Pastırma tartışmasına 4 bin yıllık cevap

Pastırma tartışmasına 4 bin yıllık cevap

Pastırma tartışmasına 4 bin yıllık cevap
Yaşam 14.12.2022 17:22:00 0

EDİTÖR

ihlas Haber Ajansı

Haberi Sesli Oku

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu: "4 bin yıl önce Kayseri'de pastırmanın tüketildiğini ve ticaretinin yapıldığını biliyoruz"

Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde kazı çalışmaları devam ederken, kazılarda çıkarılan tabletlerden elde edilen bilgilere göre yaklaşık 4 bin yıl önce Kültepe tüccarlarının yolculuk sırasında yanlarında günümüz pastırması olan kurutulmuş ve dilimlenmiş et götürdükleri anlaşıldı.

Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığındaki kazı çalışmaları devam ederken, elde edilen bulgular tarihe ışık tutuyor. Kayseri bölgesinde yetişen tarım ürünlerinin yaklaşık 5 bin yıl öncesinde de yetiştiğinin, insanların hem kendilerinin hem de hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler ürettiklerinin tabletlerde yazılı belgelerden anlaşıldığını aktaran Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Tabletlerden ve arkeolojik buluntulardan öğrendiklerimiz var. Arkeolojik buluntular yaklaşık 5 bin yıl öncesine kadar gidiyor, yazıdan önceki dönemlerde de bizim ipuçlarımız var. Burası Kayseri, bugün Kayseri toprağında olan bitki, buğday, arpa gibi şu an burada ne yetişiyorsa 4 bin yıl öncesinde de yetiştiriliyordu. Bu insanlar burada gayet doğal tarım yapıyordu, ekmeğini yapacak buğdayını, arpayı üretiyordu. Hayvanlarına verecek yaldan öte kendi ihtiyaçları için de bir sürü bitkiyi üretebiliyorlardı. Burada onu da öğreniyoruz yazılı belgelerden. Sulak alanların fiyatının daha pahalı olduğunu, pınar başında ya da suyun kenarındaki tarlanın fiyatının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Kayseri'de bağ kültürü vardır, herkesin bir bağı vardır. Aynı şekilde o zaman da bu insanların gerçekten bir bağ kültürüne sahip olduğunu da öğreniyoruz. Üzüm bağı da var, sebze ya da meyve bağı da var. Bütün bunları rahatlıkla biliyoruz. Bunlardan gayet doğal olarak bugün üzümden ne elde ediliyorsa, o zaman da bunların elde edildiğini biliyoruz. Ciddi anlamda bunun ticaretinin de yapıldığını biliyoruz. Zaten ticaret yapıldığı için bunlar çivi yazılı tabletlere yazılmış" dedi.

"İnsanlar zaman zaman fiyatlardan şikayetçiydi"

O dönemde de insanların bazı ürünlerin fiyatlarının pahalı olduğunu, bazı zamanlarda belli ürünlere insanların taleplerinin arttığını aktaran Prof. Dr. Kulakoğlu, "Diğer taraftan gayet doğal olarak keçi, koyun, domuz, inek gibi hayvanların beslendiğini, bunların zaman zaman fiyatlarının arttığından şikayetçi olduklarını, zaman zaman fiyatlarının düştüğünü, bazı hallerde de belli ürünlere yönelik talebin arttığını görüyoruz. Aşağı yukarı orta Anadolu'da bugün üretilen bazı bitkiler dışında hemen hemen bütün bitkilerin burada var olduğunu biliyoruz. Bazı şeyler var ki mesela hayvan etlerinin bazılarının fiyatları pahalı. Av hayvanlarının etleri pahalı, diğerleriyle ilgili çok problem oluşturacak bir şikayet gelmediğini biliyoruz. Besledikleri hayvanlardan süt ürünleri elde ettiklerini de biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"4 bin yıl önce tüccarlar yanlarında kurutulmuş ve dilimlenmiş et alıyordu"

Çıkarılan tabletlerden elde edilen bilgilere göre günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce Kayseri'de yaşayan tüccarların yolculuğa çıkacağı zaman yanlarında kurutulmuş ve dilimlenmiş et götürdüklerinin anlaşıldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, pastırmanın o dönemde de tüketilerek ticaretinin yapıldığını aktardı. Kulakoğlu, "Lüks yiyecek diyebileceğimiz bazı şeyler de görebiliyoruz. Örneğin tüccarların seyahatleri sırasında yanlarına aldığı veya karşı tarafa götürdüğü bazı ürünlere rastlıyoruz Kültepe menşeli. Örnek olarak kurutulmuş, dilimlenmiş et kutular halinde yolcunun yanında götürdüğü yiyeceklerden. Bu bize doğrudan Kayseri'nin pastırmasını hatırlatıyor. Uzun yola çıkan insanların, düşünün o zaman kervanlarda tüccarlar 1 buçuk, 2 aylık yolculuğa çıkacak, yanlarında yiyecek götürmesi kadar doğal bir şey yok. Kaniş peyniri de meşhurdu. Onlar da aynı şekilde besledikleri hayvanlardan elde ettikleri ürünler. Belki bunlar bugün normal olsa da o dönem için lüks üretim. Dolayısıyla bunların tüketildiğini ve ticaretinin yapıldığını biliyoruz. Gayet doğal, uzun yolculuğa çıkan insanlar yanlarında nasıl atıştırmalık bir şey götürüyorsa etleri kurutup götürmek en kolay yöntem. Belki sadece bugünkü pastırmadan eksiği çemeni var mıydı onu bilmiyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, tarihe ışık tutan Kültepe kazısına desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkürlerini iletti.


Haber Kaynak : İHA

Geri dönüşümle 90 bin ağacının kesilmesi engellendi!

Kayseri'nin Melikgazi Belediyesi 2024'te 65 tona yakın atık yağ toplayarak 65 milyon metreküp temiz suyun kirlenmesini önledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Erciyes sezonu erken açtı, işletmeciler sevindi

Kasım ayının son haftasında etkili olan kar yağışı, Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes'teki işletmecileri umutlandırdı. Detaylar Kayseri Haber'de...

900 dekarlık pancar hasat edildi

Kayseri'nin Özvatan ilçesinde şeker pancarı hasadı tamamlandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Tomarza'da içme suyu sorunu çözülüyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı güçlendirmek için Tomarza ilçesi Pusatlı Mahallesi'nde hayvan içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla su hattı kurdu. Detaylar Kayseri Haber'de...

Şirinyazı Göleti'nde sonbahar güzelliği

Şirinyazı Göleti'ni ziyaret edenler sonbahar renkleri eşliğinde vakit geçiriyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'de hava nasıl olacak? 'Pastırma yazı' bitti mi?

Hava sıcaklıkları yurdun kuzey ve batı kesimlerden başlayarak 6-12 derece azalacak. Kayseri'de de soğuk hava etkisini göstermeye başladı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Sıcak çarpmasını önleyen su deposu 5 yiyecek

Sizin için vücudunuzun susuz kalmasını ve sıcak çarpmasını önleyen su deposu 5 yiyeceği araştırdık. Detaylar haberimizde…

Kocasinan Belediyesi dronla ilaçlama yapıyor

Kocasinan Belediyesi, park ve açık alanlarda dron kullanarak ilaçlama yaparak maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor. Detaylar haberimizde...

'Maharetli Eller' bu pazarda Mevlana'da

Talas Belediyesi’nin Maharetli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile birlikte hayata geçirdiği ‘Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı’ yine Mevlana Pazar yerinde tezgah açacak. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde.

Hürmetçi Sazlığı'na 'hafta sonu daveti'

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Hürmetçi Sazlığı'nın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen herkesi hafta sonu bu eşsiz bölgeye davet etti. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Kırlangıç Vadisi turizme kazandırılıyor

Melikgazi Belediyesi, doğal güzelliğiyle ilgi çeken, şehrin en önemli vadilerinden Kırlangıç Vadisi’ni turizme kazandırmak için proje hazırlıklarına başladı. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Kayseri'de otomobil ve ambulans çarpıştı

Kayseri'de Bekir Yıldız Bulvarı ile Çınarcık Caddesi'nin kesişiminde ambulans ve otomobil çarpıştı. Kazada yaralananlar çevredeki hastanelere sevk edildi. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nin bülteninde...

Hacılar'da orman varlığı artıyor

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, son 10 yılda Lifos, Kefeli ve Kuzey Erciyes bölgelerine yaklaşık 2 milyon ağaç dikildiğini belirterek, ‘Hacılar ilçesinde orman varlığını artırıyoruz’ dedi. Detaylar haberimizde....

Kocasinan'dan daha fonksiyonel parklar

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Çocuklarımızın hayalini süsleyen yeni ve farklı parklar yapıyoruz” dedi. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Büyükkılıç sabah sporunda gençlerle buluştu

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sabah yürüyüşünde KAYMEK Talas Gençlik Merkezi öğrencileri ile buluştu. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

42 yıllık anılarla dükkanını süsledi

Kayseri'de 42 yıldır çaycılık yapan Murat Ildız, babasının vasiyetini yerine getirirken iş yerini eski eşyalarla donatıyor. Esnaftan topladığı anı eşyaları, dükkanında geçmişin izlerini yaşatıyor. Detaylar haberimizde...