Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Kayseri Üniversitesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı Açış Dersini verdi.
Korona salgını nedeniyle online gerçekleştirilen açış dersi etkinliği, Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın selamlama konuşması ile başladı.
Konuşmasında modern dünya ile entegrasyonun öneminin farkında olduklarını söyleyen Rektör Karamustafa, “Modern olmanın da kendimiz olmaktan utanmak, vazgeçmek demek olmadığını iyi biliyoruz. Kültürel küreselleşmeye yerli ve milli değerler ile katılmanın ve katkı sağlamanın önemli; üniversitelerin evrensel düşüncelerin hâkim olduğu, ancak yerel ve milli uygulamalara da öncelik verilmesi gereken müesseseler olduğunu biliyoruz ve bu sorumluluğumuzun da farkındayız. Bu bağlamda bir örnek verecek olursak; bizler mezuniyet törenlerimizi kadim kültürümüzün genlerine uygun olarak kep törenleri yerine ahilik kültürünün bir parçası olarak şed yani kuşak bağlama törenleriyle yapmaktayız.” dedi.
Daha sonra Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un konferansına geçildi.
Prof. Dr. Ruhi Ersoy, “Dijital Dünya: Kültür Değişmeleri ve Milli Şuur” konulu konuşmasında tarihimizin derinliğini, köklülüğünü iyi anlamak ve anlatmanın gerekliliğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ersoy, günümüzde cari gündemin sunmuş olduğu problemleri çözmek için buna ihtiyaç olduğunu söyledi.
Endüstri devrimlerinin ve dijital dünyanın gelecekte nereye varacağı, kültürlerin bundan nasıl etkileneceği ve gelişim sürecinde alınması gereken tedbirlerin neler olacağı sorularının çok yaygın olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ruhi Ersoy, “Yapay zekânın çok tartışıldığı günlerden geçiyoruz. İnsan kendi ürettiklerinin esiri olmaya doğru mu gidiyor? Bugün bu tür sorular hâkim. Bilim kurgu filmleri bu hayalin zeminini oluşturmaktadır. Yapay zekâ ile hayatımız belli bir noktaya geldi. Şimdi ülkelerin egemenlik alanlarında uzay hukuku, uzay egemenlik alanlarının tartışıldığı günlerden geçmekteyiz. Yeni nesil arkadaşların buna kafa yormaları gerekir. Akademik çalışmaların da bu yöne eğilmesi gerekiyor. Artık vatan eşittir coğrafya kavramının genişlediğini görmekteyiz. Deniz, mavi vatan ve havadaki egemenliğinizin de vatan kavramına girdiğinin insanlara iyi anlatılması gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmasında dijital kültür konusuna da değinen Prof. Dr. Ruhi Ersoy, günümüzde dijital bağlılığın madde bağımlılığından öte sorunlar doğurmaya başladığını ve dijital bağımlılığın önüne geçmek için yeni politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ersoy, “Aileler dijital bağımlılıkla nasıl mücadele etmeli, dijital bağımlılığa karşı dijital diyet nasıl oluşturulmalı ve bunun için ne tür politikalar ortaya konulmalı. Bunlar önemli meseleler.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un konuşmacı olduğu online akademik yıl açış dersi etkinliği soru-cevapların ardından sona erdi.
AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy ve Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk vatandaşlarla iftar sofrasında buluştu. Açılan pankart dikkat çekti.
Develi’de jandarmanın düzenlediği operasyonda bir iş yerinde binlerce makaron ve yüzlerce kilo kaçak tütün ele geçirildi. Şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki mecliste, Camikebir Suriçi’nde ortaya çıkan ve Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi medrese kalıntıları için önemli bir karar alındı.
Bünyan’da belediyeye ait 39 taşınmaz açık teklif usulüyle satışa çıkarılıyor. İhale 25 Mart 2026’da gerçekleştirilecek. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde Ramazan ayında anlamlı bir dayanışma yaşandı. 6 bakkal, ihtiyaç sahibi vatandaşların veresiye borçlarını kapatarak mahallede büyük takdir topladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ramazan Bayramı öncesi talimat verdi, Türkiye’de ki bütün şehit mezarlıklarına bakın ne yapılacak?
Hem pratik hem de lezzetiyle dikkat çeken Şehrazat tatlısı, özellikle misafir sofralarının yeni favorisi oluyor. Şerbeti, kreması ve yumuşacık tabanıyla bu tatlıyı deneyen vazgeçemiyor. Detaylar Haberimiz'de...
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, iftar programında araç plakaları ve trafik cezalarıyla ilgili son düzenlemeleri eleştirdi. Arıkan, “Savunma sanayinin yanına bir de ceza sanayi kuruldu” ifadelerini kullandı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran topraklarından ateşlenen ve Türk hava sahasına girdiği tespit edilen bir balistik füzenin Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkl
Kayseri OSB Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde düzenlenen Kariyer Günleri programında Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy öğrencilerle bir araya geldi. Tecrübelerini paylaşan Özsoy, gençlerin sorularını da yanıtladı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Çokkeser, uzun süren burun tıkanıklığı ve koku kaybının nazal polip belirtisi olabileceğini söyledi. Uzmanlar, bu belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Kayseri’nin Develi ilçesinde maden göçüğünde hayatını kaybeden Bayram Bostancı, mesai arkadaşlarının omuzlarında son yolculuğuna uğurlandı. Madenciler tabutu yaklaşık 2 kilometre taşıyarak vefa örneği gösterdi.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı son istatistikler, Türkiye genelinde olduğu gibi Kayseri’de de Suriyeli sayısındaki düşüşü ortaya koydu. 2025 yılında başlayan azalışın 2026’da da devam ettiği görüldü.