On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif´e sayılı günler kala evler iftar ve sahur hazırlıklarının coşkusu ile şenlenirken, uzmanlar nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmaya devam ediyorlar? Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Soylu, haber ekibimize yaptığı değerlendirmede iftar ve sahur menülerini belirlerken ağırlıklı olarak protein içerikli yiyecekleri tercih etmemizi önerirken ? günlük en az 2,5 litre su tüketin? uyarısında bulundu?
Ramazan ayının yaza denk gelmesi olmasının oruç tutacak kişileri zorlayacağına dikkat çeken Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Soylu, haber ekibimize yaptığı değerlendirmede sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizip, özellikle protein içerikli hafif kahvaltılıkların tercih edilmesini önerdi. Soylu, sahurda ağır yağlı hamur işlerinin yerine, peynir, yumurta, süt gibi mideyi geç terk eden ve uzun süre tok tutacak yiyecekleri tercih edin? diye konuştu.
Soylu, sözlerinin devamında; sahurda çok su içerek midenin şişirilmesinin sakıncalı olduğuna vurgu yaparak sıvı tüketimini özellikle de suyun iftar sonrası tüketilmesini tavsiye edip günlük en az 2,5 litre su içilmesini önerdi?
Beslenme Uzmanı Soylu, iftar menülerinde de yine ağır yağlı yiyecekler ve aşırı tuzlu-şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirterek protein içerikli et, tavuk, balık gibi gıdaların tercih edilmesini önerdi? Tatlı olarak da sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Soylu, iftarı incir yâda hurma ile açıp, çorba ile devam edip bir süre ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmesinin daha uygun olacağını açıkladı?