ÖMRÜNÜ ATALIK TOHUM "GACER"İ YAŞATMAYA ADADI

ARTIK TERCİH EDİLMEYEN ATALIK TOHUMLARDAN "GACER"İN KENTTEKİ TEK ÜRETİCİSİ DOĞAN ÖZDEMİR

ÖMRÜNÜ ATALIK TOHUM
Yaşam 16.07.2019 17:10:06 0

EDİTÖR

ANADOLU AJANSI

Haberi Sesli Oku

Kayseri´nin Develi ilçesinde bir zamanlar yaygın olarak üretilen, üretiminin zorluğundan dolayı artık tercih edilmeyen atalık tohumlardan "gacer"in kentteki tek üreticisi Doğan Özdemir, ömrünü bu tohumu yaşatmaya adadı.

Kaplıca buğday grubuna giren 28 kromozomlu tahıl, Kayseri ve çevresinde "gacer" ismiyle biliniyor. Develi ilçesiyle adı özdeşleşmiş, yörede pirinç ve bulgurun yerine kullanılan gacerden pilav, çorba, unundan ekmek ve kek, nişastasından helva yapılıyor.

Develi´nin Epçe Mahallesi´nde 60 yaşındaki Doğan Özdemir, atalık tohum gacerin kentteki tek üreticisi olduğunu söyledi.

Bu yıl 300 dekar alana gacer ektiğini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

"Dedelerimden bu yana gaceri bilirim. 13 kuşaktır gacer ekeriz. Develi ve Kayseri´de gaceri eken tek kişiyim. Benim dedem çevredekilerin ´Bu artık yenilmez´ sözüne aldırmazdı. Dedemin ´Nesli küçültmeyin, bunun vitamini çok başka´ sözünü unutmuyorum. Develi Belediyesi de bana destek veriyor. Türkiye genelinde kim isterse gaceri ona gönderiyorum. Tarım Bakanlığından, Büyükşehir Belediye Başkanlarımızdan istirham ediyorum, bu gaceri unutturmasınlar, yaşatsınlar. Benim ürünü elediğim makine 40 yıllık, saatte 750 gram eleme yapıyor. Ben daha çok ürün eleyen makine istiyorum, paketleme yapmak için imkan verilmesini istiyorum. Ben kendi imkanımla elekle elemeye çalışıyorum. 60 yaşındayım artık yaşım, sağlığım el vermiyor."

Gaceri ocak ya da şubatta ektiğini belirten Özdemir, ağustos ortasında da hasadını yaptığını dile getirdi. Evlerinde pirinç ya da bulgur yerine gacer tükettiklerini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Bize göre gacer dünyanın ilk buğdaylarından. Dışı arpaya benziyor içi kıpkırmızı buğday. Biçtikten sonra eleme evine dökeriz. Makinemle kendim ağır ağır çekerim. Gacerden pilav, çorba yaparız, yaprağa sararız, dolmayı bununla doldururuz. Nişastasından helva, yöresel tatlı dolaz yaparız. Unundan ekmek, kek, poğaça yaparız. Gacerin gluteni düşük olduğu için çölyak hastaları telefon açıyor, istiyor. İlçede ekmeğini yapan fırın var. Oradan ekmeğini isteyenlere kargoyla gönderiyoruz."

Özdemir, destek verilmesi durumunda ekim alanını yaygınlaştırabileceğine değinerek, özellikle yurt dışında yaşayan Türklerin de gacer siparişi verdiğini dile getirdi.

"Piyasanın talebine göre gacer ekimi artabilir"

Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de buğday açısından Mezopotamya´nın uzantısı olan bir bölgede yer aldıklarını ve Anadolu´da da her zaman buğday bulunduğunu aktardı.

Coğrafyanın buğday zenginliğine dikkati çeken Şahin, "Buğdayın atası dediğimiz ´siyez´ ondan sonraki dönemde de adının kimi bölgede ´kaplıca´ kimi bölgede ´kavılca´ ya da Kayseri´de olduğu gibi ´gacer´ buğdayı var. Buğdayın atası ´siyez´ 14 kromozoma sahip, ´gacer´, ´kaplıca´ gibi çeşitler 28 kromozoma sahip. Günümüzün buğdayları ise mutasyon ve melezleme sonucu ortaya çıkan 42 kromozomlu buğdaylar. Bugün ´siyez´e baktığımızda ağırlıklı olarak Kastamonu bölgesinde üretiliyor. Ekmeklik, unluk olarak üretimi yapılıyor ve tüketiliyor. Bizdeki ´gacer´ daha çok makarnalık bir buğday. Elimizdeki bilgiler bu şekilde. Bulgur olarak geçmişte de tüketildiğini biliyoruz. İlimizde 300 dekarlık bir alanda yetiştiriliyor." diye konuştu.

Şahin, siyezdeki gibi gacerde de gluteninin düşük olduğunun bilindiğini, bu konuda çalışma yapıldığını belirtti.

Gacerin unutulmaması yönünde Büyükşehir Belediyesi ile bir proje yürütüldüğünü anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Gacer, buğdayın ataları arasında yer alıyor. Kayseri, İç Anadolu Bölgesi´nde yer alıyor. Bu bölge kadimden beri buğday ve bulgurla iç içe olmuş bir yer. Sadece bir ilçemizde 300 dekar alanda gacer üretimi yapılıyor. Talebe göre artacaktır. Belediyemiz ilgi duyuyor, Bakanlık olarak bizler de atalık tohumlarımızı piyasaya çıkarmayı istiyoruz. Bu tohumların kaybolmaması için kurulmuş bir gen bankamız var. Piyasanın talebine göre gacer ekimi artabilir. Kayseri, kadim tarım kültürü olan bir yer. Hep birlikte yapılacak çalışmalarla ilimizdeki yerel tüm tohumları elimizde tutma ve üretim yapma peşindeyiz. ´Siyez´in merkezi nasıl Kastamonu İhsangazi ise ´gacer´in merkezi neden Kayseri Develi olmasın. Biz bununla ilgili tüm çalışmalara hazırız."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Geri dönüşümle 90 bin ağacının kesilmesi engellendi!

Kayseri'nin Melikgazi Belediyesi 2024'te 65 tona yakın atık yağ toplayarak 65 milyon metreküp temiz suyun kirlenmesini önledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Erciyes sezonu erken açtı, işletmeciler sevindi

Kasım ayının son haftasında etkili olan kar yağışı, Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes'teki işletmecileri umutlandırdı. Detaylar Kayseri Haber'de...

900 dekarlık pancar hasat edildi

Kayseri'nin Özvatan ilçesinde şeker pancarı hasadı tamamlandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Tomarza'da içme suyu sorunu çözülüyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı güçlendirmek için Tomarza ilçesi Pusatlı Mahallesi'nde hayvan içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla su hattı kurdu. Detaylar Kayseri Haber'de...

Şirinyazı Göleti'nde sonbahar güzelliği

Şirinyazı Göleti'ni ziyaret edenler sonbahar renkleri eşliğinde vakit geçiriyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'de hava nasıl olacak? 'Pastırma yazı' bitti mi?

Hava sıcaklıkları yurdun kuzey ve batı kesimlerden başlayarak 6-12 derece azalacak. Kayseri'de de soğuk hava etkisini göstermeye başladı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Sıcak çarpmasını önleyen su deposu 5 yiyecek

Sizin için vücudunuzun susuz kalmasını ve sıcak çarpmasını önleyen su deposu 5 yiyeceği araştırdık. Detaylar haberimizde…

Kocasinan Belediyesi dronla ilaçlama yapıyor

Kocasinan Belediyesi, park ve açık alanlarda dron kullanarak ilaçlama yaparak maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor. Detaylar haberimizde...

'Maharetli Eller' bu pazarda Mevlana'da

Talas Belediyesi’nin Maharetli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile birlikte hayata geçirdiği ‘Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı’ yine Mevlana Pazar yerinde tezgah açacak. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde.

Hürmetçi Sazlığı'na 'hafta sonu daveti'

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Hürmetçi Sazlığı'nın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen herkesi hafta sonu bu eşsiz bölgeye davet etti. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Kırlangıç Vadisi turizme kazandırılıyor

Melikgazi Belediyesi, doğal güzelliğiyle ilgi çeken, şehrin en önemli vadilerinden Kırlangıç Vadisi’ni turizme kazandırmak için proje hazırlıklarına başladı. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Kayseri'de otomobil ve ambulans çarpıştı

Kayseri'de Bekir Yıldız Bulvarı ile Çınarcık Caddesi'nin kesişiminde ambulans ve otomobil çarpıştı. Kazada yaralananlar çevredeki hastanelere sevk edildi. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nin bülteninde...

Hacılar'da orman varlığı artıyor

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, son 10 yılda Lifos, Kefeli ve Kuzey Erciyes bölgelerine yaklaşık 2 milyon ağaç dikildiğini belirterek, ‘Hacılar ilçesinde orman varlığını artırıyoruz’ dedi. Detaylar haberimizde....

Kocasinan'dan daha fonksiyonel parklar

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Çocuklarımızın hayalini süsleyen yeni ve farklı parklar yapıyoruz” dedi. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Büyükkılıç sabah sporunda gençlerle buluştu

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sabah yürüyüşünde KAYMEK Talas Gençlik Merkezi öğrencileri ile buluştu. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

42 yıllık anılarla dükkanını süsledi

Kayseri'de 42 yıldır çaycılık yapan Murat Ildız, babasının vasiyetini yerine getirirken iş yerini eski eşyalarla donatıyor. Esnaftan topladığı anı eşyaları, dükkanında geçmişin izlerini yaşatıyor. Detaylar haberimizde...