtlarında yer alan motifleri ve geometrik desenleri, katalog ve arşiv taraması ile bulup, bunları atölyede taşa işlemeye başladı.
Taş ustalarının da eşliğinde taşa lale ve geometrik motifli desenler işleyen öğrencilerin eserleri yıl sonunda sergilenecek.
KAYÜ Tomarza Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi ve TAREM Taş Atölyesi Koordinatörü Kevser Laleli, derslerde çizim ve teorik eğitim alan öğrencilerin TAREM'de uygulama yapma fırsatı bulduklarını söyledi.
Öğrencilerin merkezdeki ustalar eşliğinde taş işlemesini öğrendiklerini belirten Laleli, "Duvarlardaki bozulmaları, duvara yapılan uygulamaları, taş eserlerdeki motiflerin işlemesini kaleme, çekice, tarağa, taşa dokunarak uygulama imkanı buluyorlar. Taşın yanı sıra ahşap malzemede de uygulama deneyimi kazanıyorlar. Öğrencilerimiz mezun olmadan önce burada bire bir deneyim imkanı kazanıyor." dedi.
Mimar Sinan'ın rölyefi taşa yapıldı
Kayseri'nin Ağırnas Mahallesi'nde doğup büyüyen Mimar Sinan'dan ilham alınarak merkezin kurulduğunu anlatan Laleli, şunları kaydetti:
"Mimar Sinan'ın yaşadığı bu şehirde aslında atölye kurma amacımız, bir geleneği yaşatmak, taş işçiliğini, ahşap işçiliğini sürdürmekti. Atölyelerde Mimar Sinan'ın rölyefi taşa yapıldı ayrıca Mimar Sinan'ın çeşitli eserlerinde kullandığı geometrik desenler, lale desenleri, sıkça tekrarlanan motifleri araştırdık ve öğrencilerimiz bunları taşlara işlemeye başladı. Bunlar genellikle camilerde kullandığı motifler, altıgen, daire ya da köşeli geometrik şekiller."
Öğrencilerden Zeynep Beyza Demirbaş da merkez sayesinde hem yaptıkları işleri görebildiklerini hem iş hayatına hazırlandıklarını ve çok zevk aldıklarını ifade etti.
Mimar Sinan'ın eserlerindeki motifleri taşa işlediklerini belirten Demirbaş, böyle bir çalışmada yer almaktan keyif duyduğunu söyledi.
Kursiyer Semra Oruçoğlu ise 1 yıldır merkezdeki kurslara devam ettiğini, taş oyma kursuna devam ettiğini, Mimar Sinan'ın bir rölyefini taşa işlediğini dile getirdi.
Saadet Partisi (SP) İl Başkanı Erdal Altun ve İl Başkan Yardımcıları, çarşı esnafını ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Gerçekleştirilen saha programında esnafın talep ve sorunları yerinde dinlendi.
Ankara’dan peş peşe açıklamalar geldi… Kayseri’de uzun süredir beklenen yeni öğretmenevi için tarih netleşti, kapasitesi de belli oldu.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci’nin hayatını kaybeden annesi Ayşe Büyüksimitci son yolculuğuna uğurlandı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Ankara'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret etti.
Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube polisleri, Yahyalı’da okul personeli, veliler ve öğrencilerle bir araya gelerek narkotik suçlara karşı bilinçlendirdi.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Soğulcak Yaylası’nda karların erimesiyle birlikte kaçak kazılar gün yüzüne çıktı.
Kayserispor’un prensip anlaşmasına vardığı Rus santrfor Fedor Chalov, Kayseri’ye geldi.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu zor koşulları Meclis gündemine taşıdı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, 6 Şubat depremleri sonrası kaybolduğu iddia edilen çocuklara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Daha önce de tribünleri ayağa kaldıran hamlelere imza atmıştı… MHP’li Baki Ersoy bu kez Kocaelispor maçı öncesi yine sahneye çıktı.
Kayseri futbolunun yakından tanıdığı isim, Ankara’da sürpriz bir ziyarete imza attı. Görüşmenin adresi TBMM oldu…
ALF Araştırma’nın 12–16 Ocak 2026 tarihleri arasında 2 bin kişiyle yüz yüze gerçekleştirdiği çalışmada, kamuoyunun yardımseverlik algısında öne çıkan isimler sıralandı. Sonuçlar dikkat çekici.
Sert yükselişlerin ardından altın piyasasında tablo değişti. Ekonomist İslam Memiş, ons altın için kritik eşiği açıkladı, yatırımcılar bu seviyeye kilitlendi… Detaylar Kayseri Haber'de...
Develi Belediye Başkanı Adem Şengül, 2 yıllık görev süresini değerlendirdiği basın toplantısında kamuoyunda endişe yaratan patlamayla ilgili soruyu yanıtladı. Detaylar Haberimizde...