SULTANSAZLIĞI´NDAN KESİLEN KAMIŞLARIN

AVRUPA YOLCULUĞU

SULTANSAZLIĞI´NDAN KESİLEN KAMIŞLARIN
Yaşam 18.04.2018 16:56:36

EDİTÖR

ANADOLU AJANSI

Haberi Sesli Oku

Türkiye´nin en önemli sulak alanlarından biri olan Sultansazlığı´nda kış mevsiminde zor şartlar altında kesilip bahar aylarında işlenen kamışlar, yöre halkının elinden Avrupa yolculuğuna hazırlanıyor.

Erciyes Dağı´nın eteklerinde bulunan ve göçmen kuşların önemli uğrak merkezlerinden olan Sultansazlığı´nda sulak alanda yetişen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki kamışlar, köylüler tarafından kış aylarında hasat ediliyor.

Develi ilçesinin Sindelhöyük Mahallesi ile Sultansazlığı Milli Parkı civarında yaşayan vatandaşlar hiçbir zorluğa aldırış etmeden hasat ettikleri kamışları, sazlıktan toplayarak bir süre dinlenmesi için köylerindeki araziye getiriyor. Büyük emeklerle toplanan kamışlar, bahar aylarında makinelerle temizlenip ayrıştırıldıktan sonra kurutuluyor.

Yöre halkı için geçim kaynağı haline gelen kamışlar, yazlık yapıların çatı örtülerinde kullanılmak üzere Avrupa ülkelerine pazarlanıyor.

Kamış ticareti yapan yöre halkından Mehmet Tuna, AA muhabirine, 37 yıldır kamış işiyle uğraştığını ve kamış işlemenin büyük emekler isteyen bir iş olduğunu söyledi.

Türkiye´de kamış işiyle uğraşan en eskilerden biri olduğunu belirten Tuna, şöyle konuştu:

"Sultansazlığı´nda kamış işine ilk ben başladım. Tabii epey zorluklar yaşadık. O zamanlar birçok şeyi bilmiyorduk ama zamanla öğrendik. Önceki tarihlerde çok mal vardı, burada daha çoktu. Traktörlerle filan çalışa çalışa saz üretimi azaldı. 1989´da bir milyon bağ buradan çıkıyordu. O zaman Sindelhöyük´te 2 bin 500 nüfus vardı. Yüzde 80´i de bu kamış işini yapardı. Kamışları kesip buraya getirerek satardı. Biz de burada işleyip yurt dışına gönderirdik. Şimdilerde üretim düştü. Bu geri canlanır mı? Tabi ki canlanır. Ama Çin çıktı piyasaya. Çin nakliyede, gümrükte teşvik verdi. Bu da bizi bayağı etkiledi."

Kamışın özellikle yazlık yapıların çatı kaplamasında kullanıldığını, yazın serin, kışın da ılık tuttuğunu anlatan Tuna, bununla beraber hasır, püskül ve plaka gibi bu sektörde olan diğer ürünleri de yaptıklarını dile getirdi.

İNGİLTERE, HOLLANDA, DANİMARKA VE ALMANYA´YA GİDİYOR

Bu işin emek ve zaman istediğini ifade eden Tuna, şöyle devam etti:

"Kamışların işlenmesi için önce soğuğu yemesi lazım. Bu malzeme soğuğu yedikten sonra ağaçlaşma dönemine girer. Kış aylarında hasat ettiğimiz kamışları, bahar döneminde işliyoruz. Kamışlar sazlıktan geldikten sonra burada piramit haline getiriliyor. Burada biraz soğuk havada bekliyor. Çünkü hem kesmeden önce hem de piramit haline getirildikten sonra soğuğu yemesi gerekiyor. Bekledikten sonra tekrar temizlenerek işleme giriyor ve standart ölçülere getiriliyor. Bu sırada hatalı olanlar çıkarılıyor. Bir balyada 70 bağ bulunur ve bir konteynere 33 balya konulur. Buradan tırlara yüklenir ve Mersin Limanı´na götürülür. Oradan da yurt dışına gider. Türkiye´den Avrupa piyasasına çıkan kamışların yaklaşık yüzde 70´i buradan çıkıyor. İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Almanya gibi ülkelere kamış satıyoruz. Oralarda da genelde çatı için kullanılıyor. Sağlık bir malzeme."

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.