Kayseri pastırma,sucuk,mantı ve yağlama gibi birçok lezzetiyle Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Ancak bilinmeyen ya da az bilinen lezzetlerinden birisi de geçmişte saray mutfağının vazgeçilmesi olan gül baklava.
Günümüzde kime sorsak baklava denilince akla Gaziantep gelir ama Osmanlı arşiv belgeleri baklavanın Kayseri’ye ait bir ürün olduğunu ortaya koyuyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Şehir” dergisinin yeni sayısında, “Kayseri Baklavası’’ ile ilgili arşiv belgelerine yer verildi.
Muhittin Eliaçık’ın inceleme yazısına göre, Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan 1874-1876 yıllarına ait saray mutfağına dair arşiv belgelerinde, baklava ismi Kayseri ile birlikte çok fazla geçiyor. Hatta bazı yerlerde Kayseri baklavası değil, direkt Kayseri ismi menülerde yer alıyor. Bu da baklava ile Kayseri’nin ne kadar özdeşlemiş olduğunu ortaya koyuyor.
Günümüzde ise baklava Güneydoğu Anadolu’da fıstıklı, İç Aanadolu’da cevizli, Ege’de bademli, Karadeniz’de ise fındıklı yapılmakta ve tanıtılmakta. Fakat Kayseri baklavasının adının bile geçmemesi, Gaziantep’in bu konuda referans olarak alınması, şaşılacak bir durum olarak karşımıza çıkıyor.